هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان پسر چیست؟ بهترین روش درمان هیپوسپادیاس در کودکان
هیپوسپادیاس (Hypospadias) یک نقص مادرزادی و یکی از مشکلات دستگاه تناسلی در پسران است که در یک درصد از نوزادان پسر متولد شده مشاهده می شود.
در بیماری هیپوسپادیاس، سوراخ مجرای ادرار به جای آنکه در نوک آلت تناسلی قرار داشته باشد، روی تنه آلت تناسلی یا کیسه بیضه پسران و آقایان قرار می گیرد. دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان با ارائه مشاوره شما را در درمان این بیماری کمک می کنند.
برای آشنایی بیشتر با علل وقوع این بیماری و راهکار درمان قطعی آن، لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
علل بوجود آمدن بیماری هیپوسپادیاس در پسران چیست؟
علت دقیق ایجاد نقص مادرزادی هیپوسپادیاس در کودکان پسر تا الان ناشناخته مانده است. در برخی از موارد، این نقص مادرزادی، ارثی یا ژنتیکی و در برخی از موارد عوامل محیطی می تواند باعث رشد غیر طبیعی مجرای ادرار در حین بارداری شود.
همانطور که آلت تناسلی در جنین پسر رشد می کند، هورمون های خاصی تشکیل مجرای ادرار و پوست ختنه گاه را تحریک می کنند. هیپوسپادیاس زمانی ایجاد می شود که عملکرد نادرستی در عملکرد این هورمون ها رخ می دهد و باعث می شود مجرای ادرار به طور غیر طبیعی رشد کند.
در بیشتر موارد، علت دقیق هیپوسپادیاس ناشناخته است. گاهی اوقات، هیپوسپادیاس ژنتیکی است، اما محیط نیز ممکن است نقش داشته باشد.
چه مواردی ریسک ابتلا به هایپوسپادیازیس یا هیپوسپادیاس در نوزادان را افزایش میدهد؟
همانطور که گفته شد علت ابتلا پسران به بیماری هیپوسپادیاس مشخص نیست اما عوامل محیطی و ژنیتیکی میتوانند ریسک ابتلا به آن را در نوزادان پسر افزایش دهند که به شرح زیر است:
-
عوامل ژنتیکی موثر بر ابتلا به بیماری هیپوسپادیاس:
در نوزادان پسری که برادر یا پدر آنها به هیپوسپادیاس مبتلا هستند، ریسک ابتلا به این بیماری بیشتر است.
-
عوامل محیطی موثر بر ابتلا به بیماری هیپوسپادیاس:
۱- سن و شرایط مادر: خطر ابتلا به هایپوسپادیاس یا هیپوسپادیاس در نوزادانی که دارای مادرنی با سن بالا هستند، بیشتر است؛ همچنین از آنجاییکه بیماری هیپوسپادیاس یک بیماری و نقص مادرزادی است، مادرانی که دارای سبک زندگی و غذایی نادست هستن، احتمال آنکه فرزندانشان دچار بیماری هسپوسپادیاس باشند بیشتر است. (برای مثال مادرانی که الکل مصرف میکنند، کشیدن سیگار، روی آوردن به مواد مخدر و … )
۲- مشکلات هورمونی مادر: گاهی امکان دارد هورمون های بدن مادر دچار تغییراتی شوند یا مادرانی که به دلیل مشکلات ناباروری تحت درمان قرار میگیرند و یا از لقاح مصنوعی جهت بارداری استفاده میکنند، ممکن است مقدار زیادی هورمون پروژسترون در بدن آنها ایجاد شود، این موضوع میتواند احتمال ابتلا به بیماری ها و نقص های مادرزادی در کودکان، همچون هایپوسپادیاس را افزایش دهد.
علائم هیپوسپادیاس در کودکان
ممکن است علائم بیماری هیپوسپادیاس در کودکان، دربرگیرنده موارد زیر باشند:
- خروج غیر طبیعی، پاشیدن و نشت ادرار کودک
- نیاز به نشستن برای ادرار کردن
- کجی آلت تناسلی کودک یا انحنای آن به سمت پایین
- قرار گرفتن خروجی یا دهانه مجرای ادراری در مکانی به غیر از نوک آلت تناسلی
در موارد بسیار اندکی نوزادان مبتلا به بیماری هیپوسپادیاس اغلب در پوست ختنه گاه خود نیز با ناهنجاری مواجه هستند، بطوریکه در موارد شدید هیپوسپادیاس، پوست قسمت هایی از ختنه گاه در هنگام تولد وجود ندارد.
