بهترین روشهای درمان فیستول مقعدی در کودکان + راه های تشخیص و علائم آن
فیستول مقعدی در کودکان یکی از بیماریهای شایع مقعدی در بین نوزادان و کودکان است که در اثر ایجاد مجاری غیر طبیعی در بین دو بافت بدن پدید میآید و میتواند کانال مقعد تا پوست کودک را درگیر کند. گرچه فیستول مقعدی در اطفال ساده تر است اما با این حال علائم به وجود آمده آن میتواند موجب ناراحتی کودکان شود.
بروز فیستول مقعدی در اطفال بسیار متفاوت تر از فیستول مقعدی در بزرگسالان است و در صورت تشخیص به موقع میتوان آن را به سادگی درمان کرد.
علائم فیستول مقعدی در کودکان و نوزادان
شاید به تازگی متوجه التهاباتی در اطراف مقعد کودک شده باشید و ندانید این نشانه برای چه بیماری است؟ بیماری فیستول در کودکان با علائم متفاوتی بروز پیدا میکند؛ بنابراین اگر برخی از علائم زیر را مشاهده کردید، توصیه میشود برای تشخیص دقیق تر نزد متخصص اطفال بروید تا در صورت ابتلا کودک به بیماری فیستول اقدامات درمانی انجام شود:
به طور کلی علائم فیستول مقعدی در کودکان عبارتند از:
- خروج ترشحات چرکی از ناحیه فیستول
- ایجاد قرمزی و تورم در نواحی اطراف مقعد
- ایجاد جوش چرکی یا کورک در اطراف مقعد
- ایجاد درد شدید در کودکان که موجب بی قراری و گریه آنها میشود
- احساس درد مداوم و شدید خصوصا حین راه رفتن، عطسه یا سرفه
علت بروز فیستول مقعدی در کودکان و نوزادان
فیستول مقعدی در کودکان اغلب به دلیل ایجاد غدههای عفونی در کانال مقعد بروز پیدا میکند و این مورد در بزرگسالان کمی متفاوت تر است و در آنها به دلیل ابتلا و عدم درمان آبسه مقعدی بوجود میآید.
در اطراف ناحیه مقعد غدد ریز و در عین حال متعددی وجود دارد که با ابتلا کودک به آبسه مقعدی یا عفونت میتوانند مسدود شوند و در نهایت کودک در معرض ابتلا به فیستول قرار گیرد. حالا ممکن است برای شما سوال ایجاد شود که مسدود شدن غدد مقعدی چگونه منجر به فیستول مقعدی کودکان میشود؟
برای پاسخ باید بگوییم با انسداد غدد مقعدی، آنها دچار التهاب میشوند و تجمع چرک و عفونت در بین غدد و در نهایت باز شدن آن سبب ایجاد مجاری غیر عادی در دو بافت اسفنکتر و راست روده کودکان میشود و آنها را به فیستول مقعدی مبتلا میکند.
علاوه بر این موضوع، ابتلا به فیستول مقعدی در کودکان را میتوان ناشی از موارد زیر دانست:
- حساس بودن بدن کودکان
- اسهال مزمن کودک با آسیب به دیواره خارجی مقعد و آلوده کردن آن
- افزایش حجم مدفوع و فشار ناشی از آن به دلیل کوچک بودن دهانه مقعد در کودکان تا ۲ سال
جهت دریافت وقت معاینه با دکتر بهار اشجعی با شماره ۰۲۱۴۴۸۴۱۸۶۲ تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: درمان آنوس بسته در کودکان و نوزادان
انواع فیستول مقعدی در کودکان
بیماری فیستول مقعدی در کودکان نیز همانند بزرگسالان با توجه به ناحیه ای که تحت تاثیر قرار داده است به انواع مختلفی دسته میشود که در ادامه هر یک از آنها را بررسی میکنیم:
فیستول زیر مخاطی
فیستول زیر مخاطی یکی از ساده ترین نوع فیستول مقعدی است که مجاری آن به صورت سطحی از زیر مخاط عبور میکند و به صورت یک مجرای سطحی در زیر آن ظاهر میشود.
