این مطلب در تاریخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۳ بروزرسانی شده است.
هیپوسپادیاس (Hypospadias) یک نقص مادرزادی و یکی از مشکلات دستگاه تناسلی در پسران است که در یک درصد از نوزادان پسر متولد شده مشاهده می شود.
در بیماری هیپوسپادیاس، سوراخ مجرای ادرار به جای آنکه در نوک آلت تناسلی قرار داشته باشد، روی تنه آلت تناسلی یا کیسه بیضه پسران و آقایان قرار می گیرد. دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان با ارائه مشاوره شما را در درمان این بیماری کمک می کنند.
برای آشنایی بیشتر با علل وقوع این بیماری و راهکار درمان قطعی آن، لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
علت دقیق ایجاد نقص مادرزادی هیپوسپادیاس در کودکان پسر تا الان ناشناخته مانده است. در برخی از موارد، این نقص مادرزادی، ارثی یا ژنتیکی و در برخی از موارد عوامل محیطی می تواند باعث رشد غیر طبیعی مجرای ادرار در حین بارداری شود.
Hypospadias is present at birth (congenital). As the penis develops in a male fetus, certain hormones stimulate the formation of the urethra and foreskin. Hypospadias results when a malfunction occurs in the action of these hormones, causing the urethra to develop abnormally.
In most cases, the exact cause of hypospadias is unknown. Sometimes, hypospadias is genetic, but environment also may play a role.
همانطور که آلت تناسلی در جنین پسر رشد می کند، هورمون های خاصی تشکیل مجرای ادرار و پوست ختنه گاه را تحریک می کنند. هیپوسپادیاس زمانی ایجاد می شود که عملکرد نادرستی در عملکرد این هورمون ها رخ می دهد و باعث می شود مجرای ادرار به طور غیر طبیعی رشد کند.
در بیشتر موارد، علت دقیق هیپوسپادیاس ناشناخته است. گاهی اوقات، هیپوسپادیاس ژنتیکی است، اما محیط نیز ممکن است نقش داشته باشد.
منبع: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/symptoms-causes/syc-20355148
ممکن است علائم بیماری هیپوسپادیاس در کودکان، دربرگیرنده موارد زیر باشند:
در موارد بسیار اندکی نوزادان مبتلا به بیماری هیپوسپادیاس اغلب در پوست ختنه گاه خود نیز با ناهنجاری مواجه هستند، بطوریکه در موارد شدید هیپوسپادیاس، پوست قسمت هایی از ختنه گاه در هنگام تولد وجود ندارد.
هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان پسر باتوجه به شدت هیپوسپادیاس با عمل جراحی توسط پزشک متخصص اطفال و کودکان درمان می شود. با وجود این که هیپوسپادیاس معمولا با تنها یک جراحی اصلاح می شود ولی ممکن است براساس شدت بیماری، به بیش از یک عمل جراحی نیاز باشد.
درصورت درمان هیپوسپادیاس، پسران می توانند در آینده دفع ادرار و فعالیت جنسی طبیعی داشته باشند.
در صورتی که جراحی بیماری هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان مبتلا انجام نگیرد، ممکن است مجموعه ای از عوارض زیر را تجربه کنند:
جهت ارسال تصاویر و تعیین وقت مشاوره برای خانم دکتر بهار اشجعی، اینجا کلیک کنید.
پزشک جراح هیپوسپادیاس از یک قطعه کوچک از پوست ختنه گاه یا بافتی از محل دیگر برای ایجاد لوله ای استفاده می کند که طول مجرای ادرار را افزایش می دهد. افزایش طول مجرای ادرار به آن اجازه می دهد تا در نوک آلت تناسلی باز شود.
در طول جراحی، جراح ارولوژیست ممکن است یک کاتتر (لوله) را در مجرای ادراری قرار دهد تا بتواند شکل جدید خود را حفظ کند.
