علائم، عوارض و درمان فتق کشاله ران یا اینگوینال در کودکان و نوزادان
بطور متوسط از هر 10 نوزادی که متولد می شود یک نوزاد مبتلا به فتق کشاله ران یا به عبارتی فتق بیضه است. همچنین احتمال وجود فتق یا هرنی کشاله ران در پسران 6 تا 8 برابر دختران است، اما این بدان معنا نیست که هرنی کشاله ران در دخترها وجود ندارد.
بعد از فتق کشاله ران شایع ترین فتق شکمی شایع میان کودکان فتق ناف می باشد که در مقاله ای جداگانه بصورت کامل درباره آن صحبت کرده ایم.
به منظور این که بتوانید این بیماری را در نوزاد یا کودک خود شناسایی کرده، مناسب ترین و بهترین راه های تشخیصی و درمانی را به موقع پیگیری نمایید، لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
فتق کشاله ران در کودکان چیست؟
فتق کشاله ران یا فتق مغبنی (Inguinal hernia) شایع ترین فتق میان کودکان و نوزادان است و زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده کودک به دلیل فشاری که به قسمت انهایی شکم کودک وارد میشود، وارد ورودی و یا دهانه کشاله ران کودک شود و ایجاد یک توده ملتهب و برآمده کند.
بیشتر بخوانید: انواع هرنی در کودکان
علت ایجاد فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان چیست؟
علت بروز فتتق کشاله ران یا هرنی اینگوینال در کودکان و نوزادان، ضعف دیواره شکم و ماهیچههای شکمی است که در بدو تولد در بعضی از بچه ها وجود دارد.
با رشد جنین پسر و در دوران بارداری، بیضه ها درون شکم تشکیل میشوند سپس از طریق کانال شکم به سمت کیسه بیضه حرکت میکنند؛ پس از تولد نوزاد کانال کشاله ران یا اینگوینال بسته می شود تا مانع برگشت بیضه ها به شکم شود.
اگر این ناحیه بصورت کامل بسته نشود بخشی از روده می تواند وارد کانال اینگوینال شده و باعث ایجاد فتق بیضه شود.
علائم شایع بیماری فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان
شایع ترین نشانه فتق بیضه یا همان هرنی اینوگوینال در کودکان مشاهده یک توده در ناحیه کشاله ران یا کیسه بیضه است که اغلب با علائم زیر همراه است:
- تورم و التهاب بدون درد
- احساس درد کودک در ناحیه فتق
- کم شدن اشتها در کودکان نسبت به حالت معمول
- تورم و قرمزی و حساسیت بیضهها نسبت به تماس
- افزایش اندازه توده در زمان سرفه، گریه یا زور زدن کودک
- ابتلا کودک به کولیت روده
کدام کودکان بیشتر در معرض ابتلا به فتق کشاله ران (فتق بیضه) هستند؟
ابتلا به هرنی کشاله ران در کودکان معمولا از نوزادی تا سنین 5 سالگی بسیار رایج است. در دوران نوزادی فتق بیضه در نوزادان نارس بیشتر از همه شایع است. در موارد زیر کودکان بیشتر در معرض ابتلا به فتق اینگوینال میشوند:
- کودکانی که به فیبروز سیستیک مبتلا هستند.
- ابتلا کودک به هیپوسپادیاس
- کودکانی که در مجاری ادراری خود اختلالاتی دارند مانند تنگی مجرای ادرار.
- کودکانی که دارای سابقه خانوادگی در ابتلا به فتق کشاله ران هستند.
- عدم نزول بیضه در کودکان از جمله مواردی است که احتمال ابتلا به فتق کشاله ران را افزایش میدهد.
- در بسیاری از کودکان و نوزادان ضعف دیواره شکم که منجر به فتق بیضه یا فتق اینگوینال میشود، قبل از تولد و زمانی اتفاق میافتد که عضله دیواره شکم به درستی بسته نمیشود.
فتق اینگوینال یا هیدروسل؟!
گاهی ممکن است که والدین با دیدن ورم و التهاب در کشاله ران کودک خود دچار این دوگانگی شوند که آیا کودکشان به هرنی اینگوینال (فتق کشاله ران) مبتلا شده و یا هیدروسل.
هیدروسل میتواند شبیه به فتق کشاله ران (فتق مغبنی) باشد اما از آنجایی که ماهیت بیماری متفاوت است نمیتوان آنها را یکسان دانست.
