لنفادنیت مزانتر در کودکان که با نام های لنفادنیت مزانتریک و یا آدنیت مزانتر نیز شناخته میشود، نوعی درد شکمی مزمن در کودکان و نوجوانان میباشد. این بیماری اغلب در اثر ابتلا به یک عفونت ویروسی درمان نشده در رودهها به وجود میآید و میتواند، علاوه بر درد شکم، التهاب غدد لنفاوی شکم را به همراه داشته باشد.
در بسیاری از موارد لنفادنیت مزانتر در کودکان علائم بالینی مشابهی با آپاندیسیت دارد و تا زمانی که به پزشک متخصص کودکان مراجعه نکنید، قابل تشخیص نخواهد بود.
اگر فرزند شما از درد شکم خودش ناراضی است و این وضعیت شما را نگران کرده، پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا علاوه بر آشنایی با علائم و علت بروز بیماری؛ با بهترین شیوههای درمان لنفادنیت مزانتر کودکان نیز آشنا شوید.
لنفادنیت مزانتریک که به نام آدنیت مزانتر نیز شناخته میشود، وضعیتی التهابی در غدد لنفاوی شکم کودکان و نوجوانان است. غدد لنفاوی مهمترین بخش و اندام از سیستم ایمنی بدن هر فرد است. نحوه عملکرد غدد لنفاوی مانند یک فیلتر باکتری و ویروس است، که میتواند آلودگیهای وارد شده به بدن را بگیرد و مانع از پخش آن در بدن شود.
این غدد لنفاوی اندازهای تقریباً نزدیک به یک نخود دارند که بعد از التهاب دچار لنفادنیت مزانتر میشوند، بزرگتر شده و بافتی متورم خواهد داشت.
اگر بخواهیم به عبارت “لنفادنیت مزانتریک در کودکان” بپردازیم، میتوانیم بگوییم که لنفادنیت به وضعیت التهاب غدد لنفاوی اشاره داشته و مزانتر، به التهاب ایجاد شده در چین غشایی روده شما یا همان مزانتر گفته میشود.
بیشتر بخوانید: علت بالا رفتن بیضه در کودکان و نوزادان چیست؟
عفونتهای ویروسی یکی از مهم ترین دلایل بروز لنفادنیت مزانتریک در کودکان و نوجوانان است. یکی از شایع ترین عفونتهای ویروسی، ویروس گاستروانتریت بوده که با تحریک چینهای غشایی در روده، موجب التهاب بافت مزانتر و غدد لنفاوی شکم کودکان میگردد.
اگر این سوال برای شما پیش آمده که چرا فرزندم به لنفادنیت مزانتر مبتلا شده است، بایستی بگوییم که دلایل زیر مسبب بروز این عارضه هستند:
عفونتهای ویروسی شایعی که سبب میشوند غدد لنفاوی متورم و ملتهب شوند، عبارتند از:
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در نوزاد پسر + بهترین درمان تنگی مجرای ادرار کودکان
التهاب غدد لنفاوی شکم میتواند در اثر التهاب یا ابتلا به یک بیماری زمینهای در دستگاه گوارش و رودهها نیز به وجود بیاید. سایر التهاباتی که میتوانند دلیلی برای لنفادنیت مزانتر باشند، عبارتند از:
تشخیص علت ابتلا به لنفادنیت مزانتر در کودکان با دکتر بهار اشجعی؛ با شماره ۰۲۱۴۴۹۰۶۶۶۸ تماس بگیرید.
کودکان و نوجوانان مبتلا به لنفادنیت مزانتر ممکن است درد شکمی در قسمت زیر شکم، و سمت راست آن را که مشابه با درد آپاندیسیت است؛ تجربه کنند. همچنین علائم دیگری خواهند داشت که عبارتند از:
دقت داشته باشید که اگر درد شکم کودک شما ثابت نیست و در نقاط مختلفی احساس میشود، به طوری که ممکن است فرزند شما هر بار قسمت به خصوصی از زیر شکمش را فشار دهد و ابراز درد کند؛ لنفادنیت مزانتریک ندارد!