بیشتر بخوانید: درمان عدم نزول بیضه در کودکان و نوزادان پسر + علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان
فیستول سوپر اسفنکتریک (Suprasphincteric)
این نوع فیستول از میان عضلات اسفنکتر داخلی و اسفنکتر خارجی آغاز میشود و به سمت بالا پیش روی میکند. مجاری ایجاد شده فیستول سوپر اسفنکتریک در نهایت از مقعد عبور کرده و وارد پوست میشود.
فیستول ترانس اسفنکتریک (Transsphincteric)
فیستول ترانس اسفنکتریک در ابتدا عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد را در گیر میکند و از طریق اسفنکتر خارجی به سطح پوست راه میابد و ظاهری u شکل در اطراف مقعد ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید: علائم بروز زخم مقعد در کودکان چیست؟
فیستول اکسترا اسفنکتریک (Extrasphincteric)
این نوع از فیستول مقعدی در کودکان از راست روده آغاز شده و در نهایت از طریق عضله لواتور آنی در کف لگن به پوست اطراف مقعد میرسد. فیستول اکسترا اسفنکتریک به ندرت ممکن است رخ دهد.
فیستول اینتر اسفنکتریک (Intersphincteric)
فیستول اینتر اسفنکتریک از بین عضلات اسفنکتر داخلی و اسفنکتر خارجی شروع شده و سپس از طریق اسفنکتر خارجی به پوست اطراف مقعد راه میابد.
به گفته سایت رسمی www.ncbi.nlm.nih.gov فیستول های بین اسفنکتریک رایج ترین نوع فیستول هستند که 50 تا 80 درصد از تمام فیستول های کریپتوگلندولار را تشکیل می دهند.
” Intersphincteric fistulas are the most common type of fistula comprising 50-80% of all cryptoglandular fistulas. “
روش های تشخیصی فیستول مقعدی در کودکان
در اغلب موارد مادران با مشاهده و آگاهی از علائم بیماری فیستول میتوانند به این بیماری پی ببرند. اما با این حال اگر فرزند شما علائمی شبیه به بیماری فیستول را تجربه میکند بهتر است برای معاینه و تشخیص دقیق تر او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.
پزشک معالج در ابتدا علائم بیماری و سوابق پزشکی را از والدین یا مراقبان کودک میپرسد و سپس معاینه فیزیکی را آغاز میکند. گاهی اوقات ممکن است برای تشخیص گستردگی بیماری فیستول آزمایشات لازم مانند سونوگرافی برای خردسالان تجویز شود.
” ابتلا فرزند دلبندتان به بیماری فیستول مقعدی ممکن است برای شما نگرانی هایی را ایجاد کند؛ اما بهتر است بدانید بیماری فیستول در کودکان بسیار ساده تر است و در صورت مراجعه به موقع به پزشک میتوان به راحتی آن را درمان کرد. “
برای دریافت وقت معاینه میتوانید از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید یا با شماره های قرار داده شده در سایت تماس بگیرید.
روش های درمانی فیستول مقعدی در کودکان
روش های متعددی برای درمان فیستول مقعدی کودکان وجود دارد که پزشکان با توجه به علائم بیماری و شدت آن، بهترین راه درمانی را برای اطفال در نظر میگیرند. به طور کلی روش های درمانی فیستول مقعدی شامل موارد زیر میشود:
درمان خانگی فیستول مقعدی
برای تسکین علائم بیماری فیستول مقعدی در کودکان میتوانید به همراه سایر مداخلات انجام شده، فرزندتان را در تشت آب گرم بنشانید. آب گرم با ریلکس کردن و آرام کردن عضلات به تسکین درد کودک کمک میکند.
درصورت داشتن هرگونه ابهام یا سوالی میتوانید سوالات خود را در انتهای همین صفحه مطرح نمایید.
