این محتوا در تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۱۵ بروزرسانی شده است.
سوختگی مری در اثر بلع مواد سوزاننده و شیمیایی یک آسیب غیر معمول و در عین حال جدی است که میتواند عوارض و خطرات شدیدی را برای سلامت کودک به همراه داشته باشد. هر چه که کودکان بزرگتر میشوند و توانایی جسمی و ذهنی آنها رشد میکنند برای درک و شناخت بیشتر از محیط اطراف ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند.
سوختگی مری توسط مواد شیمیایی و سوزاننده اگر به موقع و با دقت درمان نشود، می تواند یک وضعیت تهدید کننده برای زندگی کودکان باشد. مواد سوزاننده مانند مواد شوینده یا اسید باتری می تواند آسیب شدیدتری را به پوشش داخلی مری وارد کند که در نهایت منجر به درد، تورم و زخم میشود و می تواند در توانایی کودک برای بلع و تغذیه صحیح اختلال ایجاد کند.
درمان مری با مواد سوزاننده شامل یک رویکرد چند وجهی است که میتوان به کمکهای اولیه سریع، آزمایشهای تشخیصی و مدیریت پزشکی و جراحی در صورت نیاز اشاره کرد. با درمان و مراقبت مناسب، بسیاری از کودکان مبتلا به سوختگی مری می توانند بهبودی کامل پیدا کنند و از عوارض طولانی مدت آن در امان باشند.
در ادامه مطلب به علائم، روش های تشخیصی و درمان سوختگی مری با مواد شیمیایی و سوزاننده در کودکان پرداخته ایم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید:
ممکن است برخی از کودکان بعد از خوردن مواد شیمیایی هیچ علائمی را از خود بروز ندهند با این حال بدون در نظر گرفتن این موضوع که آیا فرزندتان علائم و نشانه خاصی را بروز میدهد یا نه؟ باید به این نکته توجه داشته باشید که به هر حال آسیب دیدگی مری در حال رخ دادن است. به عبارت دیگر حتی اگر علائمی در کودک ظاهر شود نمیتواند شدت آسیب وارد شده و سوختگی مری را نشان دهد. علائم ناشی از سوختگی مری با مواد سوزاننده و شیمیایی در کودکان شامل موارد زیر میشود:
به گفته سایت معتبر www.childrenshospital.org :
“Injury from caustic substances tends to worsen over time. Some symptoms may not develop until a few hours after ingestion. Strictures are the main complication of esophageal injury and develop in up to half of people who have esophageal burns as the result of caustic substance ingestion.”
“آسیب دیدگی مری ناشی از مواد سوزاننده و شیمیایی به مرور زمان بدتر میشود. برخی از علائم سوختگی مری ممکن است تا چند ساعت بعد از مصرف بروز داده نشود. یکی از عوارض اصلی که در اثر آسیب دیدگی مری رخ میدهد تنگی مری است که در نیمی از افرادی که مواد شیمیایی و سوزاننده را میبلعند ایجاد میشود.”
برای رزرو نوبت با دکتر بهار اشجعی با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
اولین علامتی بعد از خوردن ماده شیمیایی و سوزاننده در کودک به وجود میآید احساس سوزش، داغ شدن و تاول در ناحیه دهان (لب، زبان، گلو) است.
زمانی که کودک به سوزش دهان دچار شود نمیتواند غذا بخورد یا چیزی بنوشد. علاوه بر این ممکن است تب کند و لکه های سفیدی به نام غشای کاذب در اطراف و داخل دهان او ایجاد شود.
زمانی که لکه های سفید از لب ها و زبان کنده میشود، سوزش دهان کاهش میابد و کودک احساس راحتی بیشتری میکند بنابراین میتواند غذا بخورد.
قسمت های سوخته شده مری شروع به زخم شدن میکند و به مرور منجر به باریک شدن مری کودک میشود. در این مرحله اغلب تصور میشود کودک درمان شده است چرا که کودک قادر به نوشیدن و خوردن است و سالم به نظر میرسد ولی این موضوع کاملا اشتباه است.
” یکی از خطرناک ترین و دردناک ترین اتفاقاتی که ممکن است برای فرزند دلبندتان به وجود آید، خوردن مواد شیمیایی مانند مواد شوینده یا اسید باتری است. توصیه میشود حدالامکان اینگونه مواد را از دسترس فرزند خود دور نگه دارید و یا در صوتی که متوجه شدید این اتفاق رخ داده است او را هر چه سریع تر برای معالجه به یک پزشک متخصص اطفال برسانید.”
تشخیص و درمان به موقع سوختگی مری در اثر مواد شیمیایی برای مدیریت این عارضه به کاهش شدت آسیب های دائمی کمک میکند. پزشک اطفال برای تشخیص شدت و وسعت صدمات وارد بر اندام های حیاتی، معاینات لازم را برای کودک انجام میدهد.
بعد از آنکه پزشک اطفال معاینات اولیه را انجام داد آزمایشات خاصی را برای درک بهتر آسیب های احتمالی به مری و تشخیص دقیق تر آن، تجویز میکند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر شود:
توموگرافی کامپیوتری (CT): توموگرافی کامپیوتری یا تصویر برداری رزونانس مغناطیسی (MRI) به منظور ارزیابی بیشتر برای آسیب های احتمالی ناشی از مواد سوزاننده و شیمیایی تجویز میشود.
برای درمان قطعی سوختگی مری کودک خود با دکتر بهار اشجعی همین حالا با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
پزشک اطفال با توجه به نوع و شدت آسیب دیدگی مری روش های درمانی متناسب را برای کودک آغاز میکند. پزشک متخصص در صورتی که فرزندتان دچار تنگی مری شده باشد اتساع مری را توصیه میکند.
در این تکنیک درمانی، پزشک اطفال آندوسکوپ – لوله ای بلند، نازک و انعطاف پذیری که در انتهای آن چراغ و دوربین بسیار کوچکی کار گذاری شده است – را از طریق دهان به سمت مری کودک هدایت میکند. سپس با وارد کردن بالنی کوچک از طریق آندوسکوپ به داخل مری باریک شده میتواند با باد کردن به اندازه آن به کشیدگی بافت غیر طبیعی مری کمک کند.
همچنین احتمال دارد پزشک یک لوله کوچک به نام استنت یا اسفنج را در ناحیه ای که مری باریک شده است قرار دهد و بعد از بهبود یافتن و باز نگه داشتن بافت مری آن را از بدن خارج میکند.
در شرایطی که اتساع مری برای درمان مری کودک موثر نباشد، پزشک اطفال ممکن است برای درمان سوختگی مری با مواد شیمیایی و سوزاننده عمل جراحی را پیشنهاد کند.