این محتوا در تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۱۵ بارگذاری و بروزرسانی شده است.
بیضه ها اندام جنسی و عامل باروری در مردان هستند که در جهت حفظ کیفیت و سلامت جنسی آن ها لازم است تا مرتبا به پزشک متخصص و یا اورولوژیست مراجعه شود.
پیچش بیضه در کودکان یکی از عوامل ایجاد درد در بیضه آنهاست که علاوه بر درد، تورم و قرمزی را نیز تجربه خواهند کرد. اگر برای شما این سوال پیش آمده که پیچش بیضه در کودکان چیست و یا چطور باید آن را درمان کنیم، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با پیچ خوردگی بیضه در کودکان آشنا شوید.
اختلال پیچ خوردگی بیضه در کودکان که با نام تورشن بیضه (Testicular torsion) در کودکان شناخته میشود، عارضهای است که طناب اسپرماتیک (Spermatic cord) را دچار پیچیدگی میکند. این طناب مجموعهای از اعصاب و رگهاست که سبب خونرسانی به بیضهها میشود و همچنین در دوران نوزادی حرکت بیضهها از مسیر طناب اسپرماتیک امکان پذیر است. در صورتیکه مسیر خونرسانی به بیضه در کودکان توسط پیچ خوردگی طناب اسپرماتیک اتفاق بیفتد، به اصطلاح پیچ خوردگی یا پیچش بیضه رخ داده است.
پیچش بیضه در کودکان وضعیتی اورژانسی بوده و در صورت مشاهده علائم و نشانههای آن باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص کودکان مراجعه شود.
پیچش بیضه در کودکان عارضهای است که اغلب بعد از 10 سالگی در کودکان رخ میدهد. پیچ خوردگی بیضه کودکان در بیشتر موارد در یکی از بیضههای راست یا چپ رخ میدهد و در موارد بسیار نادری در هر دو بیضه کودکان اتفاق میافتد. علائم شایع میان کودکانی که پیچش بیضه دارند عبارتند از:
“پیچش بیضه در کودکان عارضهای دردناک و بسیار خطرناک است و اگر برای درمان آن عجله نکنید ممکن است بیضههای کودکان و نوزادان شما از بین برود! با جراحی ترمیمی پیچ خوردگی بیضه، از سلامت جسمی و روحی کودکان خود به خوبی محافظت کنید.”
طبق گفتههای منبع معتبر kidshealth.org بروز پیچش بیضه در کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما دلیل اصلی اینکه کودکان به پیچ خوردگی بیضه مبتلا میشوند، اختلال در عملکرد عادی طناب اسپرماتیک است.
اغلب مردان و کودکانی که با پیچش بیضه دست و پنجه نرم میکنند، دارای سابقهای خانوادگی در این زمینه هستند. اما سایر علتهای بروز پیچش بیضه در نوزادان، کودکان و بزرگسالان عبارتند از:
برای ارتباط با دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
منشا اصلی بروز پیچ خوردگی بیضه در کودکان، اختلال در عملکرد و خونرسانی از طریق طناب اسپرماتیک است. اما دلایل دیگری هم وجود دارد که شانس پیچش بیضه در کودکان و بزرگسالان را افزایش میدهد و این موارد به شرح زیر است:
بیش از 65 درصد موارد ابتلا به عارضه تورشن بیضه پسران 12 تا 18 سال را تحت تاثیر قرار میدهد. اما به این معنا نیست که در سنین دیگر چنین اتفاقی نخواهد افتاد!
اگر سابقه وضعیت اورژانسی پیچش بیضه در یک خانواده وجود داشته باشد، احتمال بروز آن در کودکان پسر خانواده وجود دارد.
در صورتیکه کودک پسر شما جراحی پیچش بیضه را انجام داده باشد و طی این عمل، بیماری به صورت کامل ریشه کن نشده باشد احتمال بروز دوباره تورشن بیضه وجود دارد.
برای تشخیص پیچش بیضه در کودکان قدم اول معاینه فیزیکی توسط والدین است. اگر هر گونه تغییرات غیرعادی اعم از التهاب و قرمزی و یا قرارگیری در وضعیت نامناسب در بیضههای کودک خود دیدید، در اولین فرصت به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
اورولوژیست یا دکتر کودک از روشهای زیر برای تشخیص تورشن بیضه در نوزادان و کودکان استفاده میکند:
آزمایش ادرار:
در صورت مشاهده عفونت در آزمایش ادرار کودکان، احتمال ابتلای فرزند شما به تورشن بیضه وجود دارد.
