این مطلب در تاریخ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷ بروزرسانی شده است.
تنگی مجرای ادرار (urethral stricture) به این معنی است که لوله مجرای ادرار یعنی لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند، به طور غیرعادی باریک است؛ عمل جراحی تنگی مجرای ادرار در کودکان بهترین روش درمان این بیماری مادرزادی است.
تنگی مجرای ادرار می تواند به صورت یک نقص مادرزادی ظاهر شود یا در نتیجه ختنه کردن، کودکان را در دفع ادرار دچار مشکل و ناراحتی های بسیاری کند. برای آشنایی کامل با درمان قطعی تنگی مجرای ادراری در کودکان لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
علائم تنگی نوک مجاری ادرار (Urinary tract stenosis symptoms) در اطفال و بزرگسالان می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند.
این علائم ممکن است در برگیرنده موارد زیر باشند:
اگر در کودک خود هر یک از علائم ذکر شده را مشاهده کردید حتما آن را با یک پزشک و متخصص اورولوژی در میان بگذارید و علائم مشاهده شده را به پزشک خود بگویید.
درصورتیکه به پزشک متخصص اطفال دسترسی ندارید می توانید از نوک مجرای ادرار کودک خود عکس تهیه کنید و برای دکتر ارسال کنید.
جهت ارسال تصاویر برای دکتر بهار اشجعی در تلگرام می توانید از این قسمت اقدام کنید.
تشخیص تنگی مجرای ادرار در کودکان به دو روش معاینه فیزیکی و سیستوسکوپی انجام می شود. سیستوسکوپی فرآیند تشخیصی است که در طی آن نواحی داخلی مجاری ادرار نوزاد یا کودک به وسیله یک دوربین کوچک مشاهده می شوند.
هیچ دارویی برای کمک به درمان تنگی مجرای ادرار (مجرای بولبار) در کودکان وجود ندارد. بدون جراحی گرفتگی یا تنگی مجرای ادرار، مشکلات دفع ادرار همچنان ادامه خواهند داشت و ممکن است عفونت بیضه در پسران یا عفونت رحم و تخمدان در دختران نیز ایجاد شود
اگر تنگی مجرای ادرار در کودکان نادیده گرفته شود ممکن است عوارض زیادی را برای کودک به همراه داشته باشد. از مهم ترین این عوارض به عفونت ادراری شدید و عفونت های مقاربتی و در بعضی از موارد به غیر طبیعی بودن محل ادرار می توان اشاره کرد.
در میان افراد مبتلا به تنگی مجاری ادرار، احتباس ادرار دیده میشود که این مورد باعث عفونت و نارسایی کلیه ها شده و موجب بروز مشکلاتی میشود، حتی در مواقعی اختلال در نعوظ در پسران، وجود دارد که می تواند منجر به بزرگ شدن مثانه و مشکلات کلیوی در آینده شود.
بهترین و تنها روش درمانی برای تنگی مجاری ادرار در کودکان، عمل جراحی است که بصورت سرپایی توسط متخصص جراحی کودکان انجام می شود. در این روش به جای بیهوشی، از بی حسی موضعی که عوارض کمتری هم دارد برای کودک استفاده میشود. این عمل در کمتر از نیم ساعت انجام شده و اگر پزشک متخصص جراحی کودکان این عمل را انجام دهد پس از آن، کودک از عوارضی مانند سوزش ادرار، تکرر ادرار یا مشاهده خون در ادرار رنج نخواهد برد.
لازم است بدانید یکی از مهمترین عواملی که موجب بروز بیماری تنگی مجرا میشود، ختنه کردن کودک توسط افراد غیر متخصص و غیر پزشک است و در هر 100 پسری که به تنگی مجرای ادرار مبتلا هستند 10 نفر ختنه شده اند، و والدین در زمانیکه فرزند خود را از پوشک می گیرند و آموزش دستشویی رفتن به کودک می دهند تازه متوجه این موضوع می شوند.
برای تنگی هایی با طول و عمق زیاد بهترین روش درمان عمل جراحی می باشد که با ایجاد برش در مجرا که اغلب ناحیه پرینه و یا جلو مقعد است، قسمتی که تنگ و باریک شده است را برداشته و و قسمت های سالم را بهم پیوند میزنند.