بهترین سن برای انجام عمل جراحی هیپوسپادیاس در هر کودک براساس شدت بیماری و آناتومی دستگاه تناسلی متفاوت است .در زمان تولد کودک به محض تشخیص هیپوسپادیاس به والدین توصیه می شود از انجام ختنه پرهیز کنند. جراح کودکان ختنه را همزمان با ترمیم هیپوسپادیاس خواهد داد. انجام جراحی هیپوسپادیاس در سنین پایین تر، می تواند از نظر کمتر بودن صدماتی که به کودک وارد می کند، تصمیم مناسب تری بوده و بهترین نتایج را به دنبال داشته باشد. به علت استفاده ای که از پوست اضافی آلت تناسلی به منظور انجام پیوند صورت می گیرد، کودکان قبل از انجام جراحی هیپوسپادیاس نباید ختنه شوند.
لازم به ذکر است که عمل هیپوسپادیاس در هر سنی برای افراد مبتلا قابل انجام است. بنابراین، عمل هیپوسپادیاس در بزرگسالی هم می تواند اجرا شود.
معمولا بیماری هیپوسپادیاس در کودکان با فاصله کوتاهی از زمان متولد شدن آن ها در بیمارستان شناسایی می شود. در صورتی که موردی غیر طبیعی را در ظاهر آلت تناسلی فرزند خود مشاهده کردید یا متوجه مشکل یا اختلالی در دفع ادرار او شدید، لازم است که در اسرع وقت به پزشک متخصص در جراحی کودکان و نوزادان مراجعه کنید.
بیماری هیپوسپادیاس در کودکان و نوزادان پسر اگر به درستی و به موقع تشخیص و درمان نشود می تواند عوارض جبران ناپذیری که ساده ترین آن عدم باروری می باشد را برابی کودک به همراه دارد. از والدین گرامی انتظار می رود با اقدام درست و به موقع سلامت جسمی و روانی آینده کودکان خود را به خطر نیندازند.
بهتر است بعد از عمل جراحی هیپوسپادیاس، نکات ذیل را مد نظر قرار دهید:
توجه به این نکات بعد از عمل جراحی هیپوسپادیاس، به سپری کردن دوره نقاهت آسان تر کمک زیادی می کند.
اکثر پسرها در روز عمل از بیمارستان مرخص می شوند اما بهبودی بعد از جراحی هیپوسپادیاس ممکن است تا 2 هفته به طول بینجامد. تورم و کبودی در تنه آلت تناسلی معمولاً تا چند روز پس از جراحی وجود دارد و ممکن است استمرار این علائم برای برخی از پسران بیشتر طول بکشد.
هنگامی که تورم از بین رفت، آلت تناسلی ظاهر طبیعی تری خواهد داشت، اگرچه روند بهبودی کامل تا یک سال پس از عمل جراحی هیپوسپادیاس هم ادامه خواهد داشت.
برای درمان بیماری هیپوسپادیاس و انجام عمل جراحی هیپوسپادیاس در صورت نیاز، لازم است به یک جراح اطفال مراجعه نمایید. ضروری است که پزشک انتخابی شما در انجام جراحی کودکان و نوزادان به ویژه عمل جراحی هیپوسپادیاس، تجربه، تبحر، دقت و ظرافت بالایی داشته باشد.
مثل هر نوع عمل جراحی دیگر، هزینه جراحی هیپوسپادیاس هم به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله موارد تاثیرگذار بر هزینه جراحی هیپوسپادیاس می توان به شدت بیماری، پوشش بیمه بیمار،بیمارستان یا کلینیکی که جراحی در آن انجام می شود و پزشک معالج کودک اشاره کرد. هم چنین، از سرگذراندن و به تاخیر انداختن عمل جراحی هیپوسپادیاس از قبل هم می تواند در تعیین قیمت جراحی جدید بیمار تاثیرگذار باشد.
بهترین جراح هیپوسپادیاس، متخصصی است که در زمینه درمان بیماری های تناسلی یا دستگاه ادرای کودکان و نوزادان تجربه کافی را کسب کرده و نمونه جراحی های هیپوسپادیاس موفقیت آمیز را در کارنامه حرفه ای خود ثبت کرده باشد.
