تعداد کمی از نوزادان با برخی ناهنجاری های به وجود آمده در دستگاه تناسلی به دنیا میآیند. این نوع اختلالات ایجاد شده در اندام های تناسلی کودکان از دوران بارداری مادر بر اثر عوامل ژنتیکی و یا تغییر میزان هورمون در بدن ایجاد میشود.
برخی از این ناهنجاری و بیماری های تناسلی در کودکان و نوزادان دختر و پسر شامل موارد زیر است:
در ادامه مطلب به درمان و معرفی برخی از اختلالات و ناهنجاریهای دستگاه تناسلی کودکان پرداخته ایم:
در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم هستند و بعد از ۷ ماهگی جنین، به پایین نزول پیدا کرده و در داخل کیسه بیضه قرار میگیرند. نهفتگی بیضه یا بیضه نزول نکرده (cryptorchidism) در نوزادان و کودکان پسر بیماری شایعی است و زمانی رخ میدهد که بیضه ها در جای معمول خود قرار نگرفته باشد یعنی در کیسه اسکروتوم قابل لمس و روئیت نیستند.
این عارضه در اثر عوامل ژنتیکی و هورمونی به وجود میآید و با استفاده از عمل جراحی یا در مواردی به کمک هورمون درمانی میتوان بیضه نزول نکرده را در کودکان درمان کرد:
برای اطلاع بیشتر از بیماری عدم نزول بیضه در کودکان و نوزادان پسر میتوانید اینجاکلیک کنید.
در دستگاه ادراری و تناسلی کودکان و نوزادان اختلال و ناهنجاری های زیادی بصورت مادرزادی یا بعد از آن می تواند اتفاق بیفتد. در صورتیکه هرگونه ناهنجاری در دستگاه تناسلی و ادراری کودک خود مشاهده کردید بهترین تصمیم آن است که این موضوع را با پزشک و متخصص اطفال در میان بگذارید تا از بروز هرگونه عارضه ای و یا تشدید بیماری جلوگیری شود و به سلامتی کودک یا نوزاد شما لطمه ای وارد نشود.
بیشتر بخوانید: چگونه دلدرد کودکمان را آروم کنیم؟
چسبندگی لابیا به این معناست که لبه های داخلی واژن یا لابیا مینور ها که قسمتی از دستگاه تناسلی زنانه است بهم بچسبند. این قسمت چسبیده می تواند بخش کوچکی از لابیا باشد یا ممکن است بخش وسیع تری را شامل شود. این عارضه ممکن است در اثر تحریک و متورم شدن لابیا اتفاق افتد که استفاده از پوشک های خیس و آلوده و همچنین شست و شو ناحیه تناسلی کودک با صابون های عطری در این امر بی تاثیر نیست.
برای درمان چسبندگی لابیا در کودکان، پزشک معالج در ابتدا درمان موضعی مانند استفاده از کرم های استروژن را به کودک پیشنهاد میدهد. در صورتی که چسبندگی لابیا در کودک بر طرف نشود و چسبندگی وسیع تر باشد متخصص اطفال به کمک جراحی چسبندگی لابیا را برای کودکتان درمان میکند.
برای اطلاع بیشتر از درمان چسبندگی لابیا در کودکان و نوزادان دختر میتوانید اینجاکلیک کنید.
بیشتر بخوانید: علت التهاب و عفونت واژن در کودکان دختر چیست؟ + چگونه عفونت واژن در دختران را درمان کنیم؟
بیماری هیپوسپادیاس یکی دیگر از ناهنجاری ها و اختلالات تناسلی در کودکان پسر است. به طور طبیعی انتهای مجرای ادرار در پسران و آقایان در نوک آلت قرار دارد اما مجرای ادرار فرد مبتلا به هیپوسپادیاس بر روی تنه آلت تناسلی یا کیسه بیضه مشاهده میشود.
درمان اختلال هیپوسپادیاس کودکان با روش جراحی انجام میشود. جراحی هیپوسپادیاس معمولا از سنین 6 تا 12 ماهگی برای کودکان قابل اجرا است.
در طول درمان و جراحی هیپوسپادیاس، متخصص اورولوژی درمان های لازم را برای کودک انجام میدهد از جمله:
برای اطلاع بیشتر از این بیماری میتوانید بر روی لینک کلیک کنید.
