انواع هرنی در کودکان، علت بوجود آمدن فتق در کودکان، علائم بروز فتق و درمان آن در کودکان
فتق در کودکان یک بیماری شایع است که در اثر بیرون زدگی بافت روده از داخل به سمت بیرون، از شکافهای بسته نشده در بدن به وجود میآید. به طور معمول انواع فتق در کودکان به صورت یک توده متورم در هر نقطهای از بدن ظاهر خواهد شد. این وضعیت ممکن است در بسیاری از نواحی بدن، اتفاق بیفتد اما بیشتر در نواحی شکمی، ران و همچنین در ناحیه سر ممکن است شکل بگیرد.
بیماری فتق در اطفال ممکن است به دلیل ضعیف بودن عضلات شکم و لگن و یا نرم بودن بافتهای بدن رخ دهد. عواملی ماند فشار زیاد در داخل شکم یا حتی عوامل وراثتی نیز، میتوانند به ایجاد فتق در کودکان منجر شوند.
در ادامه این مقاله از مقالات دکتر بهار اشجعی قصد داریم تا شما را با انواع فتق در کودکان، علت بروز، علائم و همچنین نحوه درمان قطعی آنها آشنا کنیم.
بیماری فتق در کودکان دقیقاً چیست؟
فتق یا هرنی (Hernia) یکی از بیماریهای شایع در کودکان به ویژه نوزادان نوپا و تازه متولد است. این بیماری اغلب توسط والدین در منزل تشخیص داده شده و بعد از مراجعه به پزشک متخصص و شروع روند درمان، برطرف خواهد شد.
فتق در بیت 8تا10 درصد کودکان دیده میشود و همچنین احتمال بروز فتق در پسران 6 تا 8 برابر بیشتر از دختران است اما در دختران هم دیده خواهد شد.
معمولاً فتق در کودکان و نوزادان با علائم و نشانههای زیر همراه خواهد بود:
- بی قراری نوزاد
- تب، حالت تهوع و استفراغ در کودک
- تورم و التهاب بدون درد در کشاله ران یا نزدیک ناف
- حساسیت پا و لنگش کودک حین راه رفتن
- تغییر رنگ و قرمز شدن پوست اطراف توده
- کم شدن میل و اشتهای کودک به غذا خوردن
اگر فرزندتان بی قرار است و حین راه رفتن ابزار درد دارد یا پوست اطراف ناف و شکمش دچار حساسیت شده و نمیتواند به آن دست بزند، ممکن است به هر یک از انواع فتق مبتلا شده باشد. در ادامه بیشتر به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.
درصورتیکه در قیمت متورم شده درد احساس شد، نشان دهنده وخامت اوضاع است که باید سریعا درمان شود زیرا در غیر این صورت، خون رسانی به روده گیر افتاده در شکاف، مختل یا قطع میشود و نکروز روده اتفاق میافتد که میتواند جان کودک را به خطر بیندازد.
راههای تعیین وقت: فرم رزرو نوبت اینترنتی دکتر بهار اشجعی | تماس با مطب دکتر بهار اشجعی
انواع فتق در کودکان را بشناسید
بیماری فتق در کودکان با توجه به محلی که تشکیل میشود، انواع مختلفی خواهد داشت که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از:
فتق شکم یا فتق ناف در کودکان
فتق ناف در کودکان، فتق شکمی یا فتق آمبلیکال (Umbilical Hernia) یکی از شایع ترین انواع فتق در کودکان است که اغلب در سنین کمتر از ۶ ماهگی دیده میشود. فتق ناف یا فتق شکم زمانی به وجود میآید که سوراخهای دیواره شکم (جایی که بند ناف از دیواره شکم خارج میشود) در دوران جنینی به خوبی بسته نشود. در اینصورت ممکن است قسمتی از بافت های داخلی به خصوص روده، دچار بیرون زدگی شود.
عکس فتق نافی در کودکان به شکل زیر بوده و میتواند بزرگ و متورم باشد:
در اینوع فتق، ناف کودکتان دچار تورم و التهاب شده و کمی بزرگ به نظر میرسد. این نوع از فتق در کودکان در بسیاری از موارد علیرغم سایر فتقها، تا ۱ سالگی کودک به صورت خود به خود درمان خواهد شد.