این شیوه جراحی نیاز به تبحر، دقت و مهارت بالا دارد و باید توسط پزشک ارولوژیست و متخصص جراحی کودکان انجام شود تا کمترین عارضه و آسیبی به کودک وارد شود و به بهترین نتیجه از این عمل جراحی بدست بیاید.
عمل جراحی، بهترین روش درمان بیماری مادرزادی تنگی مجاری ادرار می باشد که با توجه به تشخیص پزشک می تواند به صورت بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل در کودکان و نوزادان توسط پزشک متخصص ارولوژی اطفال در بیمارستان یا کلینیک های مجهز انجام شود. دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان، به عنوان بهترین جراح تنگی مجرای ادرار در کودکان و نوزادان در بیمارستان های مجهز اقدام به درمان و جراحی این بیماری می کنند.
جهت ارتباط با ایشان می توانید با شماره تماس ها درج شده در سایت تماس بگیرید.
البته لازم به ذکر است تمامی این موارد را می توان با مشورت پزشک متخصص و رعایت نکاتی که دکتر اطفال سفارش می کند، کنترل و تا مقدار زیادی کاهش داد.
مراقبت های لازم بعد از عمل تنگی مجرای ادرار کودکان، به منظور جلوگیری از چسبندگی آن ناحیه است. بر این اساس لازم است که بعد از عمل جراحی، نوک مجرا را به وسیله پماد به طور مداوم چرب کرد تا از خشکی ناحیه مورد نظر پیشگیری کرد.
در روزهای ابتدایی پس از عمل، امکان دیدن خونریزی برروی لباس زیر وجود دارد. پس با دیدن خون در لباس زیر، نیازی به نگرانی نیست.
مصرف مایعات فراوان، رعایت بهداشت اصولی ناحیه تناسلی کودک و استفاده از پوشک خشک و تمیز نقش مهمی در جلوگیری از بروز عفونت های احتمالی بعد از جراحی تنگی مجرا کودکان دارد.
بیشتر بخوانید: جراحی کلیه و مجاری ادرار در کودکان
اکثر بیماران پس از عمل تنگی مجرای ادرار نسبتاً سریع بهبود پیدا می کنند، اما تورم ناشی از عمل جراحی باز تنگی مجرای ادرار ممکن است هفته ها طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد. به طور کلی توصیه می شود تا زمانی که سوند برداشته شود، فعالیت نوزاد یا کودک خود را به نیازهای اولیه محدود نمایید. درد کودک باید در هفته اول پس از جراحی تنگی مجرای ادرار بهبود پیدا کند.
لازم است که به محض مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در ابتدای مطلب مثل تخلیه ناکامل مثانه، سوزش ادرار،کاهش جریان ادرار، قطره قطره بودن ادرار و … نوزاد یا کودک خود را برای آغاز درمان نزد پزشک متخصص ارولوژی اطفال ببرید.
معمولاً، ارولوژیست ها و پزشکان متخصص در جراحی کودکان و نوزادان به درمان قطعی تنگی مجرای ادرار یا تنگی مجرای بولبار در کودکان می پردازند.
بهترین جراح تنگی مجرای ادرار، متخصصی است که در زمینه درمان بیماری های تناسلی یا دستگاه ادرای کودکان و نوزادان تجربه کافی را کسب کرده و نمونه جراحی های تنگی نوک ادرار موفقیت آمیز را در کارنامه حرفه ای خود ثبت کرده باشد.
دکتر بهار اشجعی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بورد تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان است که به پشتوانه سال ها تجربه و جراحی های موفقیت آمیز تنگی مجاری ادرار(مجاری بولبار)، به عنوان یکی از بهترین جراحان درمان تنگی مجرای ادرار در ایران شناخته می شود.
24 Comments
من به اصرار خانواده پسرمو ختنه کردم، میترسم بعد از اینکه زخمش خوب شد تنگی مجرای ادرار بگیره.راهکاری هست که از از این مشکل جلوگیری کنم؟
با عرض سلام یکی از دلایلی که پسران دچار تنگی مجرای ادرار می شوند انجام ختنه در نوزادی است خصوصا روش های غیر استاندارد و عدم پیگیری مناسب در روزهای اول بعد از ختنه و عدم اموزش والدین که منجر به تنگی های شدید نوک مجرا در کودکان می شود.