هیپوسپادیاس در کدام قسمت ها بیشتر دیده میشود؟
- پایین تر از نوک آلت تناسلی
- تنه آلت تناسلی کودک
- در قسمت اتصال آلت تناسلی به کیسه بیضه
- وسط و یا پشت کیسه بیضه
روش های درمان هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان
هایپوسپادیازیس در کودکان و نوزادان پسر باتوجه به شدت هیپوسپادیاس با عمل جراحی توسط پزشک متخصص اطفال و کودکان درمان می شود. با وجود این که هیپوسپادیاس معمولا با تنها یک جراحی اصلاح می شود ولی ممکن است براساس شدت بیماری، به بیش از یک عمل جراحی نیاز باشد.
درصورت درمان هیپوسپادیاس، پسران می توانند در آینده دفع ادرار و فعالیت جنسی طبیعی داشته باشند.
عوارض عدم جراحی بیماری هیپوسپادیاس برای کودکان و نوزادان
در صورتی که جراحی بیماری هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان مبتلا انجام نگیرد، ممکن است مجموعه ای از عوارض زیر را تجربه کنند:
- مشکلات در باروری و عملکرد جنسی (به دلیل اینکه براثر بیماری هایپوسپادیازیس مجرای ادراری در پسران و آقایان در انتهای آلت تناسلی قرار ندارد، مایع منی در نزدیکی نمیتواند وارد واژن شود و بارداری صورت نمیگیرد.)
- ظاهر غیر طبیعی آلت تناسلی پسران و آقایان
- انحنای غیرطبیعی آلت تناسلی
- ایجاد مشکل برای کودک در یادگیری استفاده از توالت
- اختلال در دفع ادرار در کودکان
بیشتر بخوانید: رفلاکس ادرار در کودکان چیست؟ + درمان برگشت ادرار در کودکان و نوزادان
فیلم مصاحبه با دکتر بهار اشجعی درباره جراحی هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان
جهت ارسال تصاویر و تعیین وقت مشاوره برای خانم دکتر بهار اشجعی، اینجا کلیک کنید.
چه اقداماتی قبل از جراحی هیپوسپادیاس در نوزادان باید انجام شود؟
- کودک را می توان در صبح روز عمل ترمیم هیپوسپادیاس حمام کرد زیرا حمام رسمی سر تا پا از 5 تا 7 روز بعد از جراحی هیپوسپادیاس دشوار خواهد بود.
- ممکن است برخی از بچه ها کمی یبوست داشته باشند، به والدین توصیه می کنیم شب قبل از عمل هیپوسپادیاس یک شیاف گلیسیرین یا ملین بدهند تا کودک مدفوع کند و روده او خالی شود.
- معده و روده کودک باید حداقل 4 ساعت برای شیر مادر و 6 ساعت برای شیرخشک وغذاهای جامد در روز عمل جراحی هیپوسپادیاس خالی باشد. این یک اقدام احتیاطی اجباری برای جلوگیری از استفراغ در طول بیهوشی حین عمل هیپوسپادیاس است.
جراحی هیپوسپادیاس چگونه انجام می شود؟
پزشک جراح هیپوسپادیاس از یک قطعه کوچک از پوست ختنه گاه یا بافتی از محل دیگر برای ایجاد لوله ای استفاده می کند که طول مجرای ادرار را افزایش می دهد. افزایش طول مجرای ادرار به آن اجازه می دهد تا در نوک آلت تناسلی باز شود.
در طول جراحی، جراح ارولوژیست ممکن است یک کاتتر (لوله) را در مجرای ادراری قرار دهد تا بتواند شکل جدید خود را حفظ کند.
بهترین زمان برای درمان هیپوسپادیاس چه زمانی است؟
بهترین سن برای انجام عمل جراحی هیپوسپادیاس در هر کودک براساس شدت بیماری و آناتومی دستگاه تناسلی متفاوت است .در زمان تولد کودک به محض تشخیص هیپوسپادیاس به والدین توصیه می شود از انجام ختنه پرهیز کنند. جراح کودکان ختنه را همزمان با ترمیم هیپوسپادیاس خواهد داد.
انجام جراحی هیپوسپادیاس در سنین پایین تر، می تواند از نظر کمتر بودن صدماتی که به کودک وارد می کند، تصمیم مناسب تری بوده و بهترین نتایج را به دنبال داشته باشد. به علت استفاده ای که از پوست اضافی آلت تناسلی به منظور انجام پیوند صورت می گیرد، کودکان قبل از انجام جراحی هیپوسپادیاس نباید ختنه شوند.