هیدروسل در کودکان در اثر آب آوردن کیسه هیدروسل در بیضه رخ میدهد و هیچ دردی به همراه ندارد. اما فتق اینگوینال در کودکان بیرون زدگی بخشی از روده در اثر بسته نشدن کانال مغبنی یا همان کاشله ران در زمان شکل گیری جنین است.
اگر میخواهید مطمئن شوید که کودک شما به هیدروسل مبتلا شده و یا فتق کشاله ران، میتوانید به پزشک متخصص اطفال در همین زمینه مراجعه کنید و اقدامات لازم برای درمان را پیش بگیرید.
راه های تشخیص فتق کشاله ران در کودکان
اولین قدم برای تشخیص هرنی اینگوینال در کودکان، معاینه فیزیکی است. دکتر اطفال با فشار دادن بیرون زدگی کشاله ران بررسی میکند که آیا اندازه توده تغییر میکند یا خیر. سپس جهت کسب اطمینان بیشتر از بابت ابتلا به فتق کشاله ران، از روشهای زیر برای معاینات بیشتر استفاده میکند:
- معاینه فیزیکی توسط پزشک متخصص اطفال
- سونوگرافی، سی تی اسکن یا MRI (با توجه به تشخیص پزشک)
آشنایی با عوارض احتمالی فتق کشاله ران در کودکان
طبیعتاً وقتی سوراخی در ناحیه کشاله ران کودکان وجود داشته باشد، می تواند عوارضی را برای کودک بر اساس عضوی که از آن سوراخ غیر عادی خارج می شود به همراه داشته باشد که بر اساس جنسیت کودک این عوارض ممکن است متفاوت باشد و برای درمان باید به پزشک متخصص و فوق تخصص جراحی اطفال مراجعه شود.
عوارض احتمالی عدم درمان به موقع فتق کشاله ران در نوزادان و کودکان، موارد زیر را در بر می گیرند:
- صدمه به بیضه در پسربچه ها: اکثر فتقهای اینگوینال یا فتق بیضه در صورتیکه ترمیم و درمان نشوند به مرور زمان بزرگ میشوند و می توانند به داخل کیسه بیضه کشیده شوند و باعث درد و تورم در بیضه ها شوند. همچنین نزدیک بودن فتق به دستگاه تناسلی پسران میتواند خونرسانی به بیضه ها را نیز مختل کند.
- صدمه به تخمدان در دختربچه ها: در دختر بچه ها چیزی که در کانال کشاله ران رفت و آمد می کند ممکن است تخمدان باشد که اگر گیر کند و درمانی صورت نگیرد خطراتی را برای طفل ایجاد میکند و باعث ایجاد مشکلاتی برای آینده کودک می شود. همچنین چون محل فتق نزدیک به دستگاه تناسلی کودک است میتواند خونرسانی به تخمدان را مختل کند که باعث ایجاد آسیب به کودک میشود.
- قطع شدن جریان خون در روده: درصورتیکه فتق در کودکانی که دارای علائم آن هستند نادیده گرفته شود، میتواند باعث گیر افتادن قسمتی از روده در شکاف ایجاد شده شود که در نهایت منجر به نکروز روده خواهد شد و باید درمان اورژانسی برای کودک انجام شود. نکروز بافت روده میتواند منجر به سوراخ شدن روده شود و محتویات روده به داخل شکم بریزدف این امر باعث عفونت شکم شده که میتواند جان کودک عزیز شما را به خطر بیندازد.
دیگر عوارضی که فتقکشاله ران در کودکان (هرنی اینگوینال) میتواند داشته باشد عبارتند از:
- فشار بر بافت های اطراف
- گیرکردن بخشی از روده در عضلات شکم
- تشدید و بزرگ تر شدن فتق کشاله ران کودک به مرور زمان
تمامی این خطرات با قرار دادن کودک مبتلا تحت نظر پزشک یا جراح متخصص فتق کشاله ران و انجام جراحی فتق کشاله ران در زمان مناسب، قابل پیشگیری هستند.
معاینه فتق کشاله ران در کودکان به چه صورت انجام می شود؟
معاینه فیزیکی با هدف بررسی برآمدگی در ناحیه کشاله ران کودک یا کانال مغبنی و درمان فتق توسط دکتر فتق کشاله ران کودکان انجام می گیرد. ممکن است در طی این فرآیند از کودک خواسته بشود که در حالت ایستاده سرفه کند تا فتق کشاله ران، موقعیت برجسته تری پیدا کند.
