معانی رنگ های مختلف ادرار در کودکان
رنگ ادرار یک شاخصه حیاتی برای سنجش سلامت بدن کودکان و بزرگسالان است که میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار ما قرار دهد. گاها ممکن است والدین متوجه تغییر رنگ در ادرار فرزندشان شوند و رنگ های غیر عادی را مشاهده کنند و این موضوع نگرانی هایی را برایشان به دنبال داشته باشد.
در ادامه این متن با ما همراه شوید تا اگر فرزندتان به تازگی تخلیه ادرار را به رنگ قهوهای، قرمز، نارنجی، سبز یا آبی تجربه میکند با آگاهی بالا درباره علت پیدایش چنین اتفاقی به پزشک مراجعه کرده و بهترین درمان توصیه شده را برای او انجام دهید:
منظور از ادرار تیره چیست؟
رنگ طبیعی ادرار سالم و هیدراته، زرد کمرنگ و شبیه به رنگ نی است. هر تغییر در این رنگ، از جمله تیره شدن یا تغییر به رنگهای غیرعادی، میتواند نشانهای از مشکل باشد. این تغییرات ممکن است همراه با علائم دیگری مثل کمآبی بدن یا وجود خون در ادرار نیز دیده شود.
علت تیره شدن ادرار در کودکان چیست؟
گاهی اوقات نوع خوراک یا ابتلا به یک بیماری خاص میتواند بر رنگ ادرار تاثیر بگذارد و آن را تیره، کدر یا به سایر رنگ های غیر طبیعی تبدیل کند. شایع ترین عواملی که منجر به تغییر رنگ ادرار در کودکان میشوند عبارتند از:
- سنگ کلیه در کودکان
- کم آبی بدن
- مصرف برخی داروها
- خونریزی داخلی یا واژینال
- عفونت های دستگاه های ادراری در کودکان
- آسیب دیدگی عضلات در حین ورزش
- مبتلا بودن به مشکلات کبدی یا مجاری صفراوی
- مصرف خوراکی های رنگی مانند چغندر، شاه توت و…
درصورت داشتن هرگونه سوال یا ابهام میتوانید در انتهای همین صفحه آن را مطرح کنید، دکتر بهار اشجعی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهد بود.
معانی رنگ های مختلف ادرار در کودکان چیست؟
-
۱- ادرار بی رنگ یا زرد روشن
اگر فرزندتان ادرار بی رنگ یا مایل به زرد خیلی روشن را دفع میکند ممکن است به این معنا باشد که بیش از حد آب مینوشد! به طور کلی کودکان زیر 5 سال به 1 الی 2 فنجان آب (16 تا 24 اونس آب) در طول روز نیاز دارند که بیشتر از این مقدار سبب از دست دادن مقدار بیشتری از الکترولیت های بدن میشود.
همچنین نوجوانان و بزرگسالان باید توجه داشته باشند که برای جلوگیری از ادرار بی رنگ یا زرد خیلی روشن، روزانه به مقدار 70 تا 80 اونس آب دریافت کنند.
-
۲- ادرار زرد کم رنگ در کودکان
بهترین حالت رنگ ادرار در کودکان، تخلیه ادرار با رنگ زرد کم رنگ است. این رنگ به شما نشان میدهد بدن از سلامت کافی برخوردار بوده و بدن هیدراته است.
- ۳- ادرار زرد پر رنگ در کودکان
تخلیه ادرار به رنگ زرد پر رنگ چه در کودکان و چه در بزرگسالان به معنای دهیدراته شدن بدن است. بنابراین برای رفع این موضوع لازم است تا مقدار آب مصرفی کودک را در طول روز افزایش دهید. اگر فرزند شما بزرگ تر است، برای این کار میتوانید بطری های آب کوچکی را در نقاط مختلف خانه قرار دهید تا دسترسی برای آب راحت تر باشد و هر بار مقداری از آن را بنوشد.
علاوه بر آن اگر فرزندتان تمایلی به نوشیدن آب ندارد میتواند در کنار آب، آب میوه طبیعی، چای بسیار کم رنگ یا شیر به او بدهید.
بیشتر بخوانید: علائم عفونت ادراری در کودکان
-
۴- ادرار قهوهای در کودکان
گاهی اوقات ادرار زرد تیره مایل به قهوهای به معنای دهیدراته بودن و نیاز بدن به میزان آب بیشتر است. اما در موارد دیگر تخلیه ادرار به رنگ قهوهای ممکن است ناشی از اختلالات کبدی یا خونریزی داخلی باشد.