دکتر بهار اشجعی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بورد تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان است که به پشتوانه سال ها تجربه و جراحی های موفقیت آمیز هیپوسپادیاس، به عنوان یکی از بهترین جراحان هیپوسپادیاس در ایران شناخته می شود.
31 Comments
سلام وقتتون بخیر خانم دکتر، من در سن 38 سالگی باردار شدم و الان متوجه شدیم که پسر 2 ساله ام به بیماری هیپوسپادیاس مبتلا شده. اطرافیانم میگن که چون من سنم بالا بوده پسرم این بیماری را گرفته.آیا درسته؟
با سلام، وقت شما بخیر
یکی از دلایل ابتلا پسران به هیپوسپادیاس در کودکی و نوزادی می تواند بالا بودن سن مادر باشد، با این وجود بهتر است موارد دیگر نیز بررسی شوند.
ببخشید یک سوال داشتم آیا می توان ختنه و جراحی هیپوسپادیاس را همزمان باهم انجام داد؟
با سلام،
نکته اول اینکه درصورتیکه فرزند شما به بیماری هیپوسپادیاس مبتلا باشد نباید کودک را ختنه کنید. و میتوانید عمل جراحی ختنه و عمل درمان هپوسپادیاس بصورت همزمان و در یک نوبت انجام دهید.
پسر من به هیپوسپادیاس مبتلا است، دکتری که پسرم را معاینه کرد گفت نیازی به عمل جراحی ندارد، اینکه درمانی برای این بیماری پسرم انجام ندم خطری ندارد؟
با سلام
عمل جراحی هیپوسپادیاس عموما به 3علت انجام می شود:
رفع مشکل توان باروری، رفع مشکل ایستاده ادرار کردن در پسران و در نهایت زیبایی.
در فرزند شما قطعا نیاز به معالجه و بررسی می باشد تا بتوان تشخیص درست داد، ولی اگر هیپوسپادیاس به شدتی باشد که خللی در روند باروری و ادرار کردن ایجاد نکند نیازی به جراحی نیست.
ببخشید امکان داره بعد از جراحی هیپوسپادیاس فیستول بگیریم؟
در تعداد کمی از موارد یک زخم (فیستول) ممنکن است در زیر آلت تناسلی مرد که کانال ادراری در آن قرار دارد ایجاد شود که ممکن است باعث نشت ادرار نیز شود.
سلام خانم دکتر پسر من عمل هیپوسپادیاس شده و یک بار هم عمل فیستول انجام دادیم انگار یکم هنوز از فیستول نشت داره واینکه ایراد نداره که دیگه عمل فیستول نکنیم مشکلی پیش میاد جای فیستول زیاد با مجاری ادرار فاصله نداره
سلام
خیر مشکلی ندارد.
سلام خانم دکتر خواهر زادم عمل هیپوسپادیاس انجام داده اونم دو بار اما هنوز هم دچار این مشکل هس اما سوراخ آلت تناسلی درست هس ولی سوراخ اضافی زیر ختنه گاه داره میخواستم راهنمایی کنید ممنون از لطف شما
سلام وقتتون بخیر
لطفا با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۹۰۷۴ هماهنگ بفرمایید و برای معاینه تشریف بیاوردید.
سلام.خانم دکتر.پسرمن یکسال ودوماه داره وختنه خدادای هسش ولی سوراخ آلت تناسلی پایین آلتش هس وکمی از پوستی که باید دور الت تناسلیش باشد تشکیل نشده .ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام وقتتون بخیر
ختنه خدادای یک بیماری است بنام هیپوسپادیاس که نیاز به اصلاح و جراحی دارد. می توانید در صفحه درمان هیپوسپادیاس در کودکان بیشتر درباره این بیماری بخوانید.
همچنین برای معاینه با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۹۰۷۴ تماس بگیرید.
سلام خانم دکتر من ۱۲ سال دارم ۳-۴ است متوجه کجی الت تناسلیم به سمت چپ شدم بنظرتون جراحی نیاز است
سلام وقتتون بخیر
نیاز به معاینه می باشد. بعد از معاینه می توان نظر قطعی را بیان کرد.
باسلام وقت بخیر
خانم دکتر یه پسر هشت ماهه دارم که یه هفته پیش عمل هیپوسپادیس براش انجام دادیم، بعد ۵روز بخیه لوله که گذاشتن بازشده و لوله از جاش دراومد، مادرش با دست در جایی خودقرار داد طی تماس با پزشک معالج و مطرح کردن مشکل مراجعه کردیم که بعد از معاینه سوند را کامل خارج کردن و گفتن ترمیم شده ودیگه نیازی به سونده نداره، بعد دو روز بخیه که به بیضه هاش زده بود اونام باز شدن و الان از همون جا اداره میاد و یه جواری نوک آلت تناسلی با زخمی که داشتن مسدود شده و ادرار از همون بیضه میاد، لطفا راهنمایی کنید.
ممنون
سلام وقتتون بخیر
لطفا جواب ازمایشات به همراه عکس مناسب از ناحیه مورد نظر را در تلگرام به شماره ۰۹۳۵۱۵۰۹۱۷۵ ارسال نمایید.
سلام خانم دکتر پسر من ۵روزشه و بعد از تولد متوجه ابهام دستگاه تناسلی هست که گمان میکنم همون هیپوسپادیاس باشد نوک پنیس سوراخ نداره و سوراخ مابین کیسه بیضه وجود دارد و هنوزم بیضه هاس داخل کیسه بیضه نزول نیفتاده
شما چه دستوری میدین؟
سلام لطفا در اسرع وقت جهت ویزیت تشریف بیاورید
جهت نوبت دهی لطفاً تماس بگیرید
09191369074
سلام و خسته نباشید .من پسرم دو سال و ۴ ماهش هست که تازه عمل هیپوسپادیاس انجام داده .امروز روز سوم هست .اما گاهی خیلی خیلی درد داره و جیغ میکشه .آیا مراقبت خاصی داره و اینکه بعد از خروج سوند چه کاری باید انجام بدم .ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
با سلام تا زمانی که سوند داره کودک اذیت میشه .
با جراح خود کودک در ارتباط باشید
با سلام ک خسته نباشید بنده قبلا عمل هیپوسپادیاس داشتم و موفقيت آمیز بوده اما سوراخ مجرا نوک آلتم نیس میخواستم بدونم امکان اصلاح داره؟!
سلام وقتتون بخیر
نیاز به معاینه می باشد. لطفا جهت دریافت نوبت رزرو با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۶۹۷۴ تماس بگیرید.
سلام.وقتتون بخیر
پسرمن ۸سالشه و این عمل و انجام دادن،ولی طی ۲مرحله
۲روز پیش عمل داشتن و خداروشکر خوب بوده وتونسته ادرار کنه و هیچ مشکلی نداشته
ولی از امروز صبح بالای پانسمانش خونریزی داره
خطرناکه؟
سلام
به جراح مربوطه مراجعه بفرمایید
سلام در صورت خونریزی به جراح ایشون مراجعه بفرمایید
سلام خانم دکتر پسر من ۲ سال و ۵ ماهشه هفته پیش عمل هیپوسپادیاس انجام دادیم روز چهارم بعد از جراحی دکترش گفت عمل موفقیت آمیز بوده اما روز هفتم متوجه شدم دوباره از همون سوراخ زیر آلتش ادرار میکنه خیلی نگرانم و استرس دارم یعنی باید دوباره جراحی بشه
سلام لطفا به جراح کودک مراجعه بفرمایید لزوما احتیاج به عمل مجدد نیست ولی باید بررسی شود
سلام وقت بخیر
ببخشید بنده 30 ساله هستم و ساکن شهرستان
بطور مادرزادی هیپوسپادیاس درجه ساب کرونال دارم و تا کنون جراحی نکرده ام آیا برای بزرگسالان هم شما جراحی انجام میدهید؟
سلام وقت بخیر
خیر، بهتر است با اورولوژیست بزرگسالان مشورت نمایید