دیابت یکی از رایجترین بیماریها در کودکان و بزرگسالان است و بسیاری از افراد را تحت تاثیر خود قرار میدهد. دیابت در کودکان و بزرگسالان به دلایل مختلفی از جمله تغییر سبک زندگی و عادات غذایی اتفاق میافتد. افزایش قند خون به مرور زمان میتواند مشکلات و اختلالاتی را برای سلامتی مبتلایان به همراه داشته باشد. اما دیابت در کودکان چیست و با چه علائم و نشانههایی ظاهر میشود؟ آیا دیابت در کودکان قابل درمان است و یا آزمایشی برای تشخیص دیابت در کودکان وجود دارد؟
در ادامه مقاله قصد داریم تا به جواب این سوالات برسیم و شما را بیشتر با بیماری دیابت کودکان آشنا کنیم.
به طور کلی دیابت در کودکان و بزرگسالان دو نوع دارد که عبارتند از: دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2. هر یک از انواع دیابتها فارغ از سن و سال دامن گیر بسیاری از کودکان و بزرگسالان میشود. اما رایجترین نوع از دیابت در میان کودکان، دیابت نوع 1 میباشد.
دیابت نوع 1 زمانی اتفاق میافتد که پانکراس یا لوزالمعده نتواند به اندازه کافی هورمون انسولین را برای بدن تولید کند. این امر موجب میشود تا بدن کودک نتواند به درستی از قند استفاده کند و این قند در خون، تجمع یابد. قندهای جمع شده در سطح خون (گلوکز) از قندهای غیر قابل استفاده بوده و معمولاً از طریق ادرار از بدن دفع میشود. علت دفع این قندها از ادرار و یا حل شدن آن در آب، محلول در آب بودن آنهاست.
در حالی که دیابت نوع اول در هر سن و سالی اتفاق میافتد، اما دورهی اوج بروز آن در سنین 5 الی 6 سالگی کودکان و همچنین در سنین 11 تا 13 سالگی نیز میباشد. اما شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که دیابت نوع 1 در کودکان چطور تشخیص داده میشود؟
باید به شما بگوییم که در اغلب موارد اولین نشانهای که خبر از دیابت نوع 1 در کودکان را میدهد، افزایش تعداد دفعات ادرار کردن به خصوص در شب میباشد. از دیگر علائم و نشانههای کلیدی که در این بیماری شایع است، عبارتند از:
جهت تشخیص قطعی دیابت نوع 1 در کودک خود با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
مطالب مرتبط: درمان بی اختیاری ادرار در کودکان
دیابت نوع 2 یا دیابت بزرگسالان، همانطور که از نامش پیداست، مختص به بزرگسالان بوده و کمتر در کودکان دیده میشود. با این وجود با توجه به افزایش نرخ چاقی و اضافه وزن در کودکان، تعداد کودکانی که به دیابت نوع دوم مبتلا میشوند نیز افزایش پیدا کرده است.
علاوه بر اینکه اضافه وزن در ابتلا به دیابت نوع دوم موثر است، علل دیگری نظیر موارد زیر نیز در ابتلا به این عارضه نقش دارند:
علائم دیابت نوع دوم نیز همانند دیابت نوع اول بوده که به تدریج خود را نشان میدهد. از جمله نشانههای دیابت نوع دوم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در واقع زمانی شاهد دیابت هستیم که بدن قابلیت تولید طبیعی انسولین را نداشته باشد و سطح قندی که در خون باقی میماند، بالا برود. علت ابتلا به دیابت نوع اول و نوع دوم کمی از یکدیگر متفاوت هستند که در ادامه به صورت جداگانه به هر یک از آنها بیشتر میپردازیم:
دیابت نوع 1 در کودکان یک بیماری ژنتیکی بوده و ناشی از اختلال سیستم ایمنی بدن و از بین رفتن سلولهای پانکراسی (لوزالمعده) میباشد. دلایلی که منجر به ابتلای کودکان به دیابت نوع 1 میشود، عبارتند از:
اگر یکی از نزدیکان فرزند شما مانند مادر بزرگ یا پدر بزرگ به دیابت نوع اول مبتلا بوده و در واقع ژنتیک این عارضه را در خانواده خود دارید، ریسک اینکه کودک شما هم به دیابت مبتلا شود بالا میرود. به همین منظور توصیه میکنیم تا علاوه بر ورزش و رژیم غذایی سالم، کودک خود را مرتباً به چکاپهای ماهانه و یا سالانه جهت پیشگیری از ابتلا به دیابت ببرید.
