دلیل مشاهده خون در مدفوع کودکان و نوزادان چیست؟
گاهی اوقات ممکن است برخی از والدین متوجه وجود خون در مدفوع فرزندشان شوند و این موضوع برای آنها بسیار نگران کننده باشد؛ معمولا مدفوع خونی در کودکان ناشی از ابتلا به یبوست که آنها را در معرض بیماری شقاق یا زخم مقعد قرار میدهد.
با این حال در مواردی نیز شاهد جدی بودن علت خونریزی مقعدی در کودکان هستیم که میبایست سریعا به پزشک مراجعه کرد و تحت درمان قرار گیرند. در ادامه این متن قصد داریم تا علائم همراه با خونریزی و علل مدفوع خونی در کودکان را توضیح دهیم تا با آگاهی بیشتر بهترین تصمیم را در خصوص درمان فرزندتان بگیرید.
علائم خونریزی گوارشی در کودکان چیست؟
- اسهال
- خستگی
- تنگی نفس
- گرفتگی شکم
- استفراغ قرمز روشن
- استفراغ قهوه ای تیره یا سیاه که شبیه به تفاله قهوه است
- دفع مدفوعی که به رنگ قرمز، سیاه، قهوه ای تیره یا قیر مانند است
- رنگ پریدگی کودک که میتواند نشان دهنده کم خونی و فقر آهن باشد
همچنین اگر کودک شما هر یک از علائم بالا را به همراه یک یا چند مورد از علائم جدی زیر تجربه کرد فورا با پزشک متخصص یا اورژانس تماس بگیرید:
- سرگیجه یا سبکی سر
- تب بالاتر از 38 درجه
- بی قراری و آرام نشدن
- عدم پاسخگویی یا بی حالی شدید
- خونریزی از دهان یا مقعد که متوقف نشود
- علائم کم آبی مانند خشکی دهان، گریه بدون اشک، کاهش دفعات و حجم ادرار
شماره تماس مطب دکتر بهار اشجعی:
7 علت شایع وجود خون در مدفوع کودکان
پزشکان اغلب میتوانند بدون نیاز به انجام آزمایشهای اضافی، با معاینه کودک، صحبت با والدین و بررسی علائم او، مشکل را تشخیص دهند. به عنوان مثال پزشکان با بررسی شرایط زیر، اطلاعاتی را جمع آوری میکنند که معمولا به یکی از 7 علت رایج خون در مدفوع کودکان اشاره دارد. این موارد عبارتند از:
- عادات روده
- فراوانی علائم
- کارهایی که موجب تسکین علائم میشود
- بیزاری از غذا (کودکانی که به طور ناگهانی از یک غذای خاص اجتناب میکنند.)
-
یبوست در کودکان
شایع ترین علت مدفوع خونی در کودکان، ابتلا به یبوست را دفع مدفوع خشک و سفت در طولانی مدت است. این عارضه در نهایت منجر به پارگی یا زخم مقعد در کودک میشود که با نام علمی شقاق مقعد در کودکان از آن یاد میشود.
معمولا ملین ها و نرم کننده های مدفوع در کوتاه مدت میتوانند علائم بیماری را تسکین دهند. اما در طولانی مدت برای درمان یبوست در کودکان باید با افزایش مقدار فیبر در رژیم غذایی و بهبود هیدراتاسیون علائم ناراحت کننده بیماری را از بین برد.
-
زخم گوارشی
زخم های معده و اثنی عشر، زخم هایی هستند که در پوشش داخلی معده یا قسمت ابتدایی روده کوچک ایجاد میشوند. این زخمها شایع ترین علت خونریزی دستگاه گوارش فوقانی در کودکان هستند.
علل مختلفی برای این زخمها وجود دارد، از جمله عفونت باکتریایی به نام هلیکوباکتر پیلوری و مصرف طولانی مدت داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs).
علائم زخم ها شامل درد شکم در کودک، سوزش سر دل، حالت تهوع و استفراغ، مدفوع خونی،کاهش اشتها و کاهش وزن است.
درمان معمولاً شامل دارو برای از بین بردن عفونت (در صورت وجود)، کاهش اسید معده و تسکین درد است. در برخی موارد نیز ممکن است به جراحی نیاز باشد.
-
دیورتیکول مکل
دیورتیکول مکل در نوزادان و کودکان یک کیسه یا برآمدگی کوچک است که در روده کوچک ایجاد می شود. این کیسه به دلیل عدم جذب کامل در دوران بارداری باقی می ماند. گاهی اوقات این کیسه حاوی بافت معده است که می تواند اسید تولید کند و منجر به خونریزی بدون درد از مقعد شود.
معمولاً دیورتیکول مکل قبل از 10 سالگی تشخیص داده می شود. درمان شامل جراحی جزئی برای برداشتن کیسه است.
“دفع مدوع خونی در کودکان یک وضعیت بسیار نگران کننده ای برای والدین است. اما همیشه این عارضه نشانه یک بیماری خطرناک و تهدید کننده نیست. ”
-
آلرژی غذایی
کولیت نوزادی نوعی التهاب روده است که میتواند در اثر پروتئین های موجود در شیر خشک یا شیر مادر ایجاد شود. پروتئین های شیر گاو و سویا شایعترین علل بروز این بیماری هستند. این پروتئین ها میتوانند هم در شیر خشک و هم در شیر مادر (از طریق رژیم غذایی مادر) وجود داشته باشند. علاوه بر شیر، غذاهای دیگری مانند آجیل، گندم، ماهی و تخم مرغ نیز میتوانند در برخی نوزادان باعث مشکلات گوارشی شوند.