بهترین راه درمان فتق اینگوینال در کودکان چیست؟
هرنی اینگوینال یا فتق کشاله ران در کودکان درمان دارویی ندارد، در صورتی که فتق کشاله ران یا هرنی اینگوینال در کودکان، طبق تشخیص دکتر متخصص فتق و جراح اطفال برای جلوگیری از عوارض جدی، عمل جراحی فتق کشاله ران بهترین راه درمان این بیماری است.
باتوجه به بخشی از مقاله ای که در سایت mayoclinic.org آمده است:
Most inguinal hernias enlarge over time if not repaired surgically. In men, large hernias can extend into the scrotum, causing pain and swelling.
اکثر فتق های اینگوینال اگر با جراحی ترمیم نشوند به مرور زمان بزرگ می شوند. در مردان، فتق های بزرگ می توانند به داخل کیسه بیضه کشیده شوند وباعث درد و تورم شوند.
فیلم مصاحبه با دکتر بهار اشجعی درباره جراحی و درمان فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان
جهت ارسال تصاویر در تلگرام و تعیین وقت مشاوره با دکتر بهار اشجعی اینجا کلیک کنید.
در چه صورتی برای درمان فتق کشاله ران در کودکان نیاز به جراحی است؟
فتق کشاله ران (هرنی اینگوینال) در کودکان به محض تشخیص باید جهت اقدام درمانی به فوق تخصص جراحی اطفال ارجاع داده شود. در صورت عدم درمان به موقع میتواند منجر به صدمات جبران ناپذیر به بیضه ها یا تخمدان ها شود. بهتر است والدین گرامی بدانند، در صورت گیر افتادن یا اصطلاحا استرانگوله شدن روده ها در ساک فتق، ممکن است روده سیاه شده و یا خدای نکرده منجر به مرگ کودک شود.
در صورتی که فتق کشاله ران کودک (هرنی اینگوینال) بزرگ باشد یا به یک عارضه دردناک تبدیل شده باشد، به انجام عمل اورژانس فتق کشاله ران توسط فوق تخصص جراحی کودکان و یک دکتر خوب برای عمل فتق نیاز است.
جراحی فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان چگونه انجام می شود؟
عمل جراحی های فتق کشاله ران بصورت سرپایی انجام می شود.
جراحی فتق اینگوینال یا همان فتق بیضه در کودکان تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی انجام میشود. در این جراحی در ناحیه کشاله ران برشی ایجاد میشود تا پارگی هرنی مشخص شود. سپس آن قسمتی که دچار پارگی شده است ترمیم شده و برای جلوگیری از عود مجدد لایهای توری به نام مش بر روی محل پارگی فتق قرار میگیرد. در نهایت کشاله ران بخیه زده شده و محل جراحی پانسمان میشود.
جراحی فتق در کودکان در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام میشود که بعضا مدت زمان آن در دختران بسیار کوتاه تر نیز میباشد.
در صورت تمایل می تواند جهت تعیین وقت معاینه با خانم دکتر بهار اشجعی اینجا کلیلک کنید یا سوالات خود را در انتهای همین صفحه از دکتر بهار اشجعی، متخصص جراحی اطفال و کودکان بپرسید.
مزایای جراحی فتق مغبنی در کودکان
- از بروز عوارض جدی برای فرزند شما در آینده جلوگیری می نماید.
- کودک در همان روز جراحی فتق کشاله ران از بیمارستان مرخص می شود و این عمل دوران نقاهت طولانی مدت ندارد.
- توده یا ورم کودک بعد از جراحی فتق کشاله ران به طور کامل رفع می شوند.
- ناراحتی و دردی که کودک شما تجربه می کند را در کوتاه ترین زمان ممکن بهبود می بخشد.
- سلامت اندام تناسلی (بیضه و تخمدان) کودک حفظ می شود.
مراقبت های لازم و ضروری توسط والدین بعد از جراحی فتق کشاله ران
مراقبت هایی که لازم است والدین کودکان مبتلا بعد از جراحی و درمان فتق کشاله ران (هرنی اینگوینال) پیگیری کنند، به شرح زیر هستند:
- شما می توانید کودک خود را 2 روز بعد از عمل جراحی فتق کشاله ران حمام کنید.