علائم فتق ناف در کودکان مشابه سایر هرنیهای کودکان است که عبارتند از:
- تب
- بی قراری نوزاد
- استفراغ کودک
- ورم و بزرگ شدن بافت اطراف ناف
- قرمز شدن و تغییر رنگ پوست اطراف فتق شکمی
بیشتر بخوانید: علائم فیستول مقعدی در کودکان چیست؟ + درمان فیستول مقعد در کودکان
علت بروز فتق نافی یا شکمی در کودکان
فتق نافی در کودکان معمولاً به علت هر یک از موارد زیر به وجود خواهد آمد:
- تحت فشار قرار گرفتن درون شکم نوزاد در دوران بارداری
- ضعف در عضلات ناحیه شکم و ناف
- ضعف وراثتی عضلات ناحیه ناف
اگر میخواهید بدانید فرزند شما فتق نافی دارد یا خیر، بهتر است تا در اولین فرصت به پزشک متخصص فتق یا متخصص جراحی اطفال مراجعه کنید.
راهکارهای درمان فتق نافی در کودکان
فتق ناف یا هرنی شکمی در کودکان، در بسیاری از موارد به صورت خود به خودی درمان شده و نیاز به عمل جراحی نخواهد داشت. اما اگر بنا به هر دلیلی این فتق به صورت خود به خود از بین نرفت و درمان نشد، نیاز است تا در سن مناسب عمل، جراحی شود.
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان + تنگی مجرای ادرار در کودکان
بهترین راهکارهایی که برای درمان هرنی ناف مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
-
مراقبتهای خانگی:
در بسیاری از موارد، فتق نافی در کودکان به طور خودبخود درمان شده و از بین میرود و نیازی به درمان با جراحی ندارد. والدین عزیز میتوانند باد فتق ناف در خود را به وسیله راهکارهای درمان خانگی زیر بهبود بخشید:
- نوشیدن آب هویج
- نوشیدن چای بابونه
- مصرف ریشه زنجبیل
- نوشیدن دمنوش گل ختمی
-
جراحی فتق ناف در کودکان:
تشخیص نیاز یا عدم نیاز به جراحی فتق ناف در کودکان و نوزادان شما به نظر پزشک متخصص اطفال بستگی دارد. معمولاً در مواردی که فتق نافی در کودکان به شدت مزاحمت ایجاد کند و درمانهای غیر جراحی موفق نباشند، ممکن است نیاز به عمل جراحی فتق باشد.
بهترین سن برای جراحی فتق ناف در فرزندان شما، ۴ تا ۶ سالگی میباشد. دقت داشته باشید فرزندان شما نباید به هیچ وجه در سنین بالای ۶ سال فتق ناف داشته باشند.
فتق کشاله ران در کودکان
فتق کشاله ران، فتق اینگوینال، فتق مغبنی یا هرنی اینگوینال، یکی دیگر از انواع هرنی در کودکان و نوزادان است که در کشاله ران به وجود میآید.
فتق اینگوینال در حدود ۸۰ درصد از موارد، در قسمت پایین شکم و در نزدیکی کشاله ران دیده شده و در پسران بیشتر از دختران به وجود میآید. اگر هرنی کشاله ران در نوزادان و کودکان پسر به وجود بیاید، در نزدیکی کیسه بیضه قرار گرفته و موجب درد و تورم در بیضه کودک ناحیه خواهد شد.
“اگر فرزند شما در دوران نوزادی است و هنگامی که پوشکش میکنید بی قرار میشود و شروع به گریه کردن میکند و تورمی غیر عادی در کشاله رانش میبینید، ممکن است فتق کشاله ران داشته باشد!”
همچنین در دختران، در نزدیکی لابیاهای ناحیه تناسلی دیده شده و میتواند علاوه بر احساس درد کشاله ران در کودک سبب احساس دردی مبهم در ناحیه تناسلی شود.