علائم کولیت در نوزادان به غیر از وجود خون در مدفوع، میتواند شامل تهوع، استفراغ، اسهال و بیاشتهایی نیز باشد. درمان کولیت بسته به شدت علائم و تشخیص دقیق علت، میتواند شامل پرهیز از غذاهای محرک، مصرف دارو و یا سایر روشهای درمانی برای کنترل علائم و ترمیم بافت آسیب دیده دستگاه گوارش باشد.
نوبت دهی اینرتنتی دکتر بهار اشجعی
-
ورم معده
گاستریت در کودکان به التهاب یا تحریک پوشش داخلی معده اشاره دارد. این عارضه میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند استرس مزمن، استفراغ زیاد، عفونت، بیماری های خود ایمنی و برخی داروها باشد.
همچنین در کودکان نوپا، بلعیدن اشیاء غیرخوراکی سمی مانند باتری نیز میتواند منجر به گاستریت شود. علائم گاستریت در کودکان شامل درد شکم، نفخ، سوء هاضمه، مدفوع خونی و از دست دادن اشتها است.
درمان معمولاً شامل داروهایی برای کاهش اسید معده، از بین بردن عفونت ها و درمان بیماری های زمینهای است.
-
بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده (IBD) یک بیماری شایع در کودکان و نوجوانان است که میتواند باعث التهاب و زخم در دستگاه گوارش شود. دو نوع اصلی IBD وجود دارد: کولیت اولسراتیو و بیماری کرون.
کولیت اولسراتیو به پوشش داخلی روده بزرگ و رکتوم حمله میکند. این بیماری میتواند در هر قسمتی از کولون و رکتوم رخ دهد، اما در بیشتر موارد فقط یک سوم از کولون را تحت تأثیر قرار میدهد.
بیماری کرون معمولاً انتهای روده کوچک و ابتدای روده بزرگ (سکوم) را درگیر میکند، اما میتواند در هر نقطه ای از دستگاه گوارش رخ دهد. در برخی موارد، میتواند کل ضخامت دیواره روده را درگیر کند.
علائم مشترک IBD در کودکان و نوجوانان عبارتند از:
- تب
- خستگی
- درد شکم
- کم خونی
- درد مفاصل
- اسهال خونی
- بثورات پوستی
- مشکلات تغذیه ای
- کاهش وزن بدون دلیل
درمان IBD به شدت علائم و نوع IBD بستگی دارد و ممکن است شامل تغییرات رژیم غذایی، داروهای ضد التهابی یا جراحی در موارد شدید باشد.
بیشتر بخوانید: عوارض تنگی مجرای ادرار در کودکان و نوزادان چیست؟
پولیپ ها توده های کوچکی از سلول هایی هستند که به صورت غیر طبیعی تکثیر شده و میتوانند در پوشش روده بزرگ کودکان ایجاد شوند. این توده ها که گاهی اوقات به صورت ژنتیکی منتقل میشوند، معمولاً خطرناک نیستند، اما میتوانند منجر به کم خونی ناشی از فقر آهن یا خونریزی دستگاه گوارش شوند.
برخلاف بزرگسالان، سرطان روده بزرگ در کودکان بسیار نادر است. پولیپ هایی که مشکل ساز میشوند را میتوان بدون نیاز به جراحی، از طریق یک روش ساده کولونوسکوپی برداشت.
در چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که کودک علاوه بر مدفوع خونی به علائم زیر نیز دچار بود بهتر است هر چه سریع تر او را نزد یک پزشک متخصص ببرید:
- تب
- احساس درد
- رنگ سیاه مدفوع
- مدفوع قوامی مانند قیر دارد
- بی حال بودن یا ضعیف شدن
- مشاهده لخته های خون در مدفوع
- بی اشتهایی و امتناع از خوردن و نوشیدن
- مدام گریه میکند و نمیتوان او را آرام کرد
البته بهتر است این نکته را بدانید وجود مدفوع خونی همیشه نشانه اورژانسی بودن وضعیت کودک نیست. اما با این حال مراقبان یا والدین کودکان باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.
بهترین دکتر اطفال برای تشخیص خون در مدفوع کودک
اگر احساس میکنید فرزندتان به تازگی دچار مدفوع خونی شده است و این موضوع موجب نگرانی شما شده است، توصیه میشود هر چه سریع فرزندتان را برای چکاپ نزد یک متخصص اورولوژیست اطفال ببرید.
در صورتی که به دنبال بهترین متخصص اطفال در تهران هستید، بی شک دکتر بهار اشجعی میتواند در این مسیر با شما همراه باشد تا بتوانید به بهود هر چه سریع تر کودک خود کمک کنید.
دکتر بهار اشجعی یکی از برجسته ترین پزشکان حوزه درمان بیماری های کودک در تهران است. ایشان با مهارت بالا و استفاده از به روز ترین تجهیزات پزشکی توانسته به درمان موفقیت آمیز بسیاری از کودکان کمک کند. در صورتی که تمایل به نوبت گیری و یا کسب اطلاعات بیشتر را داشته باشید میتوانید با شماره های مندرج در سایت با ما تماس بگیرید.