درمان آپاندیست یا التهاب آپاندیس در کودکان، علت و راه تشخیص آپاندیسیت در کودکان
آپاندیس اندام کوچک، توخالی و انگشت شکلی است که در ابندای روده بزرگ قرار دارد. در صورتی که آپاندیس دچار التهاب یا عفونت شود به آن آپاندیسیت گفته می شود.
بروز آپاندیسیت در کودکان بسیار غیر معمول، اما ممکن است اتفاق بیفتد. از آنجاییکه تشخیص آپاندیسیت در کودکان ممکن است برای والدین دشوار باشد، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا با علائم، عوارض و راههای تشخیص این بیماری آشنا شوید.
منظور از آپاندیسیت چیست؟
همانطور که پیش تر گفته شد آپاندیس اندام کوچک، توخالی و انگشتی شکل است که در ابتدای روده بزرگ قرار دارد، در صورتیکه آپاندیس دچار التهاب یا عفونت شود به آن آپاندیسیت گفته می شود
آپاندیسیت از شایع ترین علل جراحی اورژانسی شکم است و اوج بروز آن اغلب در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است.
التهاب و عفونت آپاندیس ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که به علت فشرده یا مسدود شدن مجرای آپاندیس توسط تکه ای مدفوع یا یک گره لنفاوی بزرگ، باکتری ها در آپاندیس محبوس شوند.
زمانی که آپاندیس عفونت گرده باشد باید برداشته شود تا از پارگی و گسترش عفونت به شکم جلوگیری شود. در ادامه بیشتر به راه درمان آپاندیسیت خواهیم پرداخت.
علائم آپاندیسیت در کودکان
علائم آپاندیسیت در کودکان به صورت بی اشتهایی در اطفال، تب و استفراغ، در موارد بسیار کمی اسهال، درد در ناحیه شکم ظاهر میشود. کودک عموماً در شروع درد اشاره به اطراف ناف و قسمت بالایی شکم دارد و در نهایت با افزایش درد به محل آپاندیس یعنی سمت راست قسمت تحتانی شکم را نشان میدهد.
در بچه هایی که سن بیشتری دارند ممکن است بتوانند نشانه هایی را که نشان دهنده آپاندیست یا التهاب آپاندیس است را بهتر توصیف کنند اما در کودکان خردسال که نمیتواند در فهمیدن علت ناراحتی و درد شکمی به شما کمک کند بهتر است به پزشک مراجعه و کودک را تحت معاینات پزشکی قرار دهید.
اگر با عطسه، سرفه، نفس عمیق و یا حرکت کردن، درد کودک تشدید شد به احتمال خیلی بالا دچار آپاندیسیت شده است.
فیلم توضیحات دکتر بهار اشجعی درباره بیماری آپاندیسیت
علت ایجاد آپاندیسیت در کودکان چیست؟
در دیواره آپاندیس غدد لنفاوی به نام نسوج قرار دارد مانند غدد لنفاوی موجود در دیواره روده ها در هر قسمتی که التهاب رخ دهد نسوج نیز ملتهب و متورم میشود؛ در نتیجه ملتهب شدن دیواره ها باعث افزایش ضخامت آن شده و در نهایت سبب بسته شدن مجرای آپاندیس میگردد و محتویاتی که در آپاندیس قرار گرفته به جای اینکه حرکت کنند حبس شده و در نتیجه فضایی را برای رشد میکروب ها ایجاد خواهد شد.
از طرفی دیگر تورم ایجاد شده باعث فشار آوردن به وریدها شده و مسیر آنها را بسته و موجب برگشت خون میگردد. سپس بر عروق اصلی شریانی نیز فشار وارد میشود. با ادامه پیدا کردن این اتفاقات در بدن منجر به ایجاد بیماری آپاندیسیت میگردد.
تشخیص آپاندیسیت در کودکان
زمانی که متوجه علائم آپاندیسیت در کودک خود شدید بهتر است در ساعات اولیه هرچه سریع تر برای تشخیص قطعی آپاندیسیت به پزشک مراجعه کنید. پزشک در قدم اول کودک شما را معاینه کرده و دستور آزمایش های لازم را میدهد؛ تعداد بالای گلبول سفید در آزمایش خون این اطمینان را به ما میدهد که فرد به آپاندیسیت دچار شده است!