من به سن سربازی رسیدم و شنیدم کسانی که تنگی مجرای ادرار دارند از سربازی معاف هستند ایا این درسته؟
اگر کسی میدونه ممنون میشم راهنمایی کنید
دختر من تنگی مجرای ادرار داشت که عمل کردیم و خداروشکر بهتره، فقط میترسم بعد از این عمل تنگی مجرای ادرار دوباره برگرده؟
بله امکان عود مجدد بیماری تنگی مجرای ادرار وجود دارد. برای جلوگیری از عود و بازگشت این بیماری بهتر است به توصیه های دکتر متخصص در خصوص نگهداری و مراقبت از زخم توجه کنید تا ریسک بازگشت بیماری کاهش پیدا کند.
سلام خانم دکتر عزیز وقتتون بخیر
پسر من تقریبا دوسال پیش عمل جراحی تنگی مجرای ادرار انجام داد حالا احساس میکنم فشار ادرارش کند شده
ایا احتمال دارد بعد دوسال این بیماری دوباره عود کند؟
با سلام
بله امکان عود مجدد بیماری تنگی مجرای ادرار وجود دارد. بهتر است در صورتی که کند شدن مجرای ادرار ادامه یابد باید سیستوسکوپی شوید و مسیر مجرای ادراری دیده شود
سلام، پسر من هشت سالشه تازه متوجه شدم که ادرارش به صورت سوزنی هست وهنگام تخلیه کمی سوزش داره، همچنین شب ادراری وعدم کنترل ادرار هم داره بعضی اوقات هم چند قطره روی لباس زیرش ریخته، باتوجه به اینکه در بیست وپنج روزگی و پیش بهترین متخصص مشهد جناب دکتر بذر افشان ختنه شده، میخواستم ببینم آیا تنگی مجرا داره، ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام وقتتون بخیر
باتوجه به توضیحاتی که دادین احتمالا کودک شما به تنگی مجرای ادرار مبتلا هستندو لاطفا یک فیلم کوتاه از ادرار کردن کودک بگیرید و در واتساپ ارسال کنید تا راهنماییتون کنیم.
سلام. من تنگی مجرا دارم و این مشکل اوایل مجرا من سال ۹۷ عمل انجام دادم البته عمل باز نبوده وا از همون سال هر دوماه یه بار میریم و اگه اشتباه نکنم سیستوسکوپی انجام میدم وا بازش میکنم. ولی بازم دوباره مشکل پیدا میکنم میخواستم بدونم ایا راهی هست که این مشکلم حل بشه و هر دماه نرم اینکارو انجام بدم هم خسته شدم هم هزینه داره وهم وقتم گرفته میشه ۳۶ سالم هست و الان توان درد کشیدن دارم حالا هم گیر دادن که باید بیهوشت کنیم اخه هر دوماه که من بیهوش بشم یعنی چی واقعا لطفا کمکم کنید ممنون
سلام وقتتون بخیر
لطفا به متخصص اورولوژی بزرگسالان مراجعه بفرمایید.
سلام.پسرم 4سالشه.ادرارش باریک.والت رو به بالا ادرار میکنه.وبعضی مواقع مثانه کامل خالی نمیشه.وشب ادراری بعضی مواقع داره
سلام وقتتون بخیر
پسر شما دچار بیماری تنگی مجرای ادرار هستند.
برای تشخیص دقیق و معاینه می توانید با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۹۰۷۴ هماهنگ بفرمایدد.
سلام وقت بخیر
دکتر برای پسرم که سه ماهش هست با معاینه تشخیص تنگی مجرا ادراری رو دادن
اگر ختنه بشه ممکنه مشکل تنگی مجرا حل بشه ؟
جراحیش تو این سن سخته؟
چند درصد امکان بازگشت بیماری داره
سلام وقتتون بخیر
برای تشخیص تصمیم گیری درست نیاز به معاینه می باشد. لطفا جهت دریافت نوبت رزرو با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۶۹۷۴ تماس بگیرید.