لازم به ذکر است که عمل هیپوسپادیاس در هر سنی برای افراد مبتلا قابل انجام است. بنابراین، عمل هیپوسپادیاس در بزرگسالی هم می تواند اجرا شود.
بیماری هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان پسر اگر به درستی و به موقع تشخیص و درمان نشود می تواند عوارض جبران ناپذیری که ساده ترین آن عدم باروری می باشد را برابی کودک به همراه دارد. از والدین گرامی انتظار می رود با اقدام درست و به موقع سلامت جسمی و روانی آینده کودکان خود را به خطر نیندازند.
مراقبت های بعد از درمان هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان
بهتر است بعد از عمل جراحی هیپوسپادیاس، نکات ذیل را مد نظر قرار دهید:
- مصرف مایعات کافی
- پرهیز از دوچرخه سواری تا ۳ هفته
- رعایت بهداشت در طول دوره درمان
- کنترل یا درمان یبوست در صورت ابتلای کودک
- مراقبت از سوند (جلوگیری از تا خوردن یا به هم پیچیدن آن)
- مصرف مواد غذایی تقویتی از جمله میوه ها و سبزیجات، گوشت سفید و ماهیچه
- مصرف به موقع دارو های تجویزی از جمله آنتی بیوتیک ها، مسکن ها، شربت های تقویتی و …
- استفاده از غذای سبک در ۲۴ ساعت اول بعد از عمل جراحی هیپوسپادیاس
توجه به این نکات بعد از عمل جراحی هیپوسپادیاس، به سپری کردن دوره نقاهت آسان تر کمک زیادی می کند.
بیشتر بخوانید: ختنه کودکان پسر چگونه انجام میشود؟ + بهترین روش درمان ختنه نوزادان
برای درمان بیماری هیپوسپادیاس باید به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
برای درمان بیماری هیپوسپادیاس و انجام عمل جراحی هیپوسپادیاس در صورت نیاز، لازم است به یک جراح اطفال مراجعه نمایید. ضروری است که پزشک انتخابی شما در انجام جراحی کودکان و نوزادان به ویژه عمل جراحی هیپوسپادیاس، تجربه، تبحر، دقت و ظرافت بالایی داشته باشد.
هزینه جراحی هیپوسپادیاس در کودکان چگونه محاسبه می شود؟
مثل هر نوع عمل جراحی دیگر، هزینه جراحی هیپوسپادیاس هم به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله موارد تاثیرگذار بر هزینه جراحی هیپوسپادیاس می توان به شدت بیماری، پوشش بیمه بیمار،بیمارستان یا کلینیکی که جراحی در آن انجام می شود و پزشک معالج کودک اشاره کرد. هم چنین، از سرگذراندن و به تاخیر انداختن عمل جراحی هیپوسپادیاس از قبل هم می تواند در تعیین قیمت جراحی جدید بیمار تاثیرگذار باشد.
دکتر بهار اشجعی بهترین متخصص جراحی کودکان و نوزادان در تهران
بهترین جراح هیپوسپادیاس (هایپوسپادیازیس)، متخصصی است که در زمینه درمان بیماری های تناسلی یا دستگاه ادرای کودکان و نوزادان تجربه کافی را کسب کرده و نمونه جراحی های هیپوسپادیاس موفقیت آمیز را در کارنامه حرفه ای خود ثبت کرده باشد.
دکتر بهار اشجعی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بورد تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان است که به پشتوانه سال ها تجربه و جراحی های موفقیت آمیز هیپوسپادیاس، به عنوان یکی از بهترین جراحان هیپوسپادیاس در ایران شناخته می شود.
68 Comments
سلام خانم دکتر پسر من ۵ سالشه وکجی آلت وهایپوسوادیاس اگه اشتباه نگفته باشم.داره سوراخ جایگاه ادرارش کمی پایین تره.در نوزادی وقتی بردم برای ختنه دکترش گفت ختنه پیغمبری هستش وکمی کجی آلت داره وبیضه هاش هم داخل کیسه نیست.میتونم بپرسم باید چیکار کنم .لطفا راهنماییم کنید.البته ختنه هم به دستور پزشکش انجام ندادم .توروخدا راهنماییم کنین.
پسرمو برای عمل هیپوسپادیاس بردیم دکتر و عملش هم انجام شد اما الان که 3 هفتس از عمل پسرم میگذره متوجه شدیم پسرم فیستول داره.