بیشتر بخوانید: هیپوسپادیاس، بیماری مادرزادی در پسران چیست؟
برخی از عوامل محیطی که در بروز دیابت آن هم از نوع 1 نقش دارند، میتوان به عفونتهای ویروسی نظیر تبهای تروپیمال اشاره کرد.
ضعیف بودن سیستم ایمنی یکی دیگر از دلایل ابتلا به دیابت نوع 1 در کودکان است. زمانی که سیستم ایمنی ضعیف باشد، سلولهای تولید کننده انسولین خون به پانکراس حمله میکنند و آنها را از بین میبرند.
تغذیه نامناسب، مصرف بیش از اندازه نوشیدنیها و مواد حاوی قند مصنوعی و کمبود ویتامین D از جمله مواردی هستند که در ابتلا به دیابت نوع 1 در کودکان نقش بسزایی دارند.
برای تعیین وقت معاینه با دکتر بهار اشجعی از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید و یا با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
اگر سطح قند خون در کودکان بالا باشد، میتواند عوارضی را بر روی سطح پوست به وجود بیاورد. اگر علائم و نشانههای زیر را بر روی سطح پوست کودکان خود مشاهده کردید، بهتر است تا در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید:
جهت درمان عوارض پوستی دیابت در کودکان، با مطب دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید.
دیابت نوع دوم در کودکان معمولاً نادر بوده و کمتر اتفاق میافتد. با این حال ریسک بروز این بیماری نیز بالاست و میتواند در اثر هر یک از علتهای زیر پدید بیاید:
۱- عوامل خانوادگی و ژنتیکی:
تاریخچهی ابتلا به دیابت نوع دوم در خانواده از بزرگترین ریسکهای ابتلا به این عارضه در کودکان به شمار میرود. اگر بدانید که ژنی مقاوم به انسولین دارید، بهتر است تا میزان قند خون فرزندانتان را به صورت مستمر بسنجید.
مطاللب مرتبط: علت چسبندگی مادرزادی انگشتان نوزادان چیست؟ + راههای درمان چسبندگی انگشتان نوزادان و کودکان
۲- افزایش وزن و چاقی:
یکی دیگر از دلایلی که در بروز دیابت نوع دوم نقش دارد، چاقی است. با اینکه دیابت تایپ 2 در میان بزرگسالان رایج است، اما کودکانی که چاق هستند و اضافه وزن دارند نیز در معرض ابتلا به آن هستند.
۳- عدم تحرک:
یکجا نشستن و فعال نبودن، خطرات بسیار زیادی را برای سلامتی کودکان و بزرگسالان به همراه دارد. نبود فعالیت بدنی و ورزش نکردن به مرور زمان منجر به چاقی شده و ممکن است کودکان را به دیابت نوع دوم مبتلا کند.
۴- الگوی تغذیهای نامناسب:
مصرف زیاد قند و شیرینی جات، مصرف بیش از اندازه نمک و چربی، عدم استفاده از میوه و سبزیجات در طول روز میتوانند سیستم ایمنی بدن کودکان را تضعیف کرده و آنها را مستعد ابتلا به این عارضه کند.