- 1 یا 2 هفته بعد از عمل فتق کشاله ران، کودک خود را برای معاینه دوباره نزد پزشک معالج یا ارولوژیست اطفال ببرید.
- فعالیت های سنگین و پرفشار کودک خود را تا یک ماه بعد از عمل فتق کشاله ران محدود کنید.
- انجام بازی ها و فعالیت ها ی سنگین را تا حدود یک ماه بعد از عمل فتق کشاله ران برای فرزند خود محدود کنید.
- مطمئن شوید که مایعات و مواد غذایی سرشار از فیبر از جمله سبزیجات و میوه ها در رژیم غذایی فرزند شما قرار دارند.
- از مشاهده ورم و خون مردگی در جای عمل فتق کشاله ران کودک نترسید چرا که طی 3 هفته تا 3 ماه، همراه با بسته شدن شکاف ناشی از عمل فتق برطرف خواهند شد؛ فراموش نکنید که این فرآیند، تدریجی است.
- برای جلوگیری از ایجاد عفونت در محل زخم، پانسمان قرار گرفته شده روی زخم را باتوجه به دستور پزشک تعویض کنید.
اگر سوالی درباره روش درمان فتق کشاله ران (هرنی اینگوینال) در کودکان و نوزادان دارید می توانید در انتهای همین مطلب سوالتان را با دکتر بهار اشجعی، فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان مطرح کنید.
برای درمان فتق کشاله ران در کودکان به کدام متخصص مراجعه کنیم؟
برای درمان فتق کشاله ران در کودک خود باید به جراح اطفال یا اورولوژیست اطفال مراجعه کنید. تا قبلاز 18 سالگی جراح اطفال میتواند در درمان و جراحی فتق کشاله ران فرزندتان، به شما کمک کند. بعد از 18 سالگی باید به اورولوژیست و جراح بزرگسالان مراجعه کنید.
مناسب ترین گزینه برای درمان قطعی فتق اینگوینال در کودکان، کسی است که فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان باشد، به ظرافت جراحی فتق کشاله ران آگاه باشد و دوره جراحی فتق کشاله ران را پشت سر گذاشته باشد.
زمانیکه که بخشی از روده از بخشی که دارای ضعف عضلانی است بیرون بزند باعث بروز فتق در ناحیه کشاله ران یا هرنی اینگوینال می شود که برای کودک که دارای آستانه درد پایینی است بسیار دردناک است بنابر این از والدین انتظار می رود با مراجعه به متخصصان جراحی اطفال، هرچه سریعتر برای درمان این عارضه اقدام کنند تا از هرگونه آسیب احتمالی به اندام های کودک جلوگیری شود.
هزینه جراحی فتق کشاله ران برای کودکان چگونه محاسبه می شود؟
قیمت جراحی فتق کشاله ران برای کودکان با توجه به وسعت بیماری، پزشک معالج انتخابی و بیمارستانی که عمل فتق کشاله ران در آن انجام می گیرد، مشخص می شود. بنابراین لازم است که برای آگاهی از هزینه دقیق جراحی فتق کشاله ران، به صورت حضوری برای معاینه فیزیکی کودک خود مراجعه کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به محض مشاهده هرگونه نشانه ای از ناراحتی یا تغییر جسمی در ناحیه کشاله ران کودک، باید برای درمان و تشخیص صحیح بیماری نوزاد یا کودک خود به پزشک متخصص مراجعه کنید.
همانطور که گفته شد، فتق کشاله ران بصورت التهاب و تورم بدون درد خودش را نشان میدهد که به محض مشاهده این توده متورم باید اقدامات درمانی از سر گرفته شود، درصورتیکه کودک در محل فتق، همراه باغ التهاب و تورم اح0ساس درد نیز داشته باشد، نشان دهنده وخامت اوضاع است که باید اقدام اوروژانسی برای کودک انجام شود تا از سیاه شدن روده و بروز خطر جانی برای کودک جلوگیری شود.
با توجه به اینکه بیماری فتق کشاله ران یک بیماری شایع میان نوزادان به ویژه نوزادان پسر می باشد، معاینات سریالی و دوره ای کودکان را جدی گرفته و کوک خود را به موقع نزد پزشک ببرید تا در صورت تشخیص بیماری فتق کشاله ران یا هرنی اینگوینال، درمان به موقع و مناسب برای کودک عزیز شما صورت گیرد.