معاینه فیزیکی:
در معاینه فیزیکی پزشک بیضههای کودکان و نوزادان یا کشاله ران را با مالش آرام و یا نیشگون تحریک میکند تا ببیند آیا انقباضی رخ میدهد یا خیر. اگر عکسالعملی در بیضهها دیده نشود دو احتمال وجود دارد. اولین احتمال عدم نزول بیضه در کودکان و احتمال دوم پیچ خوردگی بیضه قبل از تولد است.
تصویربرداری و سونوگرافی:
جهت بررسی شدت و میزان جریان خون در کیسه اسکروتوم (بیضه) کودکان، از سونوگرافی کیسه بیضه استفاده میشود. اگر جریان خون در بیضهها کم باشد نشانهای از پیچش بیضه در کودکان است.
جهت اطمینان از وجود بیماری پیچ خوردگی بیضه در پسر خود می توانید در تلگرام، اینستاگرام و فرم های قرار داده شده در سایت (فرم رزرو نوبت) با دکتر بهار اشجعی در ارتباط باشید.
جراحی پیچش بیضه در کودکان عملی بسیار حساس و حیاتی است. اگر طی 4 تا 6 ساعت اولیه شناسایی پیچش بیضه جراحی صورت گیرد، احتمال برداشتن بیضه به میزان چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد.
اما اگر که بیش از 6 ساعت از پیچش بیضه بگذرد، خونرسانی قطع شده و بافت بیضه میمیرد. در چنین شرایطی بیضههای آسیب دیده برداشته میشوند.
استفاد هاز بیهوشی برای جراحی پیچش بیضه به نوع عمل وابسته است. رفع پیچش به صورت دستی بدون بیهوشی و عمل ترمیمی پیچ خوردگی بیضه به کمک بیهوشی انجام میشود.
جراحی ترمیمی پیچش بیضه:
جراحی ترمیمی یا ارکیوپکسی (Orchiopexy) روشی است که برای درمان پیچ خوردگی بیضه مورد استفاده قرار میگیرد.
رفع تورشن بیضه با دست:
دتورشن بیضه یا باز کردن پیچش بیضه با دست (Manual detorsion) روشی است که طی آن پزشک به کمک دست، پیچش طناب بیضه را برای برگرداندن جریان خون به بیضهها رفع میشود.
بعد از جراحی کیسه اسکروتوم برای رفع پیچش بیضه، به مدت 2 تا 4 هفته ناحیه عمل جراحی متورم و ملتهب خواهد بود. برای رفع این تورم و التهاب در کوتاهترین زمان ممکن پس از عمل تورشن بیضه، نکات مراقبتی زیر را رعایت کنید:
برای رزرو نوبت جهت معاینه و درمان پیچ خوردگی بیضه با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید یا از طریق فرم رزرو اقدام به دریافت نوبت کنید.
عدم درمان به موقع پیچش بیضه در کودکان میتواند عوارض جبران ناپذیری شامل موارد زیر را به همراه داشته باشد:
درمان پیچش بیضه در کودکان کار هر کسی نبوده و لازم است تا توسط جراحی ماهر و کاربلد انجام شود. دکتر بهار اشجعی سالهاست که در زمینه جراحی و درمان بیماریهای کودکان و نوزادان پسر فعالیت دارند و مهارت بینظیری از تجربههای خود کسب کردهاند.
ایشان تحصیلات رشتههای پزشکی خود را در دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران گذرانده و موفق به کسب رتبه اول کشوری در برد فوق تخصصی جراحی اطفال شدند.
دکتر بهار اشجعی خدماتی همچون درمان هیپوسپادیاس در کودکان، درمان بیضه نزول نکرده در کودکان، ختنه کودکان و درمان فتق کشاله ران در کودکان را در بیمارستان کودکان و بیمارستان لاله و همچنین مطب خود واقع در بلوار کشاورز تهران ارائه میدهند.
شما میتوانید معاینه و درمان بیماریهای کودکان و نوزادان پسر خود را به دکتر بهار اشجعی بسپارید تا از بهترین نتایج برای سلامت فرزند خود بهرهمند شوید.