سایر عوامل:
نه تنها چاقی و لایف استایل ناسالم در بروز دیابت نوع دوم در کودکان نقش دارند، بلکه موارد زیر نیز میتوانند نقش پررنگی را ایفا کنند که عبارتند از:
تشخیص دیابت در کودکان معمولاً شاهد دو مرحله میباشد:
دیابت نوع 1 و 2 در کودکان پیش از آنکه بخواهند درمان شوند، هر دو میتوانند به کمک علائم زیر در خانه و توسط والدین قابل تشخیص باشند:
جهت تشخیص و درمان دیابت نوع یک در کودکان با دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید.
فاکتورهایی که منجر به افزایش ریسک ابتلا به دیابت، به خصوص دیابت نوع 1 در کودکان میشوند، عبارتند از:
در ایالات متحده آمریکا نژاد و قومیت نقش بسزایی در ابتلا به دیابت ایفا میکند. به عنوان مثال دیابت نوع 1 در کودکان آمریکایی معمولاً در نژاد و قومیت سفید پوستهای غیر اسپانیایی، شایعتر از دیگر کودکان میباشد.
بیشتر بخوانید: ختنه نوزاد پسر
وجود برخی از ژنها در بدن کودک خبر میدهد که قرار است به زودی دیابت نوع 1 دامن گیر کودکتان شود! برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه ابتدا توصیه میشود تا از روشهای پیشگیرانه و راههای درمان دیابت در کودکان استفاده کنید و در مرحله دوم، فرزند خودتان را به صورت مستمر به معاینه و چکاپهای پزشکی ببرید.
هر کودک یا بزرگسالی که فردی نزدیک در خانوادهاش به دیابت مبتلا باشد، شانس بالاتری گرفتن دیابت نسبت به فردی دارد که از سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت مستثناء است.
بیشتر بخوانید: درمان هیپوسپادیاس در کودکان
برخی ویروسهای خاص و عفونی میتوانند بدن را تحت تاثیر قرار دهند و موجب تخریب سلولهای ایمنی در پانکراس بدن شوند.
دیابت نوع 1 که شایعترین نوع از این بیماری در کودکان است، و میتواند ارگانهایی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد و به آنها آسیب بزند. اما اگر بتوانید میزان قند خون در بدن فرزندانتان را متعادل نگه دارید و به اصطلاح آن را مدیریت کنید، هیچ آسیبی به سلامت بدن وارد نخواهد شد.
با این حال دانستن عوارض ناشی از دیابت بر سلامت بدن کودکان، به شما هشداری میدهد تا بیشتر در تغذیه و سبک زندگی که برای فرزندان خود میسازید دقت کنید و توجه داشته باشید.
دیابت ریسک بروز بیماریهای قلبی نظیر تنگی عروق خونی، فشار خون بالا و سکته قلبی را در سنین کودکی، نوجوانی و همچنین بزرگسالی افزایش میدهد.
قند اضافی در خون میتواند دیوارهی رگهای خونی کوچکی که وظیفه تغذیه اعصاب کودک شما را بر عهده دارد، تخریب کند و به آن آسیب بزند. آسیب عصبی در کودک با گزگز کردن، بیحسی، سوزش و یا درد اندامها همراه است.
“توجه داشته باشید که آسیب دیدن اعصاب در بدن کودکان آن هم در اثر دیابت اتفاقی غیر منتظره نیست! تخریب اعصاب در بدن کودکان به تدریج اتفاق افتاده و منجر به از بین رفتن حس و اعصاب اندامها در بدن خواهد شد.”
قند خون بالا میتواند بینایی کودکان را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به بروز مشکلات و اختلالاتی در بینایی شود.
این احتمال وجود دارد که دیابت تراکم مواد معدنی در استخوان کودکان را کاهش دهد و به اصطلاح پوکی استخوان را پدید بیاورد. دیابت در کودکان ریسک ابتلا به عارضه پوکی استخوان در بزرگسالی را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: درمان اختلالات اندام ها در کودکان و نوزادان دختر و پسر
دیابت میتواند عروق خونی ریز و متعددی که وظیفه فیلتر کردن مواد زائد خون را در کلیهها برعهده دارد، را هدف قرار دهد و به آنها آسیب وارد کند که این مورد میتواند باعث اختلال در عملکرد و ایجاد سنگ در کلیه ها شود.
