علت مشاهده خون در ادرار کودکان و نوزادان، درمان ادرار خونی در کودکان
مشاهده خون در ادرار کودکان (هماچوری) میتواند والدین را بسیار مضطرب و نگران کند اما علت آن چیست؟ چرا کودکان و نوزادان همراه با ادرار خون دفع میکنند؟ آیا این یک بیماری جدی و خطرناک است؟
در ادامه این متن قصد داریم شما والدین عزیز را با انواع خون در ادرار دختر بچه ها و پسر بچه ها، روش های تشخیص و درمان آن بیشتر آشنا کنیم پس تا انتهای این متن با ما همراه باشید:
خون در ادرار کودکان نشانه چیست و چند نوع دارد؟
زمانی که خون در اثر شرایط مختلفی به ادرار وارد میشود کودک را دچار وضعیتی به نام هماچوری یا Hematuria میکند. این عارضه در بین کودکان و نوزادان بسیار رایج بوده و معمولا بیماری چندان جدی به شمار نمیرود. به طور کلی دو نوع هماچوری وجود دارد که عبارتند از:
-
هماچوری میکروسکوپیک (غیر قابل مشاهده):
در این حالت، خون موجود در ادرار تنها در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است و اغلب بدون ایجاد مشکل خاصی به طور طبیعی از بین میرود. به عبارت دیگر، افراد ممکن است هیچگاه از وجود چنین حالتی در ادرار با خبر نشوند، مگر اینکه نمونه ادرار آنها مورد آزمایش قرار گیرد.
-
هماتوری ماکروسکوپیک (قابل مشاهده):
این حالت زمانی ایجاد میشود که شما به راحتی حتی بدون نیاز به میکروسکوپ، میتوانید خون در ادرار را مشاهده کنید. این وضعیت به این دلیل پیش میآید که حجم خون در ادرار به اندازهای است که باعث تغییر رنگ ادرار میشود.
نوبت دهی اینترنتی دکتر بهار اشجعی
علت خون در ادرار کودکان
کودکان ممکن است به دلایل مختلفی دچار خون در ادرار شوند که میتوانیم برای برخی از علل شایع خون در ادرار کودکان به موارد زیر اشاره کنیم:
- گلومرونفریت
- سنگ کلیه در کودکان
- مصرف برخی از داروها
- تنگی مجرای ادرار در کودکان
- ابتلا به عفونت مثانه یا کلیه
- آسیب به مجاری ادرار یا کلیه
- اختلالاتی در دستگاه ادراری کودکان
- هماچوری ایدیوپاتیک (علت ناشناخته)
- مبتلا بودن به بیماری آنمی سلول داسی شکل
- مبتلا بودن به سرطان کلیه یا سرطان مثانه (به ندرت اتفاق میافتد)
- سوابق بیماری های خانوادگی مانند سندرم آلپورت و بیماری کلیه پلی کیستیک
در صورتی که خون در ادرار کودکان مشاهده شود، لازم است تا به پزشک مراجعه کرده و از او درباره علت و راهکارهای درمانی مناسب استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان چیست؟ + درمان تنگی مجرای ادرار در کودکان
علائم خون در ادرار کودکان
اکثراً کودکان مبتلا به این بیماری هیچ علامت قابل توجهی ندارند و تعداد کودکان مبتلا به هماچوری نیز به طور دقیق مشخص نیست. همچنین، مشاهده خون در ادرار کودکان به ندرت اتفاق میافتد. با این حال در صورت مبتلا بودن کودکان به این عارضه ممکن است متوجه برخی از علائم شوید که عبارتند از:
- تب: عفونت مجاری ادراری ممکن است باعث افزایش دمای بدن شود.
- رنگ تیره یا صورتی ادرار: اگر ادرار کودک تیره رنگ یا به رنگ صورتی باشد، ممکن است حاکی از خون در ادرار کودکان باشد.
- درد یا سوزش هنگام ادرارکردن: احساس درد یا سوزش در حین ادرار کردن میتواند به وجود عفونت مجاری ادراری یا وجود سنگهای ادراری اشاره داشته باشد.
- احساس فشار یا درد در منطقه کلیه: در صورتی که خونریزی از کلیهها صورت گیرد، ممکن است کودک احساس فشار یا درد در ناحیه کلیه داشته باشد.
- تغییر در فرکانس ادرار: افزایش تعداد مراتب ادرارکردن یا تغییر در الگوی عادی ادرار، نشانه مشکلات ممکن در سیستم ادراری باشد.
- احساس خستگی یا ضعف: برخی از بیماریهای مرتبط با سیستم ادراری کودکان ممکن است با احساس خستگی یا ضعف همراه باشند.