بیشتر بخوانید: درمان چسبندگی انگشتان در کودکان + چسبندگی انگشت در کودکان
علائم فتق کشاله ران در کودکان
یکی از علائم شایع فتق کشاله ران در کودکان، مشاهده یک توده برجسته یا متورم در ناحیه کشاله ران است. این توده معمولاً به طور واضح با چشم دیده شده و میتواند در هنگام وجود فشار یا تنش شدید بر روی آن، بزرگ تر شود و تورم بیشتری داشته باشد.
- حساسیت و تورم بیضه ها و ناحیه تناسلی کودک نسبت به تماس دست
- بزرگ شدن ابعاد توده با سرفه و یا گریه کردن
- ابراز درد از سوی کودک در ناحیه کشاله ران
- راه رفتن همراه با لنگش و ابراز ناراحتی
این موارد بخشی از علائم هرنی اینگوینال در کودکان و نوزادان بوده که توصیه میشود به محض مشاهده، جهت درمان به پزشک متخصص جراحی اطفال مراجعه شود.
علل فتق کشاله ران در کودکان
علت دقیقی برای بروز انواع فتق در کودکان وجود ندارد. با این حال تنها دلیلی که سبب میشود تا فرزندان شما به فتق کشاله ران یا حتی فتق نافی مبتلا شوند، ضعف عضلات شکمی و کشاله ران میباشد.
تعین وقت: فرم رزرو نوبت اینترنتی دکتر بهار اشجعی
راهکارهای درمان فتق کشاله ران در کودکان
برای درمان هرنی کشاله ران در کودکان و نوزادان نمیتوان از دارو درمانی استفاده کرد. بلکه بایستی تنها توسط جراحی و برگرداندن فتق به داخل معالجه شود. جراحی فتق مغبنی در کودکان و نوزادان از بروز عوارض احتمالی مانند آسیب دیدن بیضه در پسران و تخمدان در دختران جلوگیری میکند.
برای درمان فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان میتوان از روشهای جراحی زیر استفاده کرد:
-
درمان خانگی هرنی اینگوینال
فتق در کودکان به هیچ عنوان درمان خانگی ندارد و تنها با عمل جراحی میتوان آن را درمان کرد.
بیشتر بخوانید: چسبندگی زبان نوزاد + درمان گره زبانی در کودکان و نوزادان
-
درمان فتق کشاله ران در کودکان با جراحی
اگر بیرون زدگی فتق شدید باشد و به عبارتی فتق در کودکان مشکل ساز باشد، درمان هرنی با جراحی توصیه خواهد شد. عمل فتق کشاله ران در کودکان میتواند به کمک لاپاراسکوپی انجام شود تا کمترین میزان آسیب را به اندامهای فرزند شما وارد کند.
فتق اپی گاستر در کودکان
فتق اپی گاستر (Epigastric Hernias) یا فتق قفسه سینه، یکی از شایع ترین هرنیهایی است که در پسران به چشم میخورد. این برآمدگی بین عضلات شکم و قفسه سینه مشاهده شده و تنها راه درمان آن، جراحی میباشد.
فتق هیاتال در کودکان
یکی دیگر از انواع هرنی در کودکان، فتق هیاتال (Hiatal Hernia) یا فتق معده بوده و زمانی به وجود میآید که قسمت بالایی معده از طریق سوراخی کوچک در دیافراگم، دچار برآمدگی و بیرون زدگی شود. در حالی که فتق هیاتال در کودکان عادی بوده و اتفاق چندان حادی شناخته نمیشود، اما ممکن است فرزندتان علائم و نشانه های زیر را تجربه کند:
- سوء هاضمه
- سوزش سر دل
- درد قفسه سینه
شما میتوانید با اضلاح رژیم غذایی فرزندتان و استفاده از داروهای کاهش دهنده درد، ناراحتی و احساس درد در فرزندتان را تسکین دهید.
بیشتر بخوانید: درمان دلدرد در کودکان و نوزادان + علت دل درد شیرخواران و کودکان چیست؟
فتق برشی در کودکان
اگر فرزند شما سابقه جراحیهای شکمی را داشته باشد، ریسک بروز فتق برشی (Incisional Hernia) در او بسیار بالا خواهد رفت. در این بیماری، ممکن است که رودههای کودک از طریق بافت جراحی شده در شکم به سمت بیرون حرکت کند و فتق را به وجود بیاورد. در چنین شرایطی نیاز است تا مجدد جراحی انجام شود تا فتق برشی در فرزندتان درمان گردد.
