درمان انسداد روده در کودکان، علت و علائم انسداد روده در کودکان و نوزادان
انسداد روده در کودکان میتواند با علائمی همچون درد شدید شکم، تغییر در عادات دفع مدفوع، تورم شکم و تهوع کودک همراه باشد. اما چطور میتوان این عارضه را در کودک درمان کرد؟ برای درمان انسداد روده به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ در ادامه این متن با همراه باشید تا نکات مهم و روش های درمانی را در خصوص انسداد روده در کودکان به شما ارائه دهیم:
انسداد روده در کودکان چیست؟
انسداد روده یا گرفتگی روده یکی از مشکلات جدی در کودکان است که عبور مواد غذایی، مایعات و حتی گاز را در دستگاه گوارش با مشکل رو به رو میکند.
ابتلا به این عارضه در کودکان میتواند خروج مواد دفعی را از روده کوچک یا روده بزرگ میسر نسازد و در نهایت کودک علائم ناراحت کننده ای مانند درد شدید در ناحیه شکم یا ابتلا به یبوست را تجربه کند.
علل بروز این بیماری در افراد متفاوت است. معمولاً این بیماری بیشتر در کودکان زیر چهار سال بروز می کند. البته ممکن است در نوزادان به علت اختلالات مادرزادی و فتق به وجود آید.
علائم انسداد روده چیست؟
زمانی که کودکان به انسداد روده دچار میشوند ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنند، از جمله:
درد در شکم
شاید بتوان گفت درد در قسمت شکم و پیچ خوردگی روده یکی از رایجترین علائم است که همراه با بیماری بروز پیدا می کند. درد شکمی میتواند به صورت ناگهانی بروز پیدا کند و شدت زیادی داشته باشد یا حتی به صورت محدود در یک ناحیه مشخص حس شود. علت وجود درد در شکم فشاری است که مدفوع و گاز موجود در روده به ناحیه شکم وارد میکند.
تورم شکم
وقتی روده مسدود شود مایعات درون شکم، مدفوع و گاز در روده محبوس میشود. در این حالت شکم از حالت عادی خارج شده و حالت برآمده و متورم میگیرد. این عارضه سبب درد شکمی و تغییرات در عادات دفع میشود و در نهایت کودک را در معرض یبوست و تخلیه نامنظم مدفوع قرار میدهد.
تهوع و استفراغ
انسداد روده در کودکان موجب بروز حالت تهوع و استفراغ در آنها میشود. در واقع مسدود شدن روده سبب آزار معده شده و منجر به خروج ناگهانی محتویات داخل معده میشود. هرچه انسداد روده شدیدتر باشد، حالت تهوع و استفراغ نیز شدیدتر خواهد بود. در واقع وقتی محتویات روده نتوانند از بدن خارج شوند، معده را تحریک می کند و در نهایت این فرآیند سبب بروز علائمی نظیر تهوع در کودکان میشود. در صورتی که فشار روده بر معده بیشتر باشد استفراغ رخ می دهد.
تغییر در رفتار روده
مسدود شدن روده در کودکان با تغییراتی در عملکرد آن همراه است. در این حالت مدفوع سفت و خشک شده و به سختی از روده عبور میکند. عدم تخلیه مدفوع سبب افزایش فشار به معده و روده میشود و کودک را به سایر علائم دچار میکند.
تب
در برخی مواقع تب به عنوان یکی از علائم این بیماری شناخته می شود. وقتی مدفوع و محتویات روده از روده عبور نکنند و به سمت پایین رانده نشوند، منجر به تجمع باکتری و ویروس ها در ناحیه روده می شوند که باعث تب خواهند شد. از طرف دیگر اگر در بدن عفونت های قبلی وجود داشته باشد، انسداد روده این عفونت ها را تشدید میکند و در نهایت منجر به تب میشود.
تعریق بیش از حد کودک
در صورتی که این بیماری همراه با استفراغ و تب همراه باشد، سبب تشدید تعریق در کودک می شود. در واقع بدن برای اینکه با عفونت و التهاب مبارزه کند، فعالیت بیشتری انجام میدهد. هرچند که تعریق شدید در کودکان یکی از علائم این بیماری است؛ اما نمیتوان به تنهایی آن را عاملی برای تشخیص انسداد روده در کودکان دانست.
از جمله علائم دیگر انسداد روده می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تب
- یبوست
- گرفتگی شکم
- تغییر در رفتار روده
- عدم دفع گاز در کودک
- ناتوانی در اجابت مزاج
- بزرگ شدن غیر طبیعی شکم
- مخاط ژله ای خونی روی مدفوع
- استفراغ مایل به سبز رنگ که ممکن است دفعات آن روز به روز بیشتر شود.
