لنفادنیت در کودکان یک وضعیت التهابی است که در آن غدد لنفاوی بزرگ شده و با علائمی مانند تورم، درد و التهاب در مناطق مختلف بدن از جمله در گردن همراه است. این بیماری محدودیت سنی ندارد، اما شیوع این بیماری اغلب در کودکان مشاهده میشود.
اگر دو طرف صورت فرزند شما ورم کرده و درد میکند، اگر احساس میکنید دو توده متلتهب در دو طرف گلوی فرزندتا رشد کرده و ناراحتی و درد را برای کودکتان به وجود آورده است؛ ممکن است فرزندتان به بیماری التهاب غدد لنفاوی یا همان لنفادنیت مبتلا شده باشد.
اگر نگران سلامتی فرزند خودتان هستید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی بیشتر بیماری لنفادنیت در کودکان، علائم و نشانهها و همچنین راههای درمان این عارضه بیشتر بپردازیم.
غدد لنفاوی غددی به مجموعهای رگ و بافت و اندامهایی گفته میشود که در آن مایع بافت اضافی یا همان مایع لنف را جمع آوری میکند. غدد لنفاوی در بدن تمامی افراد از دوران کودکی وجود دارد و یک سیستم دفاعی و ایمنی به شمار میرود.
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که مایع لنفی که به آن اشاره کردیم، دقیقاً چیست؟ مایع لنف به مایعی گفته میشود که رنگ زردی داشته و در شریانهای بدن جریان دارد. مایع لنف با گردش در بافتها میتواند آنها را پاکسازی کند.
برخی از علل جدی که شیوع کمتری دارد اما میتوانند زمینهای برای لنفادنیت در کودکان و بزرگ شدن غدد لنفاوی باشند، عبارتند از:
“التهاب و بزرگ شدن غدد لنفاوی در کودکان امری طبیعی و واکنشی عادی در بدن است که نشان میدهد سیستم ایمنی و دفاعی بدن قابلیت مقابله با عوامل خارجی را داشته و در سلامت کامل به سر میبرد.”
بیشتر بخوانید: علت عفونت و التهاب کشاله ران در کودکان چیست؟
یکی از عوامل عمدهای که به بزرگ شدن غدد لنفاوی در کودکان منجر میشود، عفونت این غدد است. در بسیاری از موارد عفونتهای باکتریایی و ویروسی میتوانند منجر به فعالیت زیاد غدد لنفاوی و در نتیجه بزرگ شدن آنها شوند. همچنین، عوامل آلرژی سازی همچون موارد زیر، میتوانند در بزرگ شدن غدد لنفاوی در کودکان موثر باشند:
عوامل دیگری مانند استفاده از واکسنها و برخی از عملهای جراحی به دلیل تحریک سیستم ایمنی نیز، میتوانند به بزرگ شدن غدد لنفاوی در کودکان کمک کنند.
برای دریافت وقت معاینه با دکتر بهار اشجعی با شماره ۴۴۸۴۱۸۶۲ – ۰۲۱ تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: جراحی توده های گردن (کیست هیگروما) و قفسه سینه در کودکان
علائم و نشانههای مختلفی وجود دارند که تورم غدد لنفاوی را به شما هشدار میدهند. از جمله علائم و نشانههای تورم غدد لنفاوی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
اگر به موقع متوجه نشانههای تورم غدد لنفاوی در کودکان شوید، مطمئن باشید که میتوانید درمان را پیش از شدید شدن این عارضه و با استراحت مطلق و تغذیه سالم رقم بزنید.
بیشتر بخوانید: علائم رفلاکس ادرار در بچهها چیست؟ + راه های درمان برگشت ادرار در کودکان
لنفادنیت در کودکان به دو نوع اصلی تقسیم می شود:
در ادامه به معرفی شایع ترین لنفادنیت ها در کودکان میپردازیم:
علائم لنفادنیت در کودکان عبارتند از:
اگر کودک شما علائم لنفادنیت را دارد، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند علت عفونت را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.
یکی از مهمترین و شاید خطرناکترین عوارضی که بزرگ شدن لنفادنیت در کودکان به همراه دارد، تضعیف قدرت سیستم ایمنی بدن کودک خواهد بود.
عوارض بزرگ شدن غدد لنفاوی میتواند به صورت موضعی و در ناحیههای خاصی از بدن رخ دهد. به عنوان مثال، بزرگ شدن غدد لنفاوی در گردن، زیر بغل یا در ناحیه لگن میتواند مشاهده شود. در چنین مواردی، غدد لنفاوی معمولاً به صورت تومورهای قابل لمس و دردناکی در اطراف گردن و زیر گوشها و یا در زیر بغل کودکان ظاهر میشوند.