برای جلوگیری از ایجاد آسیب جدی به کودکان خود و تشخیص به موقع دیابت نوع 2 با دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید؛ همچنین میتوانید سوالات خود را در انتهای همین صفحه مطرح نمایید دکتر بهار اشجعی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهد بود.
پیشگیری از دیابت در کودکان را میتوان به دو دسته تقسیم بندی کرد: 1- پیشگیری از دیابت نوع 1 و 2- پیشگیری از دیابت نوع 2
بیشتر بخوانید: نشانه های عفونت ادراری در کودکان + راه های درمان عفونت ادراری در کودکان
در ابتدا از شما پرسیدیم که آیا دیابت در کودکان قابل درمان است یا خیر؟ با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی همچنان راهی قطعی برای درمان دیابت نوع 1 در کودکان یافت نشده است. با این حال برخی نکات وجود دارند که به شما کمک میکنند تا این عارضه تا حد قابل توجهی کنترل شود:
کودکانی که دیابت نوع 1 دارند نیاز به تزریق انسولین دارند. چرا که بدن آنها نمیتواند به صورت طبیعی انسولین تولید کند. در نتیجه یکی از درمانهایی که برای کنترل میزان قند خون وجود دارد، تزریق انسولین است.
رژیم غذایی کودکتان را تغییر دهید و غذاهای سالم به او بدهید. همچنین ورزش و پیاده روی را در برنامه روزمره فعالیتهای کودک خود بگنجانید.
کنترل و بررسی دائم سطح قند خون از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از این رو توصیه میشود تا به طور منظم و روزانه قند خون کودک خود را چک کنید.
با این اوصاف میتوانیم بگوییم درمان دیابت در کودکان به صورت قطعی امکان پذیر نیست و اگر کودکی به این عارضه مبتلا شود، دیگر نمیتواند به زندگی عادی قبل برگردد. پس سعی کنید به جای آنکه به دنبال راههایی برای درمان قند خون در کودکان باشید، به دنبال تغییر سبک زندگی و افزایش فعالیت بدنی خود باشید.
جهت درمان دیابت در کودک یا انوزاد خود میتوانید با دکتر بهار اشجعی مشورت کنید. با شماره ۴۴۸۰۶۶۶۸ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
دکتر بهار اشجعی یکی از بهترین پزشکان و جراحان کودکان و نوزادان در تهران هستند که سابقه درخشانی در درمان و جراحی اختلالات و بیماریهای کودکان و نوزادان دارند. ایشان فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. از افتخارات دکتر بهار اشجعی میتوانیم به کسب رتبه اول کشوری در برد فوق تخصصی جراحی اطفال و همچنین چاپ و انتشار مقالات تخصصی در زمینه انواع بیماریهای کودکان اشاره کنیم.
ایشان علاوه بر جراحی و درمان بیماریهای کودکان و نوزادان از جمله هیپوسپادیاس، فتق کشاله ران و فتق ناف در کودکان و یا ختنه در کودکان و … برخی دیگر از اختلالات نظیر دیابت در کودکان را تشخیص داده و درمان میکند.
شما میتوانید جهت ویزیت و یا دریافت نوبت برای جراحی کودکان و نوزادان خود، از طریق فرم اینترنتی رزرو نوبت و یا با تماس تلفنی با مطب با ما در ارتباط باشید.
2 Comments
سلام وقت بخیر
میخواستم بدونم درمان قطعی دیابت در کودکان وجود داره؟
دیابت چند نوع هستش و باید مورد بررسی صورت گیرد
هیچ وقت صفر یا صد نمیتوان نظر داد
در مورد دیابت به دکتر علی ربانی مراجعه بفرمایید