آبسه مقعدی، آبسه پری آنال در کودکان، آبسه پری رکتال، آبسه مقعدی یا رکتوم؛ یک از شایع ترین آبسه های مقعدی در کودکان است که در اطراف مقعد مانند جوشی دردناک و چرکی ایجاد میشود.
آبسه مقعدی در کودکان اغلب از بسته شدن غدد مترشحه کانال مقعد ایجاد شده و با عفونت این غده آبسه بوجود می آید. در ادامه به دلیل درد شدیدی که این جوش چرکی ایجاد میکند، نشتن و اجابت مزاج برای کودکان بسیار سخت خواهد شد.
آبسه پری آنال در کودکان در اغلب موارد با به وجود آمدن یک بافت چرکی و صورتی رنگ در اطراف ناحیه مقعد همراه است به طوری که برخی از والدین آن را با یک جوش معمولی اشتباه میگیرند. اگر برای درمان این توده به پزشک مراجعه نکنید، آبسه عفونت شدیدی میکند و ممکن است خود به خود بترکد و بسیار درد داشته باشد.
در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با عارضه آبسه پری آنال و یا آبسه مقعدی در کودکان و روش های درمان آن آشنا شوید.
آبسه مقعدی در کودکان به دلیل عفونت غدد آنال که در اطراف مقعد قرار دارند و مسئول ترشح مایعی جهت مرطوب نگه داشتن مقعد است ایجاد میشوند. در واقع مسدود شدن این غدد ممکن است باعث ایجاد عفونت و در ادامه باعث ایجاد آبسه مقعدی در کودکان شود.
بطور کلی دلایل گوناگونی میتواند در بروز آبسه مقعدی در کودکان و نوزادان نقش داشته باشد که برخی از آنها عبارتند از:
طبق مقاله منتشر شده از سوی منبع معتبر ouh.nhs.uk، درباره آبسه پری آنال در کودکان آمده است:
“A perianal abscess is a relatively common condition in children. it mainly affects baby boys who are less than a year old but can develop in either boys or girls at any age”.
” آبسه مقعدی یک بیماری نسبتاً شایع در کودکان است. این بیماری عمدتاً بر نوزادان پسر کمتر از یک سال تاثیر میگذارد، اما میتواند در پسران و دختران در هر سنی نیز ایجاد شود.”
در واقع میتوان گفت که آبسه مقعدی یک بافت چرکی و عفونی بر روی غدد بسته شده اطراف مقعد در کودکان و نوزادان است که خود به علت تجمع اولیه عفونت در همین غدد بسته شده ایجاد میشود.
کودکان و نوزادانی که جوش عفونی در نزدیک مقعدشان را تجربه میکنند، علاوه بر اینکه درد و ناراحتی زیادی در ناحیه مقعد دارند، با علائم و نشانههای دیگری نیز مواجه خواهند شد که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
بیشتر بخوانید: علائم بروز هموروئید در کودکان + درمان بواسیر در کودکان
آبسه پری آنال در کودکان میتواند به دو صورت عمقی و سطحی به وجود بیاید. اگر نوع سطحی این بیماری به موقع درمان نشود، میتواند شدیدتر شود و به نوع عمقی آن تبدیل شود.
بیماری آبسه پری آنال نیز انواع گوناگونی دارد که هر یک به شرح زیر هستند:
این آبسه چه در کودکان و چه در بزرگسالان نشستن را برای فرد سخت و دردناک می کند، چرا که هر دو قسمت اسفنکتر مقعد خارجی و داخلی را به خود درگیر میکند. البته فقط حدود 50 درصد از بیماران، به این آبسه مبتلا هستند.
احتمال ایجاد این آبسه در قسمت بالای عضله الواتورآنی زیاد است و در بانوان شیوع بیشتری دارد.
این نوع از آبسه مقعدی در قسمت اسفنکتر خارجی مقعد ایجاد شده و تنها 20 درصد از جامعه آماری افراد مبتلا به آبسه را به خود درگیر میکند.