دکتر بهار اشجعی، دکتر جراح فتق کودکان و نوزادان در تهران همه روزه آماده مشاوره و پاسخگویی به شما عزیزان در مطب، بیمارستان لاله و بیمارستان کودکان تهران هستند.
راه های ارتباط و مشاوره با دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان
دکتر بهار اشجعی دارای بورد فوق تخصصی در جراحی کودکان و نوزادان با استفاده از تکنیک های روز دنیا و دستگاه های مجهز و پیشرفته به انجام جراحی فتق کشاله ران در بیمارستان های لاله و بیمارستان کودکان تهران می پردازد. جهت دریافت وقت مشاوره و ویزیت می توانید از طریق شماره تماس های قرار داده شده در سایت با ایشان در ارتباط باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان و عمل جراحی فتق کشاله ران یا فتق مغبنی در کودکان توسط دکتر بهار اشجعی می توانید در تلگرام یا اینستاگرام با ایشان در ارتباط باشید.
42 Comments
سلام پسر یک سال ونه ماه دارم که یک باره کناربیض برآمدگی بود تا بردمش دکتر برآمدگی از بین رفت وفرستادن سونوگرافی اون چیزی تشخیص نداد ولی الان گریه که کرد دوباره برآمدیم به وجود آمد دوباره هم خودش از بین رفت آیا بایدعمل کند یا ممکن که خوب شود لطفا راهنمای کنید یا بدترمی شود
با سلام حتما جهت معاینه تشریف بیاورید
احتمالا فتق کشاله ران است
سلام پسرم 55 روزشه و چند روزی هست متوجه فتق بیضه چپ شدم. دکتر بردم گفتن باید عمل شه. خواستم بدونم عملش توی نوزاد 4 کیلو لاپاراسکوپی هست یا نه
با سلام ، با توجه به شرایط کودک تصمیم به جراحی گرفته میشود ، در این عمل برش بسیار کوچک است و نیازی به لاپاراسکوپی نیست
سلام پسر من تازه یک ماهش هست سونو انجام دادیم دکتر گفت سمت راست بیضه فتق است ایا نیاز به عمل است و سن نوزاد مهم است
با سلام
برای هر بیمار با توجه به شرایط کلی او تصمیم گرفته میشود
در صورتی که فتق اینگوینال داشته باشنددنیاز به جراحی است
اما حتما باید معاینه دقیق صورت گیرد
جهت نوبت دهی با شماره زیر تماس بگیرید
09191369074
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر
من الان 20 سالمه و در قسمت بالا سمت راست واژنم هر از گاهی برآمدگی ایجاد میشه که وقتی فشار میدم حس میکنم یچیز سفت زیرشه ولی وقتی دستمو بردمیدارم دوباره میاد بالا.
درد نداره و میگم هراز گاهی اینجوری میشه فقط گاهی که یهو سرفه میکنم یا ایستاده عطسه محکم میکنم یهو درد میگیره
ممکنه فتق کشاله ران باشه؟
بله احتمال وجود فتق است
برای تشخیص نیاز به معاینه و سونوگرافی هست
سلام دکتر یک ماه قبل عمل فتق کشانه ران سمت راست با مش جذبی انجام دادم چند روز درد بیضه درد سمت راست دارم از روز اول بعد بیضه سمت راست بالا مونده پایین نمیاد دپلر رنگی و عکس هسته ای رفتم فرموند که خون جریان دارد اما ضعیف شده نسبت به اونیکی بیضه حدودا یک سانت یا یه کم بیشتر کوچکتر از سمت چپ هست راه درمان چیه دکتر با برداشتن مش مشکل حل میشه پیش چندین دکتر رفتم جوابی نگرفتم آیا دکتر که عمل کرده باعث شده این مشکل پیش لطفا کمک کنید خیلی ناراحتم راه درمان رو بفرمایید ممنون میشم خیلی نگرانم یعنی باز کوچکتر خواهد شد و بیضه از بین میره درآینده دوچار مشکل میشم ؟
با سلام
در صورتی که اختلالی در خونرسانی وجود داشته و تغییر سایز بیضه اتفاق افتاده باشه حتما باید پیگیری بفرمایید
به دکتر علیرضا سینا مراجعه بفرمایید ارولوژیست بزرگسال هستن