رزرو نوبت معاینه با دکتر بهار اشجعی: ۱- فرم رزرو نوبت ۲- تماس با مطب
خون در ادرار کودکان چگونه تشخیص داده میشود؟
در صورتی که خون در ادرار فرزندتان مشاهده کردید، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید و این موضوع را با او در میان بگذارید. پزشک اطفال در ابتدا کودک را معاینه میکند و از شما سوالاتی درباره میزان و حجم خون دفع شده میپرسد. مهم است تا حتی کوچکترین تغییراتی و علائمی که در فرزندتان مشاهده کردید به پزشک متخصص گزارش دهید. این سوالات ممکن است شامل تعداد دفعات ادرار، حجم، رنگ و بوی ادرار کودک باشند.
در مرحله بعد، متخصص اطفال به منظور تشخیص علت اصلی و رد سایر احتمالات پزشکی، و همچنین برای درک بهتر از نحوه عملکرد کلیه های کودک و جمعآوری سایر اطلاعات مهم درباره علت وجود خون در ادرار کودکان و نوزادان، آزمایش های مختلفی را تجویز خواهد کرد. برخی از این آزمایش ها عبارتند از:
-
آزمایش ادرار
در آزمایش ادرار پزشک متخصص نمونه ای از ادرار کودکان مبتلا به هماچوری را به آمزمایشگاه میفرستد. در این آزمایش وجود باکتری های موجود در ادرار نشان داده میشود و در صورت لزوم برای تائید نوع باکتری ممکن است از آزمایش کشت ادرار استفاده شود. علاوه بر آن با انجام آزمایش ادرار متخصصان میتوانند آن را دیر زیر میکروسکوپ قرار دهند و از وجود یا عدم وجود خون در ادرار کودکان اطمینان حاصل کنند.
-
آزمایش خون
پزشک متخصص ممکن است آزمایش خون را برای کودک تجویز کند تا از نظر وجود کراتینین مورد بررسی قرار گیرد. برخی از آزمایش های خون ممکن است اطلاعاتی را درباره وضعیت کلیه ها و نحوه عملکرد خون را در اختیار پزشک قرار دهند.
-
آزمایشات تصویر برداری
آزمایشات تصویر برداری مانند سونوگرافی کلیه ها به پزشک کمک میکند تا ساختار داخلی کلیه ها را بررسی کند و هر نوع آسیب را تشخیص دهد.
” خون در ادرار کودکان والدین را به شدت دچار ترس و واهمه میکند اما بهتر است بدانید معمولا این عارضه ناشی از مشکل جدی نیست و به راحتی قابل رفع است. “
چگونه میتوان خون در ادرار کودکان را درمان کرد؟
اگر به تازگی متوجه شدید فرزندتان دچار وضعیت هماچوری شده است ممکن است بپرسید که چطور میتوان خون در ادرار کودکان را درمان کرد؟ برای پاسخ باید بگوییم گاهی اوقات ممکن است خون در ادرار کودکان به قدری خفیف باشد که بدون نیاز به درمان خاصی، خود به خود درمان شود و از بین برود. اما اگر علت وجود خون در ادرار کودکان ناشی از موارد دیگر باشد، پزشک اطفال بسته به علت ابتلا به این عارضه، درمان مناسب را شروع میکند.
در صورتی که خون در ادرار به دلیل عواملی همچون عفونت مجاری ادراری، سنگ های ادراری یا بیماری های کلیه باشد، پزشک ممکن است به روش های زیر اقدام کند:
-
درمان عفونت در کودکان
در صورت وجود عفونت مجاری ادراری، معمولاً استفاده از آنتیبیوتیک ها برای کنترل و درمان خون در ادرار ناشی از عفونت توصیه میشود.
-
درمان سنگ های ادراری:
در صورت وجود سنگ های ادراری، پزشک ممکن است روش های مختلفی از جمله دارو درمانی یا در موارد شدیدتر، جراحی روشنایی (لیتوتریپسی) را توصیه کند.
-
درمان بیماریهای کلیه:
اگر خون در ادرار ناشی از بیماریهای کلیه باشد، پزشک متخصص، بیماری اصلی را هدف قرار داده و اقدامات درمانی مناسب را تجویز میکند.
تمامی اقدامات و درمان ها باید توسط پزشک متخصص کودکان تعیین و نظارت شوند. بهتر است هر گاه خون در ادرار کودک مشاهده شد، به پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را به او بسپارید.
شماره مطب دکتر بهار اشجعی: ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱
4 دیدگاه
خون در ادرار کودک 5 ساله میتونه خطرناک باشه؟
با سلام
باید بررسی شود
سلام
تو ادرار بچم خون دیدم
ازش ازمایش ادرار گرفتیم که قراره ببریم پیش دکتر اوروژیست اطفال که ببینه جواب ازمایشو
میخوام بدونم نیاز هست سونوگرافی هم بده؟
با سلام دکتر ارولوژیست پس از معاینه و شرح حال دقیق تصمیم خواهند گرفت در مورد سونو قبل از معاینه نیازی به سونو نیست