مطالعه بیشتر: ختنه کودکان و نوزادان پسر
بی اختیاری ادرار در کودکان عدم توانایی کنترل مثانه را نشان میدهد که این اتفاق در کودکان زیر 3 سال کاملا طبیعی است. با بزرگ شدن کودکان و افزایش سن آنها به مراتب توانایی کنترل مثانه نیز افزایش میابد. خیس کردن لباس در اطفالی که به اندازه کافی بزرگ شدند تا مثانه خود را کنترل کنند شب ادراری گویند.
برای درمان بی اختیاری ادرار در کودکان اولین گام اصلاح رفتاری است که شامل مواردی مانند تشویق به دفع مکرر ادرار در طول روز، بیدار کردن کودک در فواصل معینی در طول شب، محدود کردن مصرف مایعات قبل از خوابیدن یا درمان با کمک دستگاه های هشدار دهندهایی که هنگام خیس شدن لباس یا رخت خواب کودک به صدا در میآیند میتواند گزینه خوبی برای رفع این مشکل باشد.
علاوه بر اصلاحات رفتاری، برخی از کودکان برای رفع مشکل بی اختیاری ادرارشان به درمان های دارویی نیاز پیدا خواهند کرد. گرچه مصرف این داروها ممکن است عوارضی را هم برای کودک به دنبال داشته باشد اما مصرف آن در اردوهای شبانه یا مهمانی بیرون از خانه برای کنترل شب ادراری کودک موثر است.
در صورت داشتن هرگونه ابهام یا سوالی درباره اختلالات تناسلی در کودکان می توانید در تلگرام، اینستاگرام و یا شمارههای قرار داده شده در سایت با دکتر بهار اشجعی در ارتباط باشید.
باریک شدن مجرای ادرار باعث میشود کودک هنگام دفع ادرار دچار مشکل شود و عمل دفع ادرار را برای او سخت کند. به این اختلال به وجود آمده اصطلاحا تنگی مجرای ادرار در کودکان میگویند. علائمی مانند خون در ادرار، حجم کم ادرار، جریان ضعیف ادرار، احساس درد یا سوزش هنگام دفع ادرار و… از مواردی هستند که در صورت وجود اختلال تنگی مجرای ادرار رخ میدهد.
درمان تنگی مجرای ادرار در کودکان ممکن است پزشک معالج با تشخیص علل زمینه ایی مصرف آنتی بیوتیک را برای کودک تجویز کند تا عفونت های به وجود آمده در مجاری ادرار از بین برود. در غیر این صورت انجام جراحی میتواند بهترین راه برای درمان تنگی مجرای ادرار به شمار رود. در روش جراحی قسمت هایی از مجرای ادرار را که تنگ و باریک شده است را برداشته و نواحی سالم را به یک دیگر پیوند میزنند.
در صورتی که طول آلت نوزاد پسر کمتر از 1.9 سانتی متر باشد به آن میکروپنیس یا کوچکی آلت در نوزادان میگویند. میکروپینس عارضه ایی است که میتواند خود به خود اتفاق بیافتد اما معمولا همراه با اختلالات دیگر است.
برای مثال ممکن است در اثر ایجاد اختلالات هورمونی، سطح غیر عادی از هورمون هایی که در رشد اندام جنسی کودکان دخیل هستند به وجود آید که از رشد آلت تناسلی در کودک جلوگیری میکند. این نوع اختلالات به وجود آمده میتواند ناشی از عملکرد غده هیپوفیز و هیپوتالاموس مغز باشند.
درمان کوچکی آلت به 4 مولفه بستگی دارد:
با توجه به موارد بالا پزشک با شناخت عوامل زمینه ایی میتواند درمان مورد نیاز را آغاز کند: متخصص اورولوژی کودکان (Pediatric urologist) در زمینه مشکلات دستگاه ادراری و اندام تناسلی کودکان و متخصص غدد اطفال (Pediatric endocrinologist) بر مشکلات هورمونی کودکان متمرکزند.
دکتر بهار اشجعی دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان با استفاده از تکنیک های روز دنیا و دستگاه های مجهز و پیشرفته به درمان انواع اختلالات دستگاه تناسلی کودکان در بیمارستان های لاله و بیمارستان کودکان تهران می پردازد. جهت دریافت وقت مشاوره و ویزیت می توانید از طریق شماره تماس های قرار داده شده در سایت با ایشان در ارتباط باشید.
برای رزرو نوبت و معاینه با دکتر بهار اشجعی میتوانید با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.