این مورد میتونه از عوارض عمل هیپوسپادیاس باشه؟
با سلام
فیستول از عوارض شایع عمل هایپوسپادیازیس می باشد
اما بهترین کار مراجعه به جراح کودک تون میباشد
هنوز خیلی زوده که بگید فیستول شده
عمل هیپوسپادیاس را در بزرگسالی هم میشه انجام داد؟
من 21 سالمه و متاسفانه کسی متوجه هیپوسپادیاس من نشده بود. ختنه هم نکردم و نمیکنم ولی میتونم الان هیپوسپادیاس رو درمان کنم؟
با سلام
بله میتونید به ارولوژیست بزرگسال مراجعه بفرمایید
آلت تناسلی پسرم کبود شده و حالت خون مردگی داره
این مورد طبیعیه؟
با سلام
خیر طبیعی نیست ، باید معاینه بشن
پسرم هیپوسپادیاس داشت که عملش کردیم
حالا بهش سوند وصل کردن خیلی داره اذیت میشه. تا کی باید سوند بهش وصل باشه؟
با سلام
با توجه به شرایط هر بیمار ومجرای ادرار ، مدت زمان باقی ماندن سوند متفاوت هست
باید از جراح شون بپرسید .
اگر هیپوسپادیاس رو درمان نکنیم خطرناکه؟
با سلام
این سوال بسیار کلی هست و پاسخ به آن با توجه نوع هیپوس ، و درجه ی کوردی میتواند متفاوت باشد
اما به طور کلی خطرناک نیست
امکنش هست درمان هیپوسپادیاس و ختنه برای پسرا هم زمان انجام بشه؟ نمیخوام پسرمو دوبار بیهوش کنیم
با سلام
در جراحی هایپوسپادیاس همزمان ختنه هم انجام میشود و به هیچ عنوان نباید کودکی که هایپوس دارد ختنه کرد
جراحی هیپوسپادیاس با بیهوشی انجام میشه؟
با سلام
با توجه به شرایط هر کودک درمورد اینکه تحت چه شرایطی عمل انجام شود تصمیم گرفته میشود
ولی به طور کلی بله تحت بیهوشی انجام میشود
پسرم هیپوسپادیاس داره ولی همور درمان نکردیم
اخیرا احساس میکنم موقع ادرار کردن درد داره
این دوتا بهم ربطی دارن؟
پسرم 8 ماهشه
با سلام
بله ممکن است مجرا تنگ باشد و درجه ی کوردی شدید باشد
باید معاینه بشن توسط جراح اطفال
واقعا کار خانم دکتر عالیه. پسرم هایپوسپادیاس داشت و خانم دکتر عملش کردن
عوارض بعد از عمل هیپوسپادیاس خیلی زیاده، پسرم هیپوسپادیاس داره و دوم ابتدایی هست.
بنظرتون بعد عمل تا چند روز نمیتونه بره مدرسه؟
با سلام معمولا دوره ی نقاهت هایپواسپادیازیس با توجه به درجه ی مشکل هر فرد و اینکه نیاز به سوند داشته باشد یا خیر متفاوت است
سلام وقتتون بخیر ایا عمل بیماری هیپوستادیاس رو میشه تو سن ۱۲سالگی انجام داد؟ و چرا بعضی نظر بر این دارند که این عمل باید تو سن 1سالگی نهایت تا 7 سالگی انجام بشه.؟
با سلام
درمورد این جراحی با توجه به شرایط هر بیمار تصمیم گرفته میشود
بله در سن ۱۲ سالگی هم میشود جراحی انجام داد
پسرم هیپوسپادیاس داره به سختی برای هفته اینده براش وقت ختنه از یک دکتر خوب گرفتم
عملشو باید به تعویق بندازم؟ نمیشه اول ختنه کنیم بعد بریم دنبال درمان هایپوسپادیاسش؟
لطفا به هیچ عنوان ختنه انجام ندهید
اصلاح هایپوسپادیاس و ختنه حتما باید همزمان انجام شود
سلام خانوم دکتر من شهرستانم پسرمو شهر خودمون جراحی هایپوسپادیاس کردیم مشکلی که هست اینه که خیلی ضعیف ادرار میکنه و کمی صبح ها درد داره موقع ادرار آیا طبیعیه؟
سلام
مشکل هایپواسپادیازیس در پسر بچه ها در درجات مختلفی میتونه وجود داشته باشه
درجات خفیفش صرفا مشکل ظاهری هستش اما درجات وسیع تر احتمالا اختلال در رابطه رو میتونه در آینده ایجاد کنه
اما صرف خود هایپوسپادیازیس تاثیری روی اسپرم ندارد