از شایع ترین آبسه های پری آنال آبسه پری رکتال است که حدود 90 درصد افراد را درگیر خود کرده است.
برای درمان آبسه مقعدی در کودک خود با دکتر بهار اشجعی تماس بگیرید.
اولین و پایهای ترین نشانه آبسه مقعدی در کودکان و یا نوزادان، احساس یک توده قرمز و داغ است که در بسیاری از موارد، کودک ابراز درد در اطراف آن ناحیه را دارد.
پزشکان در ابتدا با معاینه بدنی کودک و با بررسی علائم آبسه، این عارضه را تشخیص میدهند. اگر پزشک متخصص کودکان در طول معاینه بالینی به بیماریهای دیگری همچون فیستول شک کند، میتواند از روشهای تصویر برداری MRI و یا سونوگرافی استفاده کند.
“تشخیص اشتباه و استفاده از داروهای اشتباه برای درمان آبسه پری آنال در کودکان، میتواند وضعیت وخامت این بیماری را بدتر کند و یا حتی آن را تشدید کند. پس حتماً برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص در زمینه درمان آبسه پری آنال کودکان و نوزادان مراجعه کنید.”
بیشتر بخوانید: علائم و نشانه های شقاق در کودکان + درمان شقاق مقعدی در کودکان
برای درمان و تخلیه چرک ناشی از آبسه مقعدی در کودکان، حتما باید از روش های تهاجمی استفاده شود تا این کیسه چرک و عفونی بطور کلی تخلیه شود و از عود مجدد آن جلوگیری شود.
جراحی آبسه مقعدی در کودکان معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. پزشک برش کوچکی در اطراف آبسه ایجاد می کند و چرک را تخلیه می کند. سپس پزشک ممکن است محل زخم را بخیه بزند یا با یک سوند باز بگذارد تا چرک و مایعات اضافی تخلیه شوند.
در اغلب موارد بعد از جراحی آبسه مقعدی کودکان، پزشک توصبه به مصرف آنتی بیوتیک و چرک خشک کن میکند تا از عفونت مجدد آبسه جلوگیری شود.
“توجه کنید که استفاده از آنتی بیوتیک و چرک خشک کن ها میتواند در روند درمان آبسه مقعدی در کودکان موثر باشد، اما نمیتواند بر روی درمان قطعی این بیماری در کودکان و بزرگسالان تاثیری بگذارد. نقش آنتی بیوتیک ها در درمان آبسه مقعدی جلوگیری از عفونت مجدد آبسه میباشد.”
همچنین لیزر یکی از روش های جراحی آبسه مقعدی در کودکان است که توسط پزشک متخصص، با بیهوشی و در کوتاهترین زمان ممکن، نتایج خوب و قابل قبولی را حاصل میکند.
در بیشتر موارد، جراحی آبسه مقعدی در کودکان به خوبی انجام می شود و کودک شما به سرعت بهبود می یابد. با این حال، در برخی موارد، ممکن است عوارضی مانند عفونت، خونریزی یا درد در محل زخم ایجاد شود که در صورت مشاهده چنین مواردی توصیه میکنیم حتما پزشک را در جریان بگذارید.
برای دریافت وقت معاینه جهت درمان آبسه مقعدی در کودکان از طریق فرم دریافت نوبت آنلاین دکتر بهار اشجعی اقدام کنید.
عدم رعایت بهداشت یکی از دلایلی است که موجب میشود تا فرزندتان به آبسه مقعدی دچار شود. اگر خودتان در شستن ناحیه مقعدی فرزندتان دقت به خرج ندهید و یا خودش این ناحیه را به خوبی نشوید، احتمال ابتلا به آبسه مقعدی بالا خواهد رفت.