علاوه بر آن آسیب دیدگی عضلات در اثر ورزش بیش از حد، مصرف برخی داروها یا خوراکی هایی مانند باقلا و ریواس میتواند در بروز ادرار قهوهای دخیل باشد.
-
۵- ادرار نارنجی تیره در کودکان
تخلیه ادرار نارنجی در کودکان ممکن است در اثر مشکلات کبدی یا مجرای صفراوی اتفاق افتد. همچنین مصرف داروهای شیمی درمانی یا سولفاسالازین نیز میتواند از عوامل تغییر رنگ ادرار به رنگ نارنجی باشد.
-
۶- ادرار قرمز در کودکان
در صورت وجود خون در ادرار کودک (هماچوری)، ادرار در کودکان به رنگ قرمز دیده میشود. این عارضه ممکن است در اثر عفونت های ادراری، آسیب به دستگاه ادراری، ابتلا به سنگ کلیه یا ابتلا به بیماری های جدی تر بروز پیدا کند.
علاوه بر آن زیاده روی در مصرف برخی خوراکی های رنگی مانند شاه توت یا چغندر و یا مصرف برخی داروها، میتواند تغییراتی را در رنگ ادرار کودک به وجود آورد.
-
۷- ادرار آبی یا سبز در کودکان
تخلیه ادرار آبی یا سبز رنگ ممکن است کمی عجیب و دور از ذهن به نظر برسد. اما این تغییر رنگ غیر عادی ادرار در کودکان ممکن است در اثر ابتلا به یک بیماری نادر ژنتیکی به نام هیپرکلسمی خوش خیم خانوادگی بروز داده شود.
علاوه بر آن، مصرف برخی داروها یا غذاها رنگی میتواند در سبز یا آبی شدن رنگ ادرار کودک موثر باشد.
-
۸- ادرار کدر در کودکان
در صورتی که متوجه شدید رنگ ادرار فرزندتان کدر است، این موضوع میتواند نشانه ای از ابتلا به سنگ کلیه یا عفونت دستگاه های ادراری را داشته باشد.
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان
نحوه تشخیص ادرار تیره در کودکان به چه صورت است؟
تیرگی ادرار یا رنگ های مختلف آن میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای تشخیص علت تیرگی ادرار، پزشک متخصص در ابتدا با پرسیدن سوالاتی در مورد عادات روزانه کودک، داروهایی که مصرف میکند و سابقه بیماریها، اطلاعاتی را جمعآوری میکند. سپس یک آزمایش ادرار ساده برای بررسی وجود عفونت، خون یا مواد غیرعادی در ادرار تجویز میشود. در برخی موارد، ممکن است آزمایش خون نیز برای بررسی عملکرد کلیهها و کبد درخواست شود.
چگونه میتوان ادرار تیره در کودکان را درمان کرد؟
معمولا درمان ادرار تیره در کودکان به سادگی قابل اجراست! چرا که اصلی ترین عامل برای تیره دیده شدن ادرار کودکان، کم آبی است. شما میتوانید برای رفع مشکل به وجود آمده، مقدار آب مصرفی کودک را افزایش دهید تا از دهیدراته شدن بدن و تغییر رنگ ادرار جلوگیری کنید.
اما اگر تغییر رنگ ادرار در کودک با علائم ناراحت کننده دیگری همراه بود، بهتر است هر چه سریع تر به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید؛ تا علت بروز چنین علائمی در او شناسایی شود و بهترین اقدامات درمانی صورت گیرد.
بهترین متخصص اطفال در تهران
اگر متوجه تغییرات غیر عادی در رنگ ادرار فرزندتان شدهاید و این موضوع شما را نگران و مضطرب کرده است، میتوانید این موضوع را با یک پزشک اورولوژيست اطفال مطرح کنید.
در صورتی که قصد دارید فرزندتان تحت نظر متخصصی با تجرب و دلسوز باشد، دکتر بهار اشجعی میتوانید در این مسیر درمانی به بهترین شکل همراه فرزندتان باشد و او را معالجه کند.
دکتر بهار اشجعی یکی از برجسته ترین متخصصان و جراحان فعال در حوزه کودک است که توانسته با تشخیص دقیق و به کارگیری از بهترین تجهیزات پزشکی و روش های نوین در درمان، کودکان مبتلا به بیماری های مختلف را درمان کند.
همچنین شما میتوانید در صورت تمایل برای درمان تیرگی ادرار در کودک خود یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره های مندرج در سایت با ما تماس حاصل کنید.