ممکن است عوارض بزرگ شدن غدد لنفاوی همراه با علائم زیر با شدت بسیار بالایی باشد:
عوارض بزرگ شدن غدد لنفاوی ممکن است به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شود که یکی از اصلیترین علل بزرگ شدن این غدد، عفونتهای ویروسی و باکتریایی هستند. عفونتهای ویروسی و باکتریایی میتوانند به طور معمول منجر به بزرگ شدن غدد لنفاوی در مناطق مختلفی از بدن شوند.
برای درمان لنفادنیت در کودک خود میتوانید با دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید.
درمان لنفادنیت در کودکان به نوع عفونت بستگی دارد. در صورت عفونت ویروسی، معمولاً هیچ درمانی لازم نیست و غدد لنفاوی به خودی خود بهبود می یابند. در صورت عفونت باکتریایی، آنتی بیوتیک ها لازم هستند.
به طور کلی راهکارهایی که توسط بهترین جراح و متخصص کودکان و نوزادان برای درمان لنفادنیت در فرزندانتان توصیه میشوند، عبارتند از:
که در ادامه درباره هر یک از روشهای درمان آن بیشتر توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: درمان عفونت کشاله ران در کودکان
یکی از مهمترین مراحل برای درمان لنفادنیت در کودکان، استراحت کردن است. سعی کنید تا زمان بهبودی کامل، فرزندتان را از فعالیتهای بدنی سنگین به دور نگه دارید و اجازه دهید تا بیشتر استراحت کند. عدم فعالیت بدن به فرزندان شما اجازه میدهد تا بدنی مقاومتر داشته باشند و بتوانند با عفونتهایی که در بدن وجود دارد، به خوبی مقابله کنند.
در صورتی که کودک شما دچار تب، درد و تورم در ناحیه گردن و غدد لنفاوی شده است، ممکن است پزشک داروهای تسکین دهنده درد و مسکن را تجویز کند. در برخی از موارد، امکان تجویز داروهای زیر وجود دارد:
“مصرف آسپرین برای کودکان زیر ۱۸ سال ممنوع بوده و به هیچ وجه تجویز آن چه از سوی پزشک و چه از سوی والدین، جهت درمان این عارضه مناسب نخواهد بود.”
این داروها میتوانند علائم را کاهش دهند و به کودکان کمک کنند تا راحتتر با عفونتی که به وجود آمده مقابله کنند.
برخی درمانهای خانگی برای درمانن لنفادنیت در کودکان وجود دارد که سبب کاهش درد و التهاب این عارضه میشود. اما یادتان باشد پیش از آنکه بخواهید این راهکارهای خانگی را برای درمان درد لنفادنیت در کودکان شروع کنید، حتماً با بهترین دکتر کودکان مشورت کنید.
از جمله راهکارهای درمان خانگی لنفادنیت در کودکان عبارتند از:
بیشتر بخوانید: علت درد بیضه در کودکان چیست؟ + راههای درمان درد بیضه در کودکان
تغذیه سالم و متعادل برای بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن کودک بسیار مهم است. اگر لنفادنیت کودک شما شدید نباشد، احتمال اینکه تغییر عادات غذایی توسط پزشک به شما توصیه شود؛ وجود دارد.
از جمله بهترین و موثرترین روش تغذیه برای تقویت سیستم ایمنی و همچنین درمان لنفادنیت در کودکان عبارت است از:
بطور کلی مصرف مایعات فراوان برای کودکانی که به لنفادنیت مبتلا هستند، به دلیل جلوگیری از کم آبی بدن توصیه میشود.
در صورتی که عفونت باکتریایی علت به وجود آمدن لنفادنیت در کودکان باشد، ممکن است پزشک آنتیبیوتیکهایی برای از بین بردن این عفونت را تجویز کند. این داروها به کشتن باکتریها و کاهش علائم عفونت نظیر تب و التهاب غدد کمک میکنند.
برای دریافت وقت معاینه با دکتر اشجعی از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
در کل، درمان لنفادنیت در کودکان به هیچ عنوان نیازی به جراحی ندارد. بلکه با توجه به شدت و علت بروز عفونت، و همچنین وضعیت کلی سلامت کودک، راهکارهای متنوعی برای درمان پیش روی شما قرار خواهد گرفت. سعی کنید در دوران ابتلا به التهاب غدد لنفاوی، تغذیهای سالم، استراحت بیشتر، نوشیدن آب و مایعات فراوان را برای کودکان خود به وجود بیاورید و همچنین در تمامی مراحل درمان و معالجه، با بهترین متخصص کودکان و نوزادان مشورت داشته باشید.
برای دریافت وقت مشاوره با مطب دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید و یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.