فتق بیضه در کودکان و نوزادان
فتق بیضه در کودکان و نوزادان پسر و یا مردان رایج است و حاصل از بسته نشدن درست کانال اینگوینال میباشد. اگر کانال اینگوینالی که از پشت بیضهها عبور میکند به درستی بسته نشود، ممکن است یک برآمدگی در نزدیکی بیضه ایجاد کند.
آیا جراحی فتق در کودکان خطرناک است؟
با اطمینان میگوییم، در طی عمل جراحی فتق در کودکان در صورتیکه عمل توسط تیم جراحی اطفال انجام شود هخیچ خطری کودک شما را تهدید نخواهد کرد.
مدت زمان این عمل بسیار کوتاه است. (چه بسا در دختران بسیار کوتاه تر نیز میباشد.) همچنین عمل فتق در بین عملهای ساده نیز از ساده ترین عمل ها می باشد، بطور کلی در صورتیکه فتق در کودک شما به موقع تشخیص داده شوده و درمان شود، هیچ خطری را نه برای حال و نه برای آینده کودک ایجاد نخواهد کرد.
عوارض فتق در کودکان چیست؟
اگر فتق شدید باشد میتواند خونرسانی به بخشی از روده که گیر افتاده است را مختل کند که منجر به نکروز روده خواهد شد، گاهی ممکن است روده را سوراخ کند و محتویات روده به داخل شکم بریزد. این مورد میتواند جان کودک را به خطر بیندازد.
همچنین از آنجاییکه محل فتق نزدیک دستگاه تناسلی کودکان بجود می آید میتواند خونرسانی به بیضه را در پسران و در دختران خونرسانی به تخمدان را تحت تاثیر قرار دهد.
دکتر بهار اشجعی، بهترین پزشک متخصص اطفال و کودکان در تهران
دکتر بهار اشجعی یکی از بهترین و ماهرترین پزشکان متخصص جراحی اطفال در تهران هستند که به صورت تخصصی به درمان و جراحی بیماریهای کودکان و نوزادان دختر و پسر مشغول میباشند. ایشان در بیمارستان لاله و بیمارستان کودکان تهران فعالیت دارند. میتوانید جهت مشاهده خدمات ایشان در زمینه اطفال و کودکان اینجا کلیک کنید.
اگر به دنبال پزشکی معتمد و حرفهای در زمینه جراحی انواع بیماری های کودکان و نوزادان هستید، دکتر بهار اشجعی بهترین انتخاب برای شماست.
تعیین نوبت اینترنتی از این فرم و تعیین نوبت تلفنی، هردو امکان پذیر میباشد.
8 Comments
دخترم 2ماهشه داشتم پوشکشو عوض میکردم موقع گریه دیدم کنار کشاله ران پاش یک چیزی انگار سفت شد برامده شد ولی خب بعدش اوکی شد
نیاز به پیگیری داره؟
با سلام ، احتمالا فتق کشاله ی ران دارن که حتما باید توسط جراح اطفال معاینه بشن
جراحی فتق پسر شیرخوارم و انجام دادن، عالی بودن عالی
سلام برای دخترم عمل فتق دوطرفه انجام دادند. بسیار عالی. خوشرو. ماهر. فقط مطب شلوغ است. اما هم منشی آقا و هم خودشان بسیار انسان هستند.
سلام خانم دکتر در ویدیوهاتون گفتین بعد عمل فتق احتمال برگشت اون وجود نداره…
این مورد در سورتیکه صدق میکنه که کودک فعالیت سنگین و … نداشته باشه دیگه درسته؟ یا در هر حالتی اون فتق دیگه برنمیگرده؟
بله درسته
عمل فتق نوزاد چقدر طول میکشد؟
بستگی به درجه ی فتق دارد ولی معمولا بین یک ربع تا نیم ساعت