پس سعی کنید برای پیشگیری از ابتلای فرزندتان به آبسه مقعدی، این 4 نکته را حتماً رعایت کنید:
بیشتر بخوانید: درمان پیچ خوردگی بیضه در کودکان (پیچش بیضه در کودکان)
رعایت نکات مراقبتی بعد از جراحی آبسه پری آنال در کودکان نه تنها باعث کمتر شدن دوران نقاهت بعد از عمل میشود، بلکه موجب جلوگیری از عود مجدد آبسه مقعدی نیز خواهد شد.
برخی از مراقبتهایی که بهتر است بعد از جراحی آبسه پری آنال در کودکان انجام دهید عبارتند از:
بیشتر بخوانید: راههای تشخیص دیابت در کودکان + درمان انواع دیابت در کودکان
چنانچه بیماری که دچار آبسه پری آنال است درمان نشود این عارضه شدیدتر شده و با تخلیه شدن ناگهانی و خود به خود، تبدیل به فیستول میشود. درمان این عارضه به مراتب بسیار پیچیدهتر از عارضه آبسه پری آنال است و تنها به کمک جراحی قابل درمان خواهد بود. همچنین احتمال وسعت این بیماری زیاد بوده و ممکن است بیمار را دچار عفونتهای فراگیر و سیستمیک در کل بدن کند.
در صورتی که آبسه مقعدی درمان نشود در ناحیه مجرای ادراری و کشاله ران گسترش پیدا کند، قسمتهای بسیار بیشتری از بدن را به خود درگیر میکند. همچنین هر چقدر که بیماری فیستول مقعدی در کودکان بیشتر گسترش پیدا کند و بیشتر شود، میتواند مدت زمان مورد نیاز برای بستری شدن در بیمارستان را بیشتر کند و مدت زمان درمان فرزند شما را طولانیتر کند.
بیشتر بخوانید: راههای درمان اسهال در کودکان + علت استفراغ در نوزادان و کودکان
در صورتی که بر روی باسن یا نزدیک مقعد کودک نشانه هایی از آبسه مشاهده کردید، میبایست برای مراقبت و درمان فوری کودک را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید. تاخیر در درمان آبسه سطحی یا عمقی تنها باعث بدتر شدن اوضاع سلامتی کودک شما میشود و ممکن است عوارض غیر قابل جبرانی را برای کودک به همراه داشته باشد. همچنین آبسه عمقی به دلیل عفونی بودن خطرناک تر از آبسه سطحی است؛ بنابراین درمان سریع و فوری آن ضروری میباشد.
اگر کودک شما در طول بیماری خود این علائم را تجربه میکند، بهتر است تا در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید:
جهت تشخیص دقیق و درمان فوری آبسه مقعدی در کودکان با دکتر بهار اشجعی از طریق فرم رزرو نوبت اقدام کنید.
دکتر بهار اشجعی یکی از بهترین پزشکان متخصص جراحی کودکان و به خصوص نوزادان پسر در تهران میباشد. ایشان بعد از گذراندن دوره تحصیلی پزشکی عمومی در دانشگاه شهید بهشتی، به تحصیل در رشته جراحی عمومی در دانشگاه شهید بهشتی پرداختند.
>دکتر بهار اشجعی با تلاش و پشتکاری که داشتندموفق به کسب رتبه اول کشوری در بورد فوق تخصصی جراحی اطفال شدند. ایشان همچنین با توجه به سابقههایی که در درمان و جراحی کودکان و نوزادان داشتند، توانستد تا تعداد 17 مقاله معتبر منتشر کنند.
دکتر بهار اشجعی خدمات بسیار زیادی را ارائه میدهند که برخی از آنها عبارتند از:
شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با خدمات دکتر بهار اشجعی اینجا کلیک کنید و درمان درد و ناراحتی فرزندان خود را به ایشان بسپارید.
2 Comments
سلام خانم دکتر
دختر من 8 ماهشه
ئقتی داشتم پوشکشو عوض میکردم در اطراف سوراخ مقعدش یک جوش چرکی دیدم
میتونه نشون دهنده آبسه مقعدی باشه؟
سلام لطفا عکس و شرح حال کودک و سوال تون رو در تلگرام ارسال بفرمایید
09191369074