همانژیوم (Hemangioma) یا اصطلاحاً توده عروقی غیر سرطانی، یک تومور خوش خیم است که رگهای خونی را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری هنگام تولد و یا هفته های اول یا دوم زندگی نوزاد به صورت لکه های قرمز رنگ و متورم در هر نقطه از بدن کودک یا نوزاد مشاهده شود. این لکه های متورم قرمز رنگ از سلول های مشابه سلول های سازنده رگ های خونی تشکیل شدند که با تکثیر این سلول های سازنده، لکه ها بزرگ تر و ضخیم تر میشوند. همانژیوم یا همانژیوما در کودکان در ابتدا به صورت یک خال کوچک ظاهر میشود و به مرور تا سن 2 سالگی شروع به رشد و بزرگ شدن میکند.
دلیل بوجود آمدن انواع همانژیوم متفاوت است و با این وجود هنور علت دقیق بروز همانژیوم در کودکان به درستی مشخص نیست.
برای مثال در نوزادان همانژیوم می تواند به دلیل بروز خطاهایی در سیستم عروقی نوزاد رخ دهد، که این خطا میتواند به رشد در دوران جنینی بازگردد با این حال در بسیاری از موارد علت بروز این بیماری مشخص نیست.
از نظر برخی از پزشکان همانژیوم کودکان به دلیل افزایش نوعی پروتئین در زمان بارداری در جفت بوجود میآید یا ممکن است به دلیل دختر بودن نوزاد، سفید بودن نوزاد و یا نارس بودن نوزاد این بیماری رخ دهد. البته علت و دلیل اصلی پیدایش همانژیوم هنوز مشخص نشده است.
بطور کلی برخی از عواملی که میتواند در بروز همانژیوم در نوزادان و کودکان نقش داشته باشد به شرح زیر است:
لازم به ذکر است هیچ ارتباط تایید شده ای بین مواد رادیواکتیو و شیمیایی که در محیط اطراف کودکان و نوزادان وجود دارد و بیماری همانژیوم وجود ندارد و علاوه بر آن هیچ دارو، غذا و فعالیتی در دوران بارداری به مادران توصیه نشده است که بتواند از بروز همانژیوم در کودکان آنها جلوگیری کند.
علائم بیماری همانژیوم در کودکان وابسته به نوع بیماری است. علائم همانژیوم سطحی یا همانژیوم توت فرنگی بصورت برجستگی های با بافت نرم به رنگ قرمز و گاهی آبی ظاهر میشود.
همانژیوم اغلب بصورت یک برآمدگی روی پوست ظاهر میشود، این ضایعات ممکن است خونریزی کنند و یا به یک زخم تبدیل شوند مخصوصا زمانیکه به آنها فشار وارد شود یا آسیبی وارد شود.
همانژیومهای عمیق که در ماهیچه ها قرار دارند می توانند موجب ایجاد درد و ورم در اطراف توده همانژیوم شوند که با افزایش فعالیت کودک این درد و ورم ها بیشتر نیز میشود.
همانژیوم عمقی به دلیل اینکه در بافت های عضلانی و استخوانی رخ میدهد، علائم متفاوتی با علائم همانژیوم سطحی دارد. این علائم شامل استفراغ، درد در نواحی مختلف، کاهش اشتها و بزرگ شدن استخوان ها در کودکان میشود.
“بیماری همانژیوم در کودکان یکی از اذیت کننده ترین بیماری هایی است که ممکن است فرزند دلبندتان در سال های ابتدایی زندگی خود تجربه کند. همانژیوم در صورت بی توجهی و پشت گوش انداختن میتواند بسیار خطرناک و گاهی مرگبار باشد.”
بیماری همانژیوم در هر نقطهایی از بدن کودکان میتواند به وجود آید و اغلب در پوست مشاهده میشود ولی ممکن است در نواحی داخلی بدن نیز ایجاد شود. به طور کلی بیماری همانژیوم کودکان در سه دسته از نواحی بدن یافت میشود:
همانژیوم در نواحی سطحی
همانژیوم مویرگی رایج ترین نوع بیماری همانژیوم است. این نوع همانژیوم از مویرگ های کوچکی که ابعاد و قطر طبیعی دارد ساخته می شود و تعداد زیادی از آنها در یک محل ایجاد میشوند.
همانژیومهای مویرگی در نواحی سطحی بدن که در لایه ای سطحی پوست مانند سطوح دست، پا، صورت، قفسه سینه و…. دیده می شوند .
به دلیل نزذیکی بیش از حد این مویرگ ها به سطح پوست نوزادان و کودکان این نوع همانِوم بصورت لکههایی به رنگ قرمز روشن تا ارغوانی دیده می شود. به این نوع، همانژیوم توت فرنگی نیز گفته می شود.
نواحی عمقی
این نوع همانژیوم در مقایسه با همانژیوم مویرگی از رگ های بزرگتری ساخته شده است که این رگ ها بطور معمول بزرگ و گشاد میشوند.
در همانژیوم غاری رگ های خونی بر خلاف همانژیوم مویرگی به یکدیگر متصل نیستند و فاصله بین آنها با خون پر شده است.
گاهی میتوان این نوع همانژِوم را در زیر پوست و بصورت ورم آبی رنگ مشاهده کرد.