“بیماری لنفادنیت مزانتریک در کودکانی که در محدوده سنی ۷ تا ۹ سال هستند، در همراهی با بیماریهای تنفسی و گوارشی قابل تشخیص میباشد.”
بیشتر بخوانید: هیپوسپادیاس چیست؟ + درمان بیماری هیپوسپادیاس در کودکان
لنفادنیت مزانتر به طور کلی شامل دو گروه اولیه و ثانویه میباشد که به گزارش ncbi.nlm.nih.gov به شرح زیر میباشد:
“Mesenteric adenitis can be divided into two groups: nonspecific (or primary) and secondary. Primary mesenteric adenitis is a lymphadenopathy, mostly right-sided, without an identifiable acute inflammatory process. Secondary mesenteric adenitis is associated with a detectable intraabdominal inflammatory process.”
“آدنیت مزانتریک را میتوان به دو گروه غیر اختصاصی یا اولیه، و ثانویه تقسیم کرد. آدنیت مزانتریک اولیه یک نوع لنفادنوپاتی بوده و عمدتا ًدر سمت راست شکم و بدون فرآیند التهابی حاد قابل مشاهده است. اما آدنیت مزانتریک ثانویه در قسمت زیرین و داخل شکم، با فرآیند التهاب غدد لنفاوی قابل تشخیص است.”
بیماری آدنیت یا لنفادنیت مزانتر یک بیماری شایع در کودکان و نوجوانان است. همچنین میتواند جوانان زیر ۲۰ سال را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اما بزرگسالانی که سن بیشتر از ۲۰ سال دارند را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
از آنجایی که ممکن است لنفادنیت مزانتر با آپاندیسیت اشتباه گرفته شود، توصیه میشود به محض ابراز درد شکم از سوی فرزندتان، حتماً به پزشک متخصص داخلی یا بهترین جراح و متخصص جراحی کودکان مراجعه کنید. پزشک متخصص در طول معاینات خود ابتدا سوالاتی درباره وضعیت سلامتی کودک و همچنین علائمی که تجربه کرده است خواهد پرسید. سوالاتی که پزشک از والدین درباره شرایط سلامتی کودک میپرسد، عبارتند از:
سپس شروع به معاینه بالینی شکم کودک میکند تا ببیند آیا غدد لنفاوی دچار التهاب شدند، یا ناحیه آپاندیس متورم و ملتهب شده است.
اگر طی معاینه فیزیکی احتمال ابتلا به آپاندیسیت رد شود، پزشک آزمایشات زیر را تجویز میکند تا وضعیت التهاب غدد لنفاوی را بررسی کند:
بعد از آنکه لنفادنیت مزانتر تشخیص قطعی داده شد، راههای مناسب برای درمان آدنیت مزانتریک فرزند شما از سوی پزشک ارائه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: فتق کشاله ران در کودکان + تشخیص و درمان فتق کشاله ران در کودکان
لنفادنیت مزانتر در کودکان اغلب به صورت خود به خود و در طول مدت ۱ الی ۴ هفته، درمان خواهد شد. در این مدت پزشک توصیههایی همچون تغییر سبک زندگی، تغییر رژیم غذایی و یا استراحت کردن را به والدین پیشنهاد میدهد.
اما اگر بعد از ۴ هفته آدنیت مزانتر در کودکمان درمان نشود، چه کار باید بکنیم؟
از جمله اقدامات مهم برای درمان لنفادنیت مزانتر در کودکان و نوجوانان در صورت عدم درمان این بیماری، عبارتست از:
اگر علت ابتلا به این عارضه یک عفونت ویروسی یا آنفولانزای معده (گاستروانتریت) باشد، در اینصورت مصرف دورهای دارو و آنتی بیوتیک تجویز میشود. پزشک متخصص اطفال نسخهای شامل داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک، شامل استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن را برای کودک شما تجویز خواهد کرد.
“مصرف داروی آسپرین برای کودکان زیر ۱۸ سال مناسب نبوده و میتواند بیماریهای نادر و تهدید کنندهی دیگری را برای آنها رقم بزند!”
علاوه بر درمان دارویی آدنیت مزانتر در کودکان، میتوانید از راهکارهایی خانگی استفاده کنید تا درد شکمی فرزند شما و التهاب غدد لنفاوی کاهش پیدا کند. راهکارهای مفید و مناسب برای درمان لنفادنیت مزانتر در کودکان شامل موارد زیر میباشد:
در طول دوران درمان خانگی لنفادنیت مزانتر، میتوانید از غذاهایی که برای سلامت غدد لنفاوی مفید هستند استفاده کنید و به تقویت آنها بپردازید. مواد غذایی مفید برای غدد لنفاوی و بهبود آدنیت مزانتر در کودکان، عبارتند از:
اگر میخواهید از لنفادنیت مزانتر در کودکان و نوجوانان پیشگیری کنید، از ظروف جداگانه برای شستشو و یا خرد کردن سبزیجات و گوشت استفاده کنید و یا اینکه از نوشیدن آب تصفیه نشده پرهیز کنید. همچنین میتوانید از راهکارهای زیر، برای پیشگیری از لنفادنیت مزانتر در کودکان خودتان استفاده کنید:
ورزشهایی مانند ترامپولین، طناب زدن و یوگا که موجب حرکت کردن بدن و به خصوص حرکت شکم میشوند، راهی مناسب برای پیشگیری از لنفادنیت مزانتر در کودکان میباشد.
شستشوی دستها مهم ترین و تاثیرگذارترین راه برای پیشگیری از ابتلا به آدنیت مزانتر است. شستشوی دستهای کودکان با آب و صابون راهی مناسب برای پیشگیری از این عارضه میباشد. همچنین سعی کنید کودکتان را از افرادی که سرما خوردند دور نگه دارید، یا از ماسک صورت به عنوان محافظ استفاده کنید.
از آنجایی که ویروس های عفونی یا ویروس گوشت خام میتواند از طریق غذاهای خام یا نیمه پخته منتقل شود، سعی داشته باشید که غذاهای خود را به خصوص گوشت سفید و قرمز را در دمای ۸۰ درجه سانتی گراد و به طور کامل بپزید.
بیشتر بخوانید: فرنولوم زبان در نوزادان چیست؟ + عمل چسبندگی زبان در نوزادان
هر زمان که کودک شما دل درد مزمنی را در نواحی زیرین شکم خودش احساس کرد، بهتر است تا به پزشک متخصص اطفال یا دکتر داخلی مراجعه کنید. همچنین در صورتیکه این دل درد در شرایط زیر باشد، مراجعه اورژانسی و فوری به مطب دکتر یا بیمارستان ضروری میباشد:
دکتر بهار اشجعی پزشک متخصص جراحی اطفال و نوزادان میباشد که به طور تخصصی به جراحی نوزادان و کودکان پسر مشغول میباشد. دکتر بهار اشجعی دارای بورد فوق تخصصی در زمینه جراحی کودکان و نوزادان بوده و فارغ التحصیل رشته جراحی اطفال، از دانشگاه علوم پزشکی تهران میباشند.
دکتر بهار اشجعی خدمات درمانی و جراحی بسیاری از قبیل درمان و جراحی هیپوسپادیاس، درمان و جراحی فتق ناف در کودکان، درمان و جراحی عدم نزول بیضه در کودکان و … را در بیمارستانهای لاله و کودکان تهران به مراجعان ارائه میدهند.
شما میتوانید برای ویزیت و معاینه کودکتان توسط دکتر بهار اشجعی، به مطب ایشان واقع در بلوار کشاورز؛ با دریافت وقت قبلی مراجعه کنید.
همین حالا نوبت معاینه را از طریق تماس تلفنی یا از طریق فرم اینترنتی دریافت کنید.
2 Comments
بچه من 6 سالشه یه مدته همش میگه سمت راست شکمش درد میکنه، میتونه از علائم لنفادنیت مزانتر باشه؟
علت تورم غدد لنفاوی شکم در کودکان چیه؟