بیشتر بخوانید: علائم بروز فتق کشاله ران در کودکان و نوزادان دختر و پسر چیست؟
دارو درمانی فیستول مقعدی
در برخی مواقع میتوان علائم خفیف تا متوسط فیستول مقعدی در کودکان را با تجویز برخی از داروها مانند آنتی بیوتیک یا ایمیونومودولاتور درمان کرد. این دارو ها به کاهش التهابات ایجاد شده و درمان عفونت کمک میکند و میتواند تاثیرات مثبتی را از خود بر جای بگذارد.
بیشتر بخوانید: علت بروز التهاب آلت تناسلی در پسران چیست؟ + درمان عفونت واژن در کودکان دختر
درمان فیستول مقعدی با لیزر در کودکان
بی شک بهترین و قطعی ترین راه برای درمان فیستول مقعدی در کودکان استفاده از تکنیک لیزر درمانی است. این تکنیک نوین که با حداقل درد و خونریزی، بدون نیاز به برش یا استفاده از بیهوشی عمومی انجام میشود، احتمال عود مجدد بیماری فیستول را از بین میبرد و به سایر بافت های اطراف آسیبی وارد نمیکند.
لازم به ذکر است فیستول مقعدی در بزرگسالان ممکن است با شدت بیشتری دیده شود و درد و ناراحتی زیادی را برای فرد بهراه داشته باشد، به جهت درمان سریع فیستول مقعدی با لیزر در بزرگسالان مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
فیستولوتومی در کودکان
جراحی فیستولوتومی یکی دیگر از راه های درمانی فیستول در کودکان است. در این روش جراح، کودک را تحت بیهوشی عمومی قرار میدهد و با استفاده از تیغ جراحی، بافت آسیب دیده و مجاری عفونی را از بدن خارج میکند. اما بهتر است بدانید این روش درمانی به دلیل عوارضی که ممکن است کودک بعد از جراحی به آن مبتلا شود مورد استفاده پزشکان قرار نمیگیرد.
جهت دریافت نوبت از دکتر بهار اشجعی با شماره ۰۲۱۴۴۸۰۶۶۶۸ تماس بگیرید.
دکتر بهار اشجعی فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان
دکتر بهار اشجعی، فوق تخصص جراحی بیماری های کودکان و نوزادان، با سال ها سابقه کار در زمینه درمان بیماری های اطفال و استفاده از تجهیزات پزشکی روز دنیا، توانسته به عنوان یکی از برجسته ترین متخصصان اطفال در تهران شناخته شود. در صورت تمایل برای مشاوره بیشتر و یا نوبت گیری میتوانید با شماره های مندرج در سایت با ما در تماس باشید و یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
6 Comments
سلام ،پسرمن ٤ماهه هستن،درعرض يك ماه دوبار تشكيل كيست پري آنال ازيكجاهردوبارداشتن
بنظرتون تبديل به فيستول شده؟
براي اين سن جراحي انجام ميشه؟
با سلام
احتمال وجود فیستول است ، که در صورت وجود فیستول ، باید با جراحی سرپایی برداشته شود
خانم دکتر پسر من نزدیک سه ماه پیش فیستول داشت که جراحی شد و دوباره بعد سه ماه یه جوش خیلی ریز یه جای دیگه سوراخ مقعدش زده و پیشتون اوردم که دارو و سونو نوشتید.
امکان داره چون سرما خورده و آنتی بیوتیک استفاده کرده سیستم ایمنی بدنش اومکده باهش پایین و این جوش رو زده باشه؟
نمیتوان گفت فقط به دلیل سرماخوردگی و یا مصرف انتی بیوتیک هست
اگر مجدد فیستول ایجاد بشه باید فاکتور های سیستم ایمنی بررسی بشه
فیستولومی میتون درمان قطعی برای درمان فیستول در بچه ها باشه؟ با توجه به اینکه پسرم 7سالشه و فیستول داره، میترسم بخواد عمل کنه
بله باید فیستولوتومی انجام شود