مختلط
همانژیوم مختلط یکی از انواع بیماری همانژیوم در کودکان است که در آن هم همانژیوم سطحی (مویرگی) و هم عمقی (غاری) مشاهده میشود.
از آنجایی که ضربه دیدن محل برجستگی همانژیوم میتواند باعث خونریزی شود، والدین کودکان مبتلا به بیماری همانژیوم میبایست برای جلوگیری از ضربه دیدن محل عارضه، از فرزندان خود مراقبت بیشتری به عمل آورند. خطر مرگ یکی از عوامل تهدید کننده در صورت پارگی برجستگی بیماری و عدم جلوگیری از خونریزی است. از این رو مراقبت از کودک اهمیت زیادی دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری همانژیوم در کودکان و مشورت با پزشک اطفال با شماره ۴۴۸۰۶۶۶۸ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
پزشک و متخصص اطفال تنها با نگاه کردن و معاینه پوست بیمار می تواند ضایعه همانژیوم را تشخیص دهد. معمولا برای تشخیص این عارضه پوستی نیازی به انجام آزمایش نیست و متخصص اطفال می تواند با یک نگاه آنرا تشخیص دهد.
در مواردی که بیماری حاد نباشد (بیماری پیشرفت نکند و در مراحل ابتدایی باقی بماند) و عارضه نزدیک به اعضای حساس بدن کودک مانند چشم نباشد، با گذر زمان احتمال بهبود خود به خودی وجود دارد.
اما در صورت پیشرفت بیماری همانژیوم در کودکان، از روش های درمانی مختلفی میتوان استفاده کرد که شامل موارد ذیل میشود:
در درمان بیماری همانژیوم با دارو بنا به صلاحدید پزشک معالج کودک، از داروهای تزریقی و خوراکی استفاده میشود. دارو های کورتیکو استروئید و داروهای بتا بلاکر از متداول ترین دسته های دارویی مناسب برای دارو درمانی همانژیوم کودکان بشمار می آیند.
یکی از بهترین روش های درمانی بیماری همانژیوم در کودکان لیزر درمانی است که به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی همانژیوم کودکان مورد استفاده قرار میگیرد.
درمان جراحی همانژِوم در صورتیکه ضایعات در حال تخریب بافت های سالم اطراف باشند برای همانیوم غاری به دستور پزشک تجویز می شود.
در صورتی که روش های لیزر درمانی و دارو درمانی برای بیماران موثر واقع نشود، میتوان از جراحی همانژیوم کودکان استفاده شود که البته از روش لیزر درمانی درد بیشتری خواهد داشت.
همچنین در صورتیکه همانژیوم علائم دردناکی را در بدن نوزاد ایجاد کند، دکتر و متخصص اطفال می تواند برای درمان سریع آن، جراحی را انتخاب کند.
با توجه به بخشی از مقاله معتبر در سایت mayoclinic.com که درباره درمان بیماری همانژیوم در کودکان آورده شده است:
Treatment for a baby’s hemangioma (infantile hemangioma) usually isn’t needed as it fades over time. A child who has this condition during infancy usually has little visible trace of the growth by age 10.
درمان همانژیوم نوزاد (همانژیوم نوزادی) معمولاً مورد نیاز نیست زیرا با گذشت زمان از بین می رود. کودکی که در دوران شیرخوارگی به این بیماری مبتلا میشود، معمولاً تا سن 10 سالگی اثر کمی از رشدش مشاهده میشود.
برای انتخای شیوه درمان همانژیوم و مشورت با متخصص اطفال با شمارههای قرار داده شده در سایت تماس بگیرید یا اینجا کلیک کنید.
همانطور که بالاتر گفته شد، ممکن است بیماری در مراحل اولیه خود باقی بماند و خود به خود همانژیوم
کودک درمان شود. اما در صورت پیشرفت بیماری و قرارگیری برجستگی های همانژیوم نزدیک ارگانهای حساس بدن کودک، بهتر است حتما به یک متخصص جراحی اطفال مراجعه کنید تا روند درمان بیماری همانژیوم کودک هرچه سریعتر آغاز شود.
دکتر بهار اشجعی، فوق تخصص جراحی کودکان و اطفال با سابقه بیش از هزار جراحی موفق در زمینه بیماری های داخلی اطفال، یکی از بهترین پزشکان حاذق در تهران برای درمان بیماری همانژیوم به شمار میرود. برای رزرو وقت معاینه همانژیوم کودک خود، میتوانید با راه های ارتباطی موجود در سایت، با ما تماس بگیرید.
جهت تماس و ارتباط با دکتر بهار اشجعی با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
2 Comments
خانم دکتر اشجعی عالی هستن خداحفظشون کنه ،،من بچم غده عروقی خونی یاهمون همانژیوم توسرش داشت هردکتری رفتم جوابم کردکه معلوم نیست بچه ات ازاتاق عمل زنده بیرون بیاداماخانم دکتر بااطمینان کامل عملش کرد والحمدلله الان نزدیک دوسال ازعملش میگذره وحالش هم خوبه وتاعمر دارم دعاگوی خانم دکتر هستیم
سلام خانم دکترکارشون عالی خداخیرش بده بااعتمادکامل به مطبش مراجع کنی