عفونت ادراری در کودکان نشانه چیست؟ سوالی که احتمالا ذهن بسیاری از مادرانی که دارای کودک خردسال هستند را به خود مشغول کرده است، عفونت ادراری در کودکان یکی از بیماریهای شایع در کودکان و حتی در نوزادان میباشد. بر اساس آمار به ازای هر 100 دختر، سه نفر و به ازای هر 100 پسر، یک نفر دچار عفونت ادراری میشوند. عفونت ادراری در کودکان و بزرگسالان زمانی ایجاد میشود که یک پاتوژن (موجود زنده دیگر) وارد بدن شود. انواع عفونت ها شامل باکتری، ویروس، قارچ و انگل (کرمک) میشود. دستگاه مجاری ادرار از دو قسمت تشکیل شده است:
اگر میکروب و عفونت ادراری در کودکان در پیشابراه باشد، اورتریت (urethritis) می گویند. اگر عفونت ادراری در کودکان دختر و پسر در مثانه باشد سیستیت (cystitis) میگویند. همچنین اگر عفونت ادراری در کودکان به کلیه ها برسد پیلونفریت (pyelonephritis) نام دارد.
مطالعه بیشتر: تنگی مجرای ادرار در کودکان
عفونت ادراری در کودکان و نوزادان اغلب در سنین پایین و زیر 11 سالگی اتفاق میافتد. علائم عفونت ادرار برای نوزاد با کودک، کمی متفاوت است اما ممکن است اشتراکاتی داشته باشند. در نوزادان زیر یک ماه نیز امکان عفونت ادرار وجود دارد. ممکن است سوال بپرسید عفونت ادرار در نوزادان چه علائمی دارد؟ علائم عفونت ادراری در نوزادان عبارتند از:
نشانه های عفونت ادرار کودکان بزرگتر کمی متفاوت و پررنگ تر میشود، نشانه های عفونت ادراری در کودکان بزرگتر عبارتند از:
به صورت طبیعی ادرار، استریل و عاری از میکروب می باشد. ادرار فقط از آب، مواد دفعی و املاح معدنی تشکیل شده است. در نتیجه یک محیط مناسب برای رشد عفونتهای مختلف مانند باکتری می باشد. عفونت باکتریایی شایع ترین عفونت ادراری در کودکان است. عفونت های قارچی یا ویروسی در مثانه به ندرت باعث ایجاد عفونت ادراری در کودکان می شوند.
هرچه سن کودک و نوزادان شما کمتر باشد و دیرتر بای درمان عفونت ادراری اقدام کنید احتمال اسیب به کلیه ها بیشتر می شود که میتواند در آینده کودک شما تاثیر گذار باشد زیارا باعق بالا رفتن فشار خون و یا خدایی نکرده از کار افتادن قسمتی از کلیه کودک شود؛ سعی کنید با تشخیص درست و به موقع زمان طلایی درمان را از دست ندهید.
متخصص کودکان و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری برای تشخیص عفونت ادراری در کودکان شرح حال را از مادر یا کودک جویا می شود. این موضوع به تشخیص دقیقتر عفونت ادراری در کودکان کمک می کند. اولین قدم در تشخیص قطعی عفونت ادراری در کودکان، آزمایش کشت ادرار در کودکان است.
روش اول برای تشخیص عفونت ادراری در کودکان سونوگرافی از کلیه و دستگاه ادراری است. البته نمیتوان تمام اختلالات را با این روش تشخیص داد. اما برای تشخیص بیماریهای زمینهای، مادرزادی و… مفید می باشد.
VCUG روش دوم برای تشخیص عفونت ادراری در کودکان است. عکس رنگی از مثانه تهیه میشود که برگشت ادرار به کلیه و حالب را تشخیص می دهد.
روش سوم برای تشخیص عفونت ادراری در کودکان، تهیه اسکن هسته ای از کلیه ها است (در موارد خاص و با تجویز دکتر).
روش آخر برای تشخیص عفونت ادراری در کودکان، انجام تست نوار مثانه است که با روشهای مختلفی انجام میشود.
ممکن است بپرسید برای عفونت ادرار کودکان چه کنیم؟ عفونت ادراری در کودکان بیش از 90% موارد، به راحتی قابل درمان است. متخصص، بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادرار در کودکان را تجویز میکند. حداکثر 48 ساعت بعد از مصرف، عفونت ادراری در کودکان برطرف خواهد شد. البته برای درمان عفونت ادراری در کودکان، باید آنتی بیوتیک ها به صورت کامل مصرف شوند.
برای عفونت ادراری کودک شش ماهه یا کودکان زیر دوسال، با توجه به شدت علائم و عفونت، داروی تنظیم کننده اعصاب تجویز میشود. انسداد در هر قسمت نیز با عمل جراحی برطرف میشود. گاهی انگل باعث ایجاد عفونت ادراری در کودکان می شود که باید نسبت به درمان آن اقدام کرد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی درباره راه های درمان عفونت ادراری در کودکان می توانید با ما از طریق واتساپ، اینستاگرام و شماره های قرار داده شده در سایت در ارتباط باشید.
عفونت ادراری در کودکان باعث تب می شود. در صورت وجود تب یا درد، استامینوفن توسط پزشک تجویز می شود. آزمایش کشت ادرار در کودکان مبتلا به عفونت ادراری با توجه به نظر پزشک، هر یک ماه تا یکسال تکرار می شود. نکته مهم این است که پسران ختنه نشده بیشتر مستعد عفونت ادراری هستند. در نتیجه ختنه نشدن باعث بروز علائم عفونت ادرار کودکان پسر خواهد شد.
اگر عفونت ادراری در کودکان زیر دو سال و نوزادان درمان نشود بیشترین تأثیر منفی را بر آنها خواهد گذاشت. شاید این سوال پیش بیاید که آیا عفونت ادراری در کودکان خطرناک است؟ جواب مطمئناً مثبت است. عوارض عدم درمان عفونت ادراری در کودکان عبارتند از:
موارد ذکر شده از عوارض عدم درمان و پیشگیری از عفونت ادراری در کودکان دختر و پسر است.
درمان عفونت ادرار کودکان در خانه بسیار راحت است. برای درمان عفونت ادرار کودک پسر و درمان عفونت ادرار در کودکان دختر، رعایت موارد زیر الزامی است:
درمان عفونت ادرار کودکان در منزل، با رعایت نکات ذکر شده به راحتی امکان پذیر است.
ممنون از اینکه تا پایان این مطلب همراه ما بودین، در صورتیکه هرگونه ابهام یا سوالی در این زمینه برای شما وجود دارد می توانید در انتها این صفحه یا از طریق شماره های قرارداده شده در سایت با ما در ارتباط باشید. دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان در اولین فرصت پاسخگو شما عزیزان خواهند بود.
3 Comments
سلام
دخترم 4سالشه 2بار تا حالا عفونت ادرار گرفته و ادرارش خیلی بوی بدی میداد رفلاکس ادرار هم داشت
خداروشکر یکی از آشنایان دکتر اشجعی را معرفی کرد، بعد از معاینه دکتر و داروهایی که برای دخترم تجویز کرد خداروشکر دیگه به این مشکل بر نخوردیم
ممنون از مقاله خوبتون
سپاسگزارم