” انسداد روده در کودکان یکی از موضوعات نگران کننده ای است که اگر به هر دلیلی نادیده گرفته شود و درمان نشود، عواقب جبران ناپذیری برای سلامتی کودک به همراه خواهد داشت. “
دلایل انسداد روده در کودکان چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که سبب انسداد روده در کودکان می شود. از جمله دلایل بروز این بیماری در کودکان می توان به مواردی نظیر موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت در کودکان
- کم کاری تیروئید کودک
- انگل رودهای در کودکان
- عوارض عملهای جراحی در کودکان
- چرخش های رودهای و پیچش رودهها
- باقی ماندن مدفوع در شکم کودک و سفت شدن آن
فرم رزرو نوبت اینترنتی دکتر بهار اشجعی
تشخیص انسداد روده در کودکان
دکتر برای تشخیص چسبندگی روده یا انسداد روده گوشی پزشکی را بر روی شکم کودک قرار می دهد. اگر روده کمصدا یا حتی بدون صدا باشد، دکتر تشخیص می دهد که روده های کودک از کار افتاده است. پزشک برای تشخیص دقیق تر این بیماری نیز میتواند از سی تی اسکن و سونوگرافی و.. استفاده کند.
توموگرافی کامپیوتری که به نام سی تی اسکن شناخته میشود، یک روش تصویر برداری متداول برای تشخیص انسداد در کودکان بوده که میتواند از ساختارهای داخلی بدن یک تصویر سه بعدی در اختیار پزشک قرار دهد. در برخی موارد تشخیص این بیماری فیزیکی است به همین جهت پزشک آزمایشهای دیگری نظیر تنقیه را تجویز می کند. همچنین در برخی مواقع آزمایش خون برای تشخیص این بیماری مفید است.
آیا انسداد روده در کودکان قابل درمان است؟
اگر این بیماری در زمان درست درمان نشود، به دلیل عدم خونرسانی مشکلاتی نظیر عفونت شکمی و پارگی دیواره روده را برای کودکان به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه انسداد روده در کودکان درمان دارد و درمان به موقع سبب بهبودی کامل اطفال میشود. اکثر بیماران در بیمارستان بستری شده و بعد از گذراندن دوره نقاهت و درمان مرخص میشوند. با این حال باید بدانید که بهترین کار پیشگیری است. برای داشتن روده سالم باید تغذیه سرشار از فیبر داشته باشید. بیمار بعد از جراحی می تواند با مصرف غذاهای مناسب و نوشیدن آب کافی هر گونه اختلال و عوارض جراحی را کنترل کند.
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان
جراحی انسداد روده در کودکان
بیشتر والدین وقتی میفهمند که فرزندشان به این بیماری مبتلا است راجب ضرورت عمل جراحی نگران می شوند؛ اما اگر در مورد این بیماری اطلاعات موثق داشته باشند متوجه میشوند که جای نگرانی وجود ندارد.
عمل جراحی زمانی از طرف پزشک پیشنهاد می شود که درمان های دیگر بر روی بیمار کارساز نباشد. با این حال باید بدانید که جراحی برای از بین بردن انسداد میتواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند. البته باید بدانید که این بیماری با یبوست متفاوت است. انسداد روده همراه با علائمی که در قسمت بالا اشاره کردیم ظاهر میشود اما یبوست ممکن است دورهای باشد. همچین در برخی مواقع یبوست برخلاف انسداد روده با روشهای خانگی درمان میشود.
Pediatric small bowel obstructions have a variable etiology, with processes that can be divided into acute intestinal obstructions and chronic, partial intestinal obstructions. These conditions can be further subdivided into those that present in the immediate postnatal period (congenital intestinal obstructions) and those that occur later in childhood. (See Etiology, Presentation, and Workup.)
انسداد روده کوچک کودکان دارای یک علت متغیر است، با فرآیندهایی که می توان آنها را به انسداد حاد روده و انسداد مزمن و جزئی روده تقسیم کرد. این شرایط را می توان بیشتر به مواردی که در دوره فوری پس از زایمان (انسدادهای مادرزادی روده) و آنهایی که بعداً در دوران کودکی رخ می دهند تقسیم کرد. (به علت شناسی، ارائه و کار مراجعه کنید.)
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کودک دچار این بیماری باشد، دل درد مداوم، اتساع شکم و یبوست را تجربه می کند. هنگامی که احساس کردید فرزندتان این علائم را دارد به پزشک مراجعه کنید. دکتر بهار اشجعی با بررسی شرایط کودک راه حلی برای درمان او پیدا می کند. در برخی مواقع ممکن است تنقیه با هوا را پیشنهاد دهد. در این روش روده به حالت قبل خود برمی گردد. هرچند در برخی مواقع پزشک عمل جراحی را پیشنهاد می کند. ممکن است مشکل کودک با درمانهای ساده حل نشود، بنابراین پزشک مجبور است بخشی از روده را بردارد. همچنین پزشک برای تشخیص این بیماری از رادیوگرافی بهره می برد. در برخی مواقع بیماری نهفته است. به این معنی که امکان دارد مجدد بروز پیدا کند. در این مواقع باید اختلالی که سبب بروز این بیماری شده است به طور کامل درمان شود.
2 Comments
پیچ خوردگی روده در کودکان همان انسداد روده هست؟
یا عملی هست که باعث اسنداد روده میشه؟
پیچ خوردگی روده یکی از عواملی است که میتواند باعث انسداد شود