شایع ترین بیماری های مقعدی در کودکان + تشخیص و درمان بیماری های مقعدی کودکان
برخلاف تصور عموم، کودکان نیز میتوانند با پیروی از سبک زندگی ناسالم یا دارا بودن سابقه خانوادگی بیشتر از سایرین، در معرض ابتلا به انواع بیماری های مقعدی قرار گیرند. اما علت ابتلا به این ناهنجاری های مقعدی در کودکان چیست؟ از کجا بفهمیم که کودک به چه نوع بیماری مقعدی مبتلا شده است؟ آیا بیماری های مقعدی در کودکان خطرناک هستند یا میتوان به بهترین شکل آن را درمان کرد؟ و …
این موارد تنها بخشی از سوالات والدینی است که متوجه تغییراتی در ناحیه مقعد فرزند خود میشوند و درصدد آن هستند تا بتوانند علت را ریشه یابی و راه های درمانی آن را آغاز کنند. در ادامه این متن با ما همراه باشید تا به طور کامل انواع بیماری های مقعدی در کودکان را برایتان معرفی کنیم:
شایع ترین بیماری های مقعدی در بین کودکان
ابتلا به بیماری های مقعدی در کودکان میتواند با طیف وسیعی از مشکلات همراه باشد؛ از یبوست و اسهال گرفته تا خونریزی از مقعد کودکان و …
بیماری های مقعدی در کودکان میتواند بسیار دردناک باشد و بر کیفیت زندگی آنها تاثیرات سو بر جای بگذارد. به طور کلی از شایع ترین بیماری های مقعدی در کودکان میتوان به بواسیر، شقاق، آبسه مقعدی، فیستول و پرولاپس رکتوم اشاره کرد که در ادامه هر یک از آنها را به شما شرح میدهیم:
بیماری بواسیر که با نام علمی هموروئید (hemorrhoids) شناخته میشود یکی از بیماری های رایج در بین کودکان است که منجر به تورم سیاهرگ های ناحیه مقعد و رکتوم میشود. شایع ترین دلیل برای ابتلا به این نوع بیماری در بین کودکان، ناشی از ابتلا آنها به یبوست مزمن در کودکان است.
البته شرایط دیگری مانند نشستن بر روی سطوح سخت برای طولانی مدت یا زور زدن حین اجابت مزاج میتواند خردسالان و کودکان را در معرض چنین عارضه ای قرار دهد. زمانی که رگ های ناحیه مقعد و رکتوم تحت فشار بالا قرار گیرند، جداره آنها کشیده و آسیب میبیند. در نهایت با نازک شدن دیواره رگ های مقعدی، دچار تورم و التهاب میشوند و توده های بواسیری را در ناحیه مقعد یا رکتوم ایجاد میکند. از شایع ترین علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی از مقعد
- توده های بواسیری
- سوزش و خارش مقعد
- التهاب و تورم ناحیه مقعد
- احساس درد در ناحیه مقعد
شماره تماس مطب دکتر بهار اشجعی:
زخم مقعد که به بیماری شقاق مقعدی یا فیشر (Fissure) به نیز معروف است از شایع ترین بیماری های نشیمنگاهی در بین کودکان است. در اغلب مواقع ابتلا به شقاق مقعدی در کودکان ناشی از دفع مدفوع سفت و خشک توسط کودک است. اما با این حال عواملی مانند اسهال مزمن، عدم رعایت بهداشت فردی یا تمیز کردن ناحیه مقعد با دستمال زبر میتواند در بروز چنین عارضه ای نقش داشته باشد. بیماری شقاق مقعدی در واقع پارگی یا شکاف کوچکی در پوست نازک و مرطوب کانال مقعد است که با علائم دردناکی از جمله خونریزی از مقعد، احساس درد در مقعد خصوصا در حین اجابت مزاج، خارش و سوزش مقعد همراه است.
بیشتر بخوانید: علائم تنگی مجرای ادرار در کوکان چیست؟
فیستول یکی دیگر از بیماری های مقعدی است که در اثر ایجاد یک مسیر غیر طبیعی در بین دو بافت نرم بدن (روده بزرگ یا راست روده با پوست اطراف مقعد) ایجاد میشود و حاوی چرک و عفونت است. فیستول مقعدی در کودکان معمولا در اثر عدم درمان آبسه مقعدی رخ میدهد اما ابتلا به اسهال مزمن نیز از دلایل شایعی است که کودکان را در معرض ابتلا به این عارضه قرار میدهد. علائم بروز این بیماری در کودکان عبارتند از:
- احساس درد ضربان دار و شدید
- ایجاد تورم و قرمزی در اطراف ناحیه مقعد
- ترشح چرک و عفونت از ناحیه آسیب دیده
بیشتر بخوانید: راه های درمان اسهال در کودکان و نوزادان چیست؟
آبسه مقعدی در کودکان یکی از بیماری های نشیمنگاهی است که در نزدیکی مقعد شبیه به یک جوش چرکی یا دمل بروز داده میشود. این بیماری ممکن است در اثر شرایط مختلفی بروز داده شود که میتوان به انسداد غدد مقعدی با مدفوع یا باکتری اشاره کرد.
این انسداد محیطی ایده آل برای رشد و تکثیر باکتری ها فراهم میکند و در مدت زمان کوتاهی، توده عفونی و کیست مانندی ایجاد میشود که درد شدیدی در ناحیه مقعد ایجاد میکند. علاوه بر آن عواملی مانند شقاق مقعدی، چاقی و اضافه وزن کودک، دیابت و … میتواند در بروز بیماری آبسه مقعدی دخیل باشد.