عموما پزشک با معاینه و شرح حال از والد آپاندیسیت کودک را تشخیص میدهد ولی در بعضی موارد برای اطمینان بیشتر تعداد گلبول های سفید را اندازه گیری میکند و اگر به نتیجه ایی نرسد سونوگرافی شکم میتواند در جهت تشخیص آپاندیسیت کمک کننده باشد.
اگر آپاندیسیت با وسیله سونوگرافی که بر روی شکم طفل قرار میدهند قابل فشردن نباشه و از حالت دایره به حالت بیضی تغییر شکل ندهد و یا قطر آن بیشتر از 6 میلی متر باشد این علائم نشان دهنده آن است که کودک به طور حتم آپاندیسیت دارد.
پزشک ممکن است برای اینکه مطمئن شود علائم کودک به دلیل عفونت ادراری نیست، یک آزمایش ادرار هم درخواست کند. همچنین ممکن با یک پزشک جراح در مورد نیاز یا عدم نیاز کودک به عمل جراحی مشورت کند، پس در این موارد نیازی به نگرانی نیست.
درمان آپاندیسیت در کودکان چگونه انجام میشود؟
آپاندیسیت مورد اورژانسی و ویژه ایی است که در صورت عدم تشخیص به موقع، ترکیدن آپاندیس و پخش شدن عفونت در خون و بافت های دیگر را به دنبال دارد و همچنین خطرات جدی کودک شما را تهدید میکند.
امکان دارد پزشک به تجویز سرم و یا آنتی بیوتیک برای بیمار اکتفا کند و دیگر نیازی به عمل جراحی نباشد. در غیر این صورت برای درمان آپاندیسیت به دو روش عمل میکنند:
عمل جراحی باز
در این روش کودک را بیهوش میکنند و جراح برشی در سمت راست، قسمت تحتانی شکم ایجاد میکند سپس آپاندیس را پیدا کرده و آن را از بدن کودک خارج میکند. اگر آپاندیس در شکم ترکیده باشد چرک و عفونت های پخش شده در خون را به وسیله شانت یا لوله کوچکی که در بدن قرار دادند؛ از بدن خارج میکنند. بعد از مدتی که پزشک از خروج عفونت از بدن مطمئن شد شانت برداشته میشود.
لاپاراسکوپی
در لاپاراسکوپی کودک بیهوش شده و جراح چند برش کوچک در سطح شکم ایجاد میکند. دوربینی به نام لاپاراسکوپ از یکی از برش های کوچک ایجاد شده در سطح شکم وارد شده و همینطور ابزار و تجهیزات جراحی از راه برش های کوچک ایجاد شده در شکم وارد بدن میشود. درصورت ترکیدن آپاندیس این عمل جای خود را به عمل جراحی باز میدهد.
مراقبت های بعد از عمل اپاندیسیت
تا ۲۴ ساعت اولیه کودک نباید غذا بخورد و بعد از آن مصرف مایعات شروع میشود و در روز بعدی خوردن غذاهای معمولی برای طفل منعی ندارد.
به طور کلی بعد از عمل جراحی کودک دو روز تحت مراقبت پزشک است و بستری میباشد. بعد از ترخیص پس از یک هفته میتواند به فعالیت های قبلی خود ادامه دهد.
سخن پایانی
آپاندیس زائده کوچکیست که در قسمت تحتانی شکم قرار گرفته و همانطور که اشاره کردیم در کودکان علائمی از جمله بی اشتهایی ناگهانی کودک، تب خفیف، استفراغ و نهایتا درد در ناحیه مرکزی شکم مشاهده میشود. توصیه ما به شما این است که در صورت مشاهده هر یک از این علائم فوراً به پزشک مراجعه کنید تا عمل جراحی و درمان راحت تر صورت بگیرد و باعث پارگی آپاندیس نشود
چرا دکتر بهار اشجعی
دکتر بهار اشجعی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان است. سال ها تجربه و موارد متعدد جراحی های موفقیت آمیز در زمینه درمان و جراحی آپاندیسیت در کودکان و نوزادان، دکتر اشجعی را به یکی از بهترین پزشک های اطفال برای درمان بیماری آپاندیسیت در کودکان تبدیل کرده است. شما می توانید به راحتی از طریق گزینه مشاوره مجازی از هر کجا که هستید با دکتر اشجعی ارتباط بگیرید.
جهت بازدید از صفحه اینستاگرام و ارتباط از طریق تلگرام خانم دکتر اشجعی اینجا کلیک کنید.