سلام خانم دکتر عزیز پسرم نزدیک ۴ سالش هست و قبلن ادرارش به صورت سوزنی بود به طوری که تند تند میرفتن ادرار میکردن حتی گاهی اوقات خودش خیس میکرد چند ماهی این مشکل را داشت بعد ازش آزمایش ادرار گرفتم توی ادرارش خون به تعداد زیاد و سه پلاس هم بود دکتر ارولوژر گفتن تنگی مجرا دارن و نوک مجراش را جراحی کردن و تکرر ادرارش و ادرار سوزنی کامل خوب شد اما همچنان توی ادرار آزمایشگاهی خون دارن حتی چند بار کشت ادرار انجام داد منفی بود با این حال پزشک انتی بیوتیک دادن استفاده کردم براش تآثیری نداشت و آزمایشات ژنتیک هم مشکلی نداشت سونو کلیه مشکل نداشت واقعا نگرانم خودمم پرستارم اما نمیدونم چکار کنم
آزمایشگاه ها مختلف بردم یکی میزنه سه پلاس یکی یه پلاس
سلام وقتتون بخیر
برای تشخیص و تصمیم گیری درست نیاز به معاینه و ویزیت می باشد. لطفا جهت دریافت نوبت رزرو با شماره ۰۹۱۹۱۳۶۶۹۷۴ تماس بگیرید.
سلام خانم دکتر پسر من نه ساله هست و موقع ادرار بیشتر اوایلش جیغ میزنه و میگه درد دارم ما ازمایش و سونگرافی کلیه هم دادیم همه چی نرمال بود و موقع معاینه سر آلت قطره خون بود که دکترش گفت باید موقع عمل ببینم چی هست اما من فکر کنم تنگی سر آلت داره چون ادارش با زور نیست و نازک هم نیست و تخلیه کامل میشه و لباس زیر اش رو کثیف نمیکنه فقط موقع ادرار به قول خودش با درد هست ایا تنگی سر نوک آلت هست و ایا اگه باشه پس از جراحی اون هم امکان گرفتگی دوباره وجود داره یعنی جراحی با بریدگی بیشتر امکان بازگشت و عود محل جراحی رو داره مممونم
سلام نیاز به معاینه هست برای دادن نظر دقیق
جهت نوبت دهی لطفاً تماس بگیرید
09191369074
سلام وقت بخیر خانم دکتر عزیز
پسرم 5سالشه و قراره عمل اصلاح ختنه و تنگی مجرا انجام بده دکترش گفته بعد عمل باید تا سه ماه با تب گیر جیوه ای داخل مجرا روزی دوبار ببرید ک دوباره بر نگرده این کار درسته؟ خواهش میکنم راهنمایی کنید توی روحیه اش اثر میزاره اصلا فکر نکنم اجازه بده انجام بدیم نگرانم اگه میشه راهنماییم کنید
سلام بستگی به روش اصلاح تنگی مجرا دارد ، در بیماران خانم دکتر اشجعی لزوما نیازی به استفاده از تب سنج جیوه ای نیست و چرب کردن شبانه ی مجرا کافی هست
سلام خانم دکتر پسرم یکسال و چندماهشه.از 40روزگی که ختنه کردیم تنگی نوک مجرای ادرار گرفت بردیم پیش اورولوژی عمل سرپایی کردن .بهمون گفتن باید سردماسنج رو پماد بزنین روزانه و ببرین داخل نو ک مجرای انجام دادیم.بعد چند روز واسه ادرار کردن گریه میکنه .آلتشو رو میگیره.ادرارش قطره قطره تخلیه میشه.تو رو خدا راهنمایی کنین خیلی نگرانم
سلام باید معاینه بشه ، و همچین فیلم از موقع ادرار کردنش به همراه داشته باشید در هنگام ویزیت
با سلام و خسته نباشید خانم دکتر عزیز من دختر ۸ ساله ای دارم که دیر به دیر دستشویی می رود و بعضی اوقات که صبح دستشویی می رود میگه سوزش دارم بعد از چند دقیقه هم خوب میشه من همیشه فکر می کردم چون دیر رفته سوزش گرفته .آیا این مورد هم تنگی مجاری ادرار است؟