ابتلا به بیماری آبسه مقعدی در کودکان با علائم دردناکی همراست که میتوان به تب و لرز، درد در قسمت زیر شکم، تجمع چربی در نزدیک مقعد کودک، درد مقعدی، احساس توده داغ و گرم در اطراف مقعد اشاره کرد.
رزرو نوبت اینترنتی دکتر بهار اشجعی
پرولاپس رکتوم بیماری شایعی در بین کودکان نیست. با این حال ممکن است برخی از کودکان زیر 4 را تحت تاثیر قرار دهد. در این کودکان لایه مخاطی شل تر از حالت عادی است که همین امر موجب میشود تا کودک در حین اجابت مزاج، دچار بیرون زدگی راست روده (افتادگی رکتوم) از دهانه مقعد شود.
ابتلا به این عارضه عمل دفع را برای کودک سخت و دشوار میکند و سب میشود تا کودک حین تخلیه مدفوع درد و ناراحتی زیادی را تجربه کند. ابتلا به یبوست مزمن، اسهال مزمن، سوء تغذیه کودک، آسیب نخاعی و … شرایطی هستند که کودکان را در معرض پرولاپس رکتوم قرار میدهند.
بی اختیاری مدفوع، بی اشتهایی، خارش و سوزش در ناحیه مقعد، عدم توانایی در تخلیه کامل روده از علائم بارز بیرون زدگی رکتوم هستند.
بیشتر بخوانید: بی اختیاری مدفوع در کودکان چگونه درمان می شود؟
روش های تشخیصی برای انواع بیماری های مقعدی در کودکان
در صورتی که کودک دچار یکی از بیماری های مقعدی شده باشد، پزشک متخصص بعد از شرح حال گیری معاینه فیزیکی را آغاز میکند. این کار سبب میشود تا تغییرات ایجاد شده در ناحیه مقعد را مشاهده و بررسی کند و در صورت نیاز برای تایید یا رد احتمالات داده شده برخی از آزمایشات زیر را برای کودک تجویز کند:
- آزمایش خون برای تشخیص عفونت یا التهاب
- ام آر آی (MRI) برای تشخیص نوع فیستول مقعدی
- سونوگرافی (استفاده از امواج صوتی برای تشخیص فیستول مقعدی و …)
- کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی برای تشخیص هرگونه زخم یا باریک شدن در نواحی روده بزرگ
درمان انواع بیماری های مقعدی در کودکان
انواع مختلف بیماری های مقعدی در کودکان با توجه به شدت بیماری، نوع و علائم بروز به روش های مختلفی قابل درمان است. گاهی اوقات برای برطرف کردن ناراحتی ایجاد شده در ناحیه مقعد تنها رعایت برخی نکات ساده و مراقبت های خانگی کمک کننده است در حالی امکان دارد برای برطرف شدن علائم دردناک نیاز به درمان های پیچیده تری مانند جراحی باشد.
۱- درمان های خانگی برای بیماری های مقعدی در کودکان
- مصرف غذاهای پر فیبر: گنجاندن فیبر در رژیم غذایی به افزایش حجم مدفوع و نرم شدن آن کمک میکند.
- مصرف مایعات کافی: نوشیدن مایعات در طول روز منجر به نرم شدن و دفع آسان مدفوع میشود.
- نشستن در آب گرم: نشستن در آب گرم میتواند برای تسکین درد و التهاب مقعد موثر باشد.
۲- درمان های دارویی برای بیماری های مقعدی در کودکان
- آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های باکتریایی
- داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
- داروهای ضد التهابی مانند استروئیدها
۳- روش جراحی برای درمان بیماری های مقعدی در کودکان
در موارد شدیدتر، ممکن است برای بهبود حال کودک نیاز به انجام جراحی با لیزر یا جراحی به روش سنتی باشد.
- جراحی آبسه مقعدی: این جراحی برای تخلیه چرک و عفونت آبسه انجام میشود.
- جراحی فیستول مقعدی: به منظور بستن کانال های فیستول از جراحی با لیزر کمک گرفته میشود.
- جراحی پرولاپس رکتوم: این جراحی به منظور ترمیم عضلات ضعیف شده کف لگن و رفع افتادگی رکتوم انجام میشود.
- جراحی شقاق مقعدی: این جراحی برای برطرف کردن پارگی شدیدی که بر روی پوست مقعد ایجاد شده است انجام میشود.
- جراحی بواسیر: در صورت شدید بودن بیماری یا بزرگ بودن توده های بواسیری ممکن است کودک نیاز به جراحی با لیزر یا جراحی با چاقو نیاز پیدا کند.
جهت دریافت نوبت معاینه و مشاوره دکتر بهار اشجعی اینجا کلیک کنید.
چرا دکتر بهار اشجعی؟
دکتر بهار اشجعی یکی از برجسته ترین جراحان اطفال در تهران است که با مهارت بالا، دانش به روز و استفاده از بهترین تجهیزات پزشکی توانسته به درمان انواع بیماری های مقعی کودکان در سراسر کشور کمک کند.
در صورتی که قصد دارید بیماری مقعدی فرزندتان را نزد بهترین متخصص اطفال درمان کنید، دکتر بهار اشجعی میتواند به خوبی در این مسیر با شما همراه باشد. برای تعین وقت یا کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره های مندرج در سایت با ما در تماس هستیم.
3 Comments
بله هر بیماری ای با توجه به درجه ی اون بیماری میتونه عوارض خاص خودش رو داشته باشه
خانم دکتر با این حساب چجوری میتونم از بروز بیماری های مقعدی تو دخترم جلوگیری کنم؟
آندسته از مشکلات اکتسابی مثل همورویید را میشه با تنظیم برنامه ی غذایی کودک و دفع